"BISTRICU" GRADIMO S JAPANCIMA: Sledeće godine pripremni radovi

E.B.T.

07. 05. 2024. u 16:07

JAPANSKA vlada je nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije, formalizovala odluku o učešću Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane (RHE) „Bistrica“, najvažnijeg projekta u energetskom sektoru, koji je prepoznat i u programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

БИСТРИЦУ ГРАДИМО С ЈАПАНЦИМА:  Следеће године припремни радови

Osim ove HE "Bistrica" gradiće se i reverzibilna / Foto promo

Ovo je danas saopštila ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović nakon sastanka sa Masahirom Uekijem, glavnim predstavnikom kancelarije JICA na Balkanu, sa kojim je razgovarala o finansiranju i izgradnji prve reverzibilne hidroelektrane koju ćemo graditi posle više od tri decenije.

- Ova hidroelektrana kapaciteta 628 megavata važna je za balansiranje i skladištenje energije, posebno zbog obezbeđivanja dovoljno električne energije u narednom periodu – istakla je ministarka. - Do kraja godine završićemo pripremu tehničke dokumentacije, kako bismo sledeće godine započeli izvođenje pripremnih radova.

Na sastanku je konstatovano da su završeni idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok je u toku priprema Prostornog plana područja posebne namene, Studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara za projekat reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“.

Formalizacija odluke o započinjanju pripremne studije Japanske agencije za međunarodnu saradnju za izgradnju RHE "Bistrica" donesena je nakon zvanične posete parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasušija Hosake, povodom puštanja u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na TENT A, projekta koji je uspešno realizovan u saradnji sa JICA.

Masahiro Ueki čestitao je ministarki Dubravki Đedović Handanović na reizboru za ministra rudarstva i energetike, istakavši želju da se saradnja Srbije i Japana u energetskom sektoru uspešno nastavi i u narednom periodu, posebno zbog velikog značaja RHE „Bistrica“ za sigurnost snabdevanja i dekarbonizaciju energetskog sektora u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)