DO SADA SMO MOGLI DA ZAVRŠIMO RAT: Ganc o sukobu - Netanijahu je odbio savet da uđe u Rafu ranije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 05. 2024. u 00:23

IZRAELSKI ministar Beni Ganc saopštio je da je prethodno savetovao premijera Benjamina Netanijahua da pokrene kopnenu ofanzivu na Rafu ranije, što je premijer navodno odbio.

ДО САДА СМО МОГЛИ ДА ЗАВРШИМО РАТ: Ганц о сукобу - Нетанијаху је одбио савет да уђе у Рафу раније

Foto: AP

-Da me je premijer slušao, ušli bismo u Rafu pre nekoliko meseci i završili misiju. Moramo to završiti i stvoriti potrebne uslove, rekao je Ganc.

Istakao je da Palestinska samouprava ne bi trebalo da vlada u Gazi, ali da drugi Palestinci mogu, uz podršku arapskih država i SAD.

Dodao je da bi Netanijahu trebalo da se bavi ovim pitanjem, umesto da uništava mogućnosti rešavanja konflikta, prenosi Tajms of Izrael.

Odgovarajući na Netanjahuovo pitanje da li bi podržao stvaranje palestinske države kao deo sporazuma o normalizaciji sa Saudijcima, Ganc je izjavio da to nije saudijski zahtev i da ne namerava da podrži takvu državu.

Foto Tanjug/AP

Ako Netanijahu ceni vladu jedinstva mora da donese neophodne odluke, "a ne da vuče noge iz straha od ekstremista u njegovoj vladi“, dodato je iz Gancove kancelarije.

-Da li Ganc želi da dovede operaciju u Rafi do kraja, i ako jeste, zašto preti da će srušiti vladu jedinstva tokom operacije IDF-a? Da li se protivi vlasti Palestinske uprave u Gazi, čak i ako Mahmud Abas nije umešan? Da li bi podržao palestinsku državu kao deo procesa normalizacije sa Saudijskom Arabijom, prethodno je upitao kabinet Benjamina Netanijahua.

Ganc zahteva od Netanijahua da se posveti dogovorenoj viziji sukoba u Gazi, koja bi uključivala dogovor o tome ko će upravljati palestinskom enklavom nakon okončanja sukoba.

Istakao je da želi da ratna vlada formira plan u šest tačaka do 8. juna za Gazu, povratak talaca i rešavanje problema u severnom Izraelu, a jedna od tačka podrazumeva i napore za normalizaciju odnosa sa arapskim državama, prenosi Tajms of Izrael.

Ako se njegova očekivanja ne ispune, Ganc je upozorio da će povući svoju centrističku stranku Nacionalna unija iz vanredne vlade premijera Netanijahua.

Netanijahuov kabinet tvrdi da bi Gancovi zahtevi doveli do "prekida rata i poraza Izraela, napuštanja većine talaca, nastavka vlasti Hamasa i stvaranja palestinske države“.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića