GRAĐANI SVE VIŠE STRAHUJU: Ovom gradu u Srbiji preti nimalo bezazlena epidemija, lekari objasnili kako se zaštititi

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

27. 04. 2024. u 07:18

MORBILE su se pojavile i u Novom Pazaru, obolelo je nevakcinisano šesnaestomesečno dete. U tom gradu na jugozapadu Srbiju, u kojem je obuhvat vakcinacije minimalan, strepe od epidemije i da se može ponoviti 2018 godina kada su bolnice bile pune.

ГРАЂАНИ СВЕ ВИШЕ СТРАХУЈУ: Овом граду у Србији прети нимало безазлена епидемија, лекари објаснили како се заштитити

FOTO: V. Mitrić

U podršci za obaveznu vakcinaciju Novopazarcima pomoć pružaju iz UNICEF-a “Dr Milan Jovanović Batut”.

Uzimajući u obzir nizak procenat vakcinisanih strah od širenja epidemije malih boginja u Novom Pazaru je opravdan, kaže za "Blic Vesti" direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Neverovatno mali obuhvat vakcinacijom

- Procenat dece koja su trebala da prime vakcinu, a on je negde za prošlu godinu iznosio 57,35%, odnosno za pravovremenost 8,3%, onda postoji realna bojaznost da može doći do pojave epidemije - kazao je Spahić.

Govoreći o strategiji sprečavanja širenja zaraznih bolesti, konsultantkinja UNICEF-a u programu za zdravlje majke i deteta, dr Ivana Mišić, objašnjava da se sprovode sve mere kontrole zarazne bolesti partnerske Svetske zdravstvene organizacije.

- Država Srbija je deo inicijative eradikacije polija i Srbija je jedna od zemalja u regionu koja ima status države bez polija, koji je u stvari istekla time što je dosledno sprovodila zaštitu protiv kretanja poliovirusa putem jedne vrlo odgovorno sprovedene i dobro sprovedene imunizacije stanovništva - objašnjava Mišić.

Za dobar kolektivni imunitet koji ne dozvoljava širenje virusa potrebno je da obuhvat vakcinisane dece bude veći od 95%.

U Novom Pazaru taj problem je slojevit pa ga tako treba i rešavati, tvrdi Mišić.

- Pored zdravstvenog sistema u sprovođenju imunizacije treba da se angažuju svi. To su lokalne samouprava pre svega koje će davati jedan ritam sprovođenju programa imunizacije kroz vrtiće, škole, kroz sva ona mesta gde se roditelji i deca nalaze. Iz tih razloga, u suštini, angažovanje zajednice je prava stvar kad je u pitanju poboljšanja obuhvata imunizacije, tako da UNICEF u stvari želi da podrži društvenu zajednicu Novog Pazara, da dođe do najboljih rešenja, da zaista roditelji zaštite decu od bolesti koje su nekada bile prisutne, pa smo ih jedno vreme zaboravili zbog dobre imunizacije, ali nažalost ponovo su među nama - kazala je Mišić.

I građani u strahu

MMR vakcina štiti od više zaraznih bolesti, morbila, zauški i rubeola. Daje se u dve doze, deci uzrasta do dve godine i pred polazak u školu. Lekari poručuju pravovremena imunizacija od suštinskog je značaja.

To potvrđuje i pedijatar dr Biljana Đerković koja objašnjava da je za MMR vakcinu period od 13 do 15 meseci jer je tada najbolji imuni odgovor.

Sa pojavom prvog slučaja od zaraze sve više strahuju i građani. Male boginje dovode do brojnih komplikacija, pa je tvrdi za Blic vesti doktorka Đerković važno govoriti i o samoj bolesti.

- Roditelji samo govore o vakcini zato što nikad nisu videli dete koje je obolelo od te bolesti. Tako da strah možda malo pokreće, ali ne bih volela da strah pokreće roditelje. Želim da u nas imaju vise poverenja, da dovode dete u terminskim rokovima koji su im zakazani i da sa dve godine imamo dete koje je uredno vakcinisano - kaže dr Đerković.

Novi Pazar je 2018. godine bio jedno od žarišta epidemije kada je tokom šest meseci zaraženo oko 500 ljudi, a čak 70 odsto lečilo se u bolnici.

(Blic)

BONUS VIDEO: TESTIRANjE NA DEONICI BRZE PRUGE NOVI SAD - VRBAS: Postignuta brzina od 202 kilometra na sat

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)