SASTANAK MINISTARA ODBRANE SRBIJE I UAE: "Emirati za nas jedna od značajnijih zemalja na Bliskom istoku"

Novosti online

10. 05. 2024. u 14:07

MINISTAR odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa državnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Mubarakom Fadelom el Mazruijem, u zgradi Starog Generalštaba u Beogradu.

САСТАНАК МИНИСТАРА ОДБРАНЕ СРБИЈЕ И УАЕ: Емирати за нас једна од значајнијих земаља на Блиском истоку

Foto: Ministarstvo

Posle intoniranja himni uz svečani doček pred strojem Garde Vojske Srbije, usledio je sastanak delegacija.

Na sastanku su razmenjena mišljenja o trenutnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, saradnji u oblasti odbrambene industrije, kao i o aktuelnim projektima vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje i mogućnostima njihovog daljeg unapređenja.

Ministar Gašić istakao je da su Ujedinjeni Arapski Emirati za Srbiju jedna od značajnijih zemalja na Bliskom istoku i potvrdio našu opredeljenost u očuvanju tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje, zasnovanih na međusobnom prijateljstvu.

Ministar Gašić naveo je da su lični i izrazito prijateljski odnosi predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana dali najznačajniji doprinos jačanju i razvoju ukupnih odnosa dve zemlje, uključujući i saradnju u oblasti odbrane. Kako je istakao, današnji razgovori sa ministrom El Mazruijem, kao predstavnikom prijateljske i nama bliske zemlje, veoma su važni za Srbiju koja se suočava sa pritiscima i izazovima, koji umesto podrške pomirenju podižu tenzije i destabilizuju region.

Prema njegovim rečima, srdačan i otvoren današnji razgovor sa ministrom El Mazruijem predstavlja podršku našim naporima da istrajemo na politici izgradnje trajnog mira, stabilnosti i napretka na Balkanu zasnovanog na iskrenom dijalogu i saradnji.

Ministar Gašić poručio je da ćemo nastojati da partnerstvo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima na mnogim poljima dodatno osnažimo i učinimo što je moguće bližim i sadržajnijim tražeći nove mogućnosti za razvoj zajedničkih projekata i aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, kao i u oblasti vojnog obrazovanja i medicine.

Državni ministar odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata El Mazrui čestitao je ministru Gašiću stupanje na dužnost ministra odbrane i poželeo mu mnogo uspeha u daljem radu. On je, tokom današnjeg sastanka, ukazao na značaj saradnje u oblasti odbrane i sveukupne saradnje naše dve države.

BONUS VIDEO: RUSKE KADETKINjE NA PARADI: Pogledajte kako je jedna izgubila cipelu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi