"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Srpske žrtve rata u BiH prvi put u publici i na hitnoj sednici SB UN o Bosni i Hercegovini

Novosti online

30. 04. 2024. u 21:51

SRPSKE žrtve rata u BiH među kojima su sestre Dušanka i Svetčana Stanić, Radenko Ubiparipović, Rajko Draganić, Dušan Magazin, Mladen Kuljanac, Željko Živak i Dijana Jovanović biće po prvi put prisutne u publici na hitnoj sednici SB UN o Bosni i Hercegovini koja se večeras organizuje na Ist Riveru.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Српске жртве рата у БиХ први пут у публици и на хитној седници СБ УН о Босни и Херцеговини

Foto AP

Sednica je zakazana na inicijativu Rusije,  koja je kao razloge navela narušavanje bezbednosne situacije i rizike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a biće održana u 16 časova po lokalnom vremenu.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović zvanično je zatražila obraćanje na sednici Saveta bezbednosti UN putem video-linka. Cvijanović će u Njujorku objasniti kako Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici krše Ustav i zakone BiH, preneo je ranije RTRS. Takođe, Sjedinjene Američke Države su uputile zahtev Savetu bezbednosti da se na sednici obrati i visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Podsetimo, kako su ranije tokom večeri "Novosti" izvestile predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je po prvi put organizovao da u sedištu Ujedinjenih nacija svedoče srpske žrtve rata u Bosni i Hercegovini i ispričaju svoju priču. Osam srpskih logoraša koji su bili zatočeni u muslimanskom koncentracionom logoru za Srbe govorilo je na panelu pod nazivom "Jednaka pravda za sve žrve rata u BiH - jedini put ka pomirenju".

Oni su poslali jasnu poruku da su i Srbi bili žrtve toga rata u kome je stradalo oko 120.000 stanovnika BiH. Oni su pokazali da nema hijararhije među žrtvama tj. da su žrtve ravnopravne i da odgovornost za počinjene zločine pripada svima odnosno da svi koji su krivi za počinjenje zločine moraju biti pozvani na odgovornost i da je to jedini put da se dođe do pomirenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom