IZBEGAVAJTE DA PIJETE LEDENU VODU: Važno upozorenje stručnjaka

I. K.

07. 05. 2024. u 11:00

LEDENO hladna voda za mnoge predstavlja uživanje, ali se dugo raspravlja o njenim zdravstvenim efektima. Brojne studije pokazale su da ima i prednosti i nedostatke. Dr Yeh Chi-Min, lekar na tajvanskoj Weixin klinici za kinesku medicinu i praktičar tradicionalne kineske medicine (TCM), upozorio je da ona pogoršava stanje poremećenog gutanja.

ИЗБЕГАВАЈТЕ ДА ПИЈЕТЕ ЛЕДЕНУ ВОДУ: Важно упозорење стручњака

Foto Shutterstock

Naime, ahalazija je poremećaj gutanja u kome donji sfinkter jednjaka ne uspeva da se opusti, sprečavajući hranu da uđe u stomak.

Pored toga, pijenje hladne vode može izazvati migrene. Studija u kojoj je učestvovalo 669 žena otkrila je da je njih 51 (otprilike osam procenata) iskusilo glavobolju nakon što je popilo čašu hladne vode. Ova studija otkrila je i da žene koje su imale migrene u poslednjih godinu dana imaju dvostruko veću verovatnoću da dobiju glavobolju nakon što su pile hladnu vodu u poređenju sa onima koje nikada nisu imale migrene.

Ranija studija objavljena 1978. godine otkrila je da pijenje hladne vode smanjuje brzinu nosne sluzi kod zdravih osoba. Ovo sugeriše da pijenje hladne vode može pogoršati začepljenost nosa kod pacijenata sa infekcijama gornjih disajnih puteva.

Dr Yeh je ponudio jednostavan način za testiranje naše mogućnosti da tolerišemo pijenje ledene vode. Držite čašu ledene vode jednom rukom. Ako možete da je držite duže od jednog minuta, a da ne osećate bol, to ukazuje da vaše telo može da toleriše hladna pića u određenoj meri. Međutim, pošto je svačije telo drugačije, ova metoda možda nije pogodna za svakoga.

Pored toga, on preporučuje izbegavanje pijenja ledene vode i tokom menstruacije i posle vežbanja. U prvom stanju ledena voda može da ometa cirkulaciju krvi. Pijenje ledene vode tokom menstruacije može dovesti do menstrualnih bolova i neredovnih menstruacija. Žene sklone menstrualnim bolovima takođe treba da ograniče potrošnju ledene vode van menstrualnog perioda.

Posle vežbanja krvni sudovi u ekstremitetima šire se nakon fizičkih aktivnosti. Pijenje ledene vode može izazvati iznenadno stezanje ovih krvnih sudova. Zbog toga se preporučuje da se tokom ovog perioda odlučite za vodu sobne temperature ili toplu vodu. Ledenu vodu treba piti tek nakon što se telo ohladi i prestane znojenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije