DUŠKA I SVETLANA SU SA OSAM GODINA SU ZATVORENE U LOGOR JER SU SRPKINJE: Velika istina o stradanju Srba u BiH odjekuje u SB UN

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 05. 2024. u 00:28 >> 00:44

HITNA sednica Saveta Bezbednosti UN o situaciji u BiH odražana je na inicijativu Rusije zbog kršenja osnovnih prava Dejtonskog sporazuma rezolucijom o Srebrenici. Savetu Bezbednosti obratio se i ambasador, specijalni izaslanik predsednika Srbije, Marko Đurić.

ДУШКА И СВЕТЛАНА СУ СА ОСАМ ГОДИНА СУ ЗАТВОРЕНЕ У ЛОГОР ЈЕР СУ СРПКИЊЕ: Велика истина о страдању Срба у БиХ одјекује у СБ УН

Foto: Printskrin

On je, rekao da sve žrtve zaslužuju istu pravdu i ravnopravno postupanje.

- Moja zemlja podržava teritorijalni integritet BiH, ali i nadležnosti RS. Želim da govorim i u ime budućih generacija, koje ne zaslužuju da provedu život u istorijskim rovovima koje su iskopale druge generacije... Mislim da svi treba da pognu glavu pred svim žrtavama. Želim sada da pitam sve one koji su predložili ovaj nacrt BiH. Ova rezolucija koja je pokrenuta bez konsenzusa u BiH, je dovoljan razlog da ponovo pogledamo ovaj dokument - rekao je Đurić.

Foto printskrin

Đurić je istakao i da se stepen etničkih tenzija ponovo povećava.

- Došlo je do podele u međunarodnoj zajednici, oko pitanja o kome treba da svi budu jednoglasni. Rezolucija o Srebrenici je pripremljena u poptunoj tajnosti bez konsultovanja eniteta i izabranih predstavnika i bez pokušaja da se uvaži na stotine hiljada drugih žrtava. Napravljena je uprkos onome što zahteva podršku drugih naroda - rekao je Đurić.

Pomenuo je i da je reč o pravilima SB.

- Srbija kontirnuirano i dosledno osuđuje sve zločine, naročito zločin u Srebrenici. Viši funkcioneri Srbije, uključujući i dva predsednika odali su počast žrtavama u Potočarima. Međutim, želeo bih samo da postavim pitanje onika koji su inicirali reziluciju - Šta će te reći ovde priustnima Duški i Svetlani Stanić koje su sa 8 godina bile zlostavljanje u logoru samo zato što su Srpkinje, takođe Rajku Konjeviću koji je zatekao članove porodice zaklane... sve te žrtve su manje vredne sećanja - upitao je Đurić.

Foto printskrin

Pomenuo je da sve žrtve treba da imaju jednaka prava da se njihov bol čuje.

- Treba imati jednaku pravdu za sve žrtve rata u BiH - poručio je Đurić, te dodao da je stvarni razlog ove Rezolucije otkrio Konaković, koji je pre par dana rekao "kako Srbija ne zaslužuje ništa sem da bude prezrena".

Time je ukazao da ne želi dobre susedske odnose, pojasnio je Đurić, te dodao da se dešava egzodus u BiH te pitao kao će uopšte opstati ukoliko se stalno otvaraju stare rane.

- Ne želim da naš region ogrezne u mržnju, tako što će se prisećati onoga što se desilo... Da li žele da žive u ogorčenju ili da grade budućnost - rekao je Đurić.

Đurić je kazao da umesto iskopavanja straih grobova i rovova, treba napraviti novu Rezoluciju koja će voditi pomirenju, prosperitetu u BiH, jer naš region ima najveći potencijal za razvoj.

- Tretirajmo sve žrtve jednako bez osvete kroz politički diskurs. Moramo izgraditi poverenje... - rekao je Đurić.

Pozvao je još jednom da svi zajedno rade na prevazilaženju ovih problema, te da se trebaju prevazići podele i da se bolna istorija ne ponovi nikada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije