ZBOG GRUHONJIĆA BLOKADA FILOZOFSKOG DAN I NOĆ: Istekao rok upravi fakulteta da se izjasni o zahtevima studentskog parlamenta, počinje protes

Lj.B.

28. 03. 2024. u 11:19

Studenti Univerziteta u Novom Sadu blokiraće danas u podne Filozofski fakultet zbog toga što se uprava ove visokoškolske ustanove nije oglasila povodom njihovog zahteva da se osudi i otkazom sankcioniše izjava profesora Dinka Gruhonjića koje su akademci okvalifikovali kao govor mržnje.

ЗБОГ ГРУХОЊИЋА БЛОКАДА ФИЛОЗОФСКОГ ДАН И НОЋ: Истекао рок управи факултета да се изјасни о захтевима студентског парламента, почиње протес

Foto: Jutjub/Fakultet za crnogorski jezik i književnost

Kako nam je rekao Damjan Vukanjac, student prorektor, visokoškolci će na fakultetu biti danonoćno, a blokada će trajati dok se uprava ne oglasi povodom Gruhonjićevih izjava.

Prethodno su akademci upravi Filozofskog fakulteta dali rok da se izjasni o nastupima ovog profesora žurnalistike, koji je istekao juče, a na fakultetu su ostali nemi.

- Pošto se niko nije oglasio, mi ćemo blokirati Filozofski fakultet, danas ćemo se okupiti kod Fontane Bajić odakle ćemo krenuti ka Filozofskom fakultetu, a očekujemo da nam se pridruži nekoliko stotina građana - kaže Vukanjac.

On navodi da su dobili podršku i drugih univerziteta, pa će im se u protestu pridružiti i oko 150 kolega iz cele zemlje.

Gruhonjić je, inače, akademsku javnost uzburkao izjavom na tribini održanoj tokom festivala "Rebedu" u Dubrovniku, da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Otkaz za govor mržnje

Studeti Univerziteta u Novom Sadu očekuju od dekanke Filozofskog fakulteta prof. dr Ivane Živančević Sekeruš da se oglasi i osudi šovinističke izjave Dinka Gruhonjića. Takođe, traže i da etičke komisije fakulteta i Univerziteta osude i klasifikuju Gruhonjićeve istupe kao govor mržnje i to sankcionišu otkazom

Gruhonjić, međutim, tvrdi da to nikada nije rekao i da je snimak koji se "vrti" po mrežama montiran.

Izjave date na tribini u Dubrovniku osudio je juče i predsednik Privremenog organa Grada Beograda i potpredsednik Glavnog odbora SNS Aleksandar Šapić, koji se zapitao zašto srpska opozicija nije osudila proustaške izjave "proglasovaca" koji su učestvovali na antisrpskoj tribini - Dinka Gruhonjića, Ane Lalić, Zorana Kesića. On je optužio opoziciju da podržava genocidnu politiku koju je sprovodio NDH.

- Ovde se postavlja pitanje hoćemo li mi više da zauzmemo stav o toj antisrpskoj politici, koja postaje mainstream politika u određenim medijima - rekao je Šapić. - Ne mislim da svi treba da imaju isto političko mišljenje, ali bismo, bez obzira na naše političke različitosti, u ovom momentu trebalo da imamo jedinstven stav. Gde je Miloš Jovanović da se ogradi od Kesića, koji je portparol "ProGlasa". Gde je Đilas, gde su ti pripadnici opozicije da se ograde od toga što se desilo u Dubrovniku? Da kažu: Sve u redu, ali mi nećemo da nas ovi ljudi podržavaju, mi smo protiv Vučića, i Šapića, i Dačića i ove vlasti, ali ne možemo da budemo protiv rođene države i rođenog naroda i da podržavamo ove ljude koji promovišu genocidnu politiku, koja je sprovođena u NDH 30-ih i 40-ih godina prošloga veka.

Inače, Gruhonjića podržava i deo profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji su juče organizovali skup podrške ispred ovog fakulteta. Na skupu koji je počeo simbolično u pet do 12 govorio je profesor Vladimir Mihić, koji je poručio da su bili primorani da se okupe zbog ultimatuma koji je Studentski parlament uputio Filozofskom fakultetu.

Okupljenima se obratio i Dinko Gruhonjić, koji je rekao da su se blokade fakulteta uvek organizovale kako bi se kolege zaštitile od političkog progona - a ne obratno.

- Najavljena blokada je samo još jedna laž i falsifikat ovog našeg nevremena - poručio je Gruhonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!