RUSKI ABASADOR U UN: Situacija u BiH je na ivici konflikta i može da se otme kontroli zbog ponašanja predstavnika UN

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 04. 2024. u 22:55 >> 23:11

SAVET bezbednosti UN počeo je sednicu na kojoj se raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini. Na početku sednice predsedavajuća Saveta bezbednosti UN Vanesa Frejzer, diplomatska predstavnica Malte, rekla je da sednici prisustvuju predstavnici BiH, Srbije i Hrvatske.

РУСКИ АБАСАДОР У УН: Ситуација у БиХ је на ивици конфликта и може да се отме контроли због понашања представника УН

Foto: Prinrskrin

Sednica je zakazana na zahtev Rusije. Ambasador Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja u svom obraćanju je rekao da je Rusija zahtevala ovu sednicu jer postoje događaji koji narušavaju stabilnost. Politička struktura je takođe neobična, jer Predsednišvto BiH čine tri člana koja se rotiraju, i apel Cvijanovićeve je da se spreči negativno dejstvo veća.

Nebenzja je dodao da Srebrenica nije jedina krvava epizoda rata u BiH. Rekao je da je pre 29 godina potpisan Dejton i da je došao kraj sukobu u BiH.

- Ovakvi incidenti se događaju svakog dana. BiH je danas izgubila status suverene države i teško je shvatiti da u 21. veku konačnu reč o svim događanjima ima građanin Nemačke koji se predstavlja kao visoki predstavnik. On funkcioniše ispred male grupe i predstavlja njihove interese te koristi Bonska ovlašćenja - rekao je Nebenzja.

Poslednjih godina je uspeo da podeli državu i to treba da se napomene i treba reći da SAD i VB samoimenovani isoki predtavnik ne može da se obrati u UN.

- U Ustavnom sudu BiH postoje sudije izabrane od strane stranaca, a povelja o Ustavnom sudu je revidirana, i barem jedan od sudija je bio iz svakog konsitutivnog naroda. Dakle nema Srbina, već stranci i samo jedan Hrvat.

Nebenzja je dodao da svi treba samo da zamisle da se to dešava u njihovoj državi i šta bi uradili.

- Situacija u BiH je na ivici konflikza i može da se otme kontroli zbog ponašanja predstavnika UN. Sponzori su podržali Rezoluciju o Srebrenici - rekao je on.

Ona je predložena bez saglasnosti članova Predsedništva BiH i to je suprotno Ustavu zemlje, podsetio je Nebenzja, te pomenuo i to da je na desetine hiljada prisustvovalo protestima zbog Rezolucije.

- Ne mogu se ni zamisliti posledice ovoga, a ne može se iključiti mogućnost da se kriza prelije iz okvira BiH i uzrokuje nestabilnost širom Balkana- rekao je on i dodao da je krjanje cinično što je jedan od iniciajtora cele priče Nemačka.

Rezolucija je jednostranački obojen politički dokument, pojasnio je Nebenzja i dodao da pojedinci žele političke tokove usmeriti u svoje interese.

- To može da izazove lančanu rekaciju u svetu, prisetimo se koliko Nemci imaju kostura u ormarima i koliko je rana i dalje otvoreno - rekao je Nebenzja.

Možemo podneti kritike, ali se nadamo da retorika i prazne reči neće nikoga zavesti, te pozivamo suverene države da se prisete da su članice NATO dva puta bombardovale Srbiju što se dovodi direktno u vezu sa ovim što danas govorimo i za to do sada još uvek niko nije odgovarao.

- Zapad ne štedi napor da izbegne debatu o ovom pitanju. To je očigledno bilo u martu kada su kolege sa Zapada blokirale inicijativu o agresiji na Jugoslaviju - rekao je.

Zapadni mediji kao vuci u ovčijoj koži slede politike namere, a postoje nastojanja da se diskredituju određene strane, dodaje Nebenzja te pominje da treba da se obezbedi ravnopravan i jednak dijalog bez nametanja rešenja sa strane i da se zaustavi proces u kome BiH klizi ka eskalaciji.

- Sudbina BiH treba da leži isključivo u rukama njenih naroda - dodao je Nebenzja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije