SLAVE UBIJANJE I PROTERIVANJE SRBA: Skandalozna manifestacija u Hrvatskoj

Novosti/Tanjug

01. 05. 2024. u 10:00

NIZOM manifestacija Hrvatska danas obeležava godišnjicu zločinačke akcije Bljesak, tokom koje su ubijene 283 osobe srpske nacionalnosti, a proterano je najmanje 15.000 Srba.

СЛАВЕ УБИЈАЊЕ И ПРОТЕРИВАЊЕ СРБА: Скандалозна манифестација у Хрватској

FOTO: Arhiva novosti

U okviru celodnevnog programa predviđen je i prelet višenamenskih borbenih aviona Rafala, koje je Hrvatska polovne kupila od Francuske, a nedavno joj je isporučeno šest od ukupno 12 letilica.  

Inače, tog 1. 2. maja 1995. kolone Srba koji su se kretali južno od Save, u Republiku Srpsku hrvatske snage su gađale i artiljerijom i vazduhoplovnim dejstvima. Hrvatski avioni MIG 21 su u dva navrata gađali i Bosansku Gradišku, kada je poginulo nekoliko lica, među njima i dvoje dece. Takođe, artiljerija je sa prostora Hrvatske gađala srpska sela na suprotnoj obali Save u Republici Srpskoj. Više osoba je ubijeno i ranjeno.  

Za masakr Srba u zbegu nikada niko nije odgovarao. Tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu, aprila 2011. proglasio je krivim generale HV Antu Gotovinu i Mladena Markača, zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu pod vođstvom predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, čija je namera bila prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva za vreme i posle operacija "Bljesak" i "Oluja".

Oni su bili osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, ali su kasnije oslobođeni svih optužbi i pušteni na slobodu. U Hrvatskoj su dočekani kao heroji. Ova vojno policijska akcija, kojom su hrvatske snage zaposele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine, bila je zapravo završetak etničkog čišćenja Srba iz Slavonije koji je većim delom ostvaren tokom 1991. godine.

"Bljesak" završni čin etničkog čišćenja Srba iz Zapadne Slavonije

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je akcija hrvatskih oružanih snaga "Bljesak" bila završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda iz Zapadne Slavonije i da 29 godina od te akcije niko nije ni optužen, a kamoli osuđen.

- Prošlo je 29 godina od zločinačke akcije „Bljesak“ i 33 godine od zločinačkih akcija „Otkos“, „Orkan“ i „Papuk 1991“, a još niko nije odgovarao za masovne zločine protiv našeg naroda. Nisu podignute ni optužnice a kamoli da je neko osuđen. To je jedan od mnogih dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji hrvatske državne politike - saopštio je Linta.

On ističe da se u Hrvatskoj veličaju i slave ratni zločinci i odaju počasti hrvatskim žrtvama a srpske žrtve se ponižavaju, prešućuju i negiraju. Linta podseća da su hrvatske oružane snage 1. maja 1995. godine izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija i da je tokom i posle zločinačke akcije "Bljesak" proterano blizu 20.000 Srba, ubijene ili nestale su 283 osobe, od kojih 114 civila tj. žena, dece i starijih lica preko 60 godina. Među nestalima se vodi još 109 lica.

- Ne sme se zaboraviti činjenica da je većina Srba iz Zapadne Slavonije protjerana do kraja 1991. godine. U leto, jesen i zimu 1991. godine u zločinačkim akcijama hrvatskih paravojnih i policijskih snaga "Otkos", "Orkan" i "Papuk 91" sa oko 80 odsto područja Zapadne Slavonije proterano je više od 70.000 Srba a stradalo je oko 2.000 Srba. Tada je popaljeno, opljačkano i minirano oko 200 srpskih sela - navodi Linta.

Prema njegovom mišljenju, Srbija treba da osnuje posebnu državnu instituciju tj. Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije i započne aktivnu borbu za istinu o masovnom stradanju srpskog naroda tokom devedestih godina prošlog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)