SPAJIĆ IH ZABORAVIO, UZDAJU SE U MANDIĆA: Borci od predsednika Skupštine očekuju da predlog izmena Zakona uvrsti u proceduru do 1. jula

V.K.

08. 05. 2024. u 15:38

UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. Crne Gore pozvalo je predsednika državnog parlamenta Andriju Mandića da na osnovu skupštinskog zaključka od 29. decembra prošle godine, do 1. jula obezbedi izradu predloga zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti i da ga uvrsti u skupštinsku proceduru. Borci upozoravaju da je zakon ostao mrtvo slovo na papiru i da oni više ne mogu da trpe i čekaju.

СПАЈИЋ ИХ ЗАБОРАВИО, УЗДАЈУ СЕ У МАНДИЋА: Борци од председника Скупштине очекују да предлог измена Закона уврсти у процедуру до 1. јула

V.K.

- Kako Vlada Crne Gore nije ispoštovala zaključak u delu kojim je obavezana da predlog toga zakona uradi do 1. marta tekuće godine i uskraćuje nas za informaciju o razlogu, predlažemo da se u skupštinsku proceduru stavi predlog zakona koji smo Vladi i Skupštini dostavili, a čije se odredbe isključivo odnose na neophodno poboljšanje obima prava i materijalnog statusa korisnika boračke i invalidske zaštite - navodi se u obrazloženju Udruženja. - Udruženje je blagovremeno i argumentovano ukazalo Vladi i Skupštini Crne Gore da ne treba menjati koncept Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti ubacivanjem novih kategorija korisnika. U vezi sa tim, izjavu predsednika Vlade Milojka Spajića od 30. aprila, da će Vlada preko poslanika Miluna Zogovića obezbediti obeštećenje porodica civilnih žrtava Murina, cenimo kao prihvatanje našeg stava.

Tuđa nega i pomoć

BILO je predviđeno da se povećaju i naknade koje su ovi korisnici imali za tuđu negu i pomoć, ortopedski dodatak i porodičnu invalidninu, kao i naknada za roditelja palog borca, tako da bi tuđa nega i pomoć za ove korisnike, umesto oko 150 evra, iznosila 800, ortopedski dodatak 280 umesto 70 evra, porodična invalidnina 160 umesto 30 evra, a naknada za roditelja palog borca bila bi 440 umesto 107 evra.

Iz Udruženja podsećaju Vladu i Skupštinu Crne Gore na ustavnu obavezu da odgovore na predstavke i insistiraju na dijalogu, uzajamnom poštovanju, pomaganju i mnogo većoj odgovornosti države prema ranjivoj populaciji korisnika.

- Porodična i lična invalidnina i druga primanja ne bi smeli biti socijala već moralna i zakonska obaveza države da sanira posledice ratnih dešavanja - pojašnjava direktor Udruženja Radan Nikolić. - U cilju transparentnog i obostrano prihvatljivog rešenja ovog pitanja javno pozivamo predsednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića da, što pre, po mogućnosti u prisustvu predstavnika Vlade, primi na razgovor delegaciju Udruženja, koji bi, sigurni smo, dao rezultate.

Naknada

IZMENAMA zakona se osnovica za obračun invalidnine sa sadašnjih 307 evra povećava na iznos prosečne neto zarade, koja je za oktobar iznosila 803 evra. Tako da bi lična invalidnina, ako se usvoji ovaj predlog, za prvu kategoriju iznosila 130 odsto od ove osnovice, odnosno 1.040 evra. I za sve ostale kategorije povećavaju se i procenat i osnovica. Za poslednju desetu kategoriju procenat za obračun se povećava na 13 odsto, tako da bi naknada, uz povećanje osnovice, iznosila 104 evra umesto sadašnjih oko 20 evra.

Odluka da se iz skupštinske procedure povuku izmene i dopune Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti ogorčila je 2.680 korisnika, ali i porodice žrtava poslednjih ratova. Predloženim izmenama i dopunama tog zakona bilo je predviđeno da se korisnicima nadoknade uvećaju tri do četiri puta. Izmene zakona parlamentu predala je grupa poslanika iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", ali nakon protivljenja Bošnjačke stranke, došlo je do povlačenja zakona, jer po njima, nisu bile obuhvaćene sve žrtve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)