OTIĆI ILI OSTATI? Dok neki izdvajaju basnoslovne sume da bi prisustvovali Olimpijskim igrama, pojedini stanovnici "beže"

Parižani imaju pred sobom veliku dilemu: ostati u Gradu svetlosti tokom Olimpijskih igara i biti deo istorije koja se, po rečima predsednika Emanuela Makrona, događa jednom u sto godina, ili otići iz ove buke i vreve i potražiti mir drugde.

ОТИЋИ ИЛИ ОСТАТИ? Док неки издвајају баснословне суме да би присуствовали Олимпијским играма, поједини становници беже

Foto: Goran Čvorović

I dok svet dolazi u Grad svetlosti, plaćajući koliko košta, dotle neki Parižani, koji mogu besplatno da budu deo svega toga, odlaze.

Optimisti u svemu vide priliku za susrete, druženje, odlazak na borilišta, uživanje u nadmetanjima, pružanje gostoprimstva pridošlicama iz celog sveta. Za pesimiste, period od 26. jula do 11. avgusta predstavljaće svakodnevnu borbu sa saobraćajnim zastojima, nesnosnim gužvama u gradskom prevozu i restrikcijama u kretanju gradskim ulicama.

- Otići ću svojim brodom na nekom mesto gde ću imati mira – prenose francuski mediji ovih dana reči jedne sredovečne Parižanke koja, očigledno, nema nameru da ostane u prestonici tokom najveće svetske smotre sporta.

Mnogi još ne znaju da li će otići ili ostati, a odluku će doneti u poslednji čas. Dosta toga zavisiće i od rasporeda saobraćaja i kretanja, koji još nije do tančina iznet. Neki se pribojavaju da će možda teško otići i do pekare po hleb, ukoliko im ulice u komšiluku budu zatvorene iz bezbednosnih razloga.

Oni koji ostaju, već sada razmišljaju kako će na posao. Broj vozila u gradskom saobraćaju biće uvećan za 15 odsto, ali to očigledno neće biti dovoljno, imajući u vidu da su i sada gužve u špicu izuzetno velike, a vojska turista još nije došla. Očekuje se da u Pariz tokom Igara dođe više od 15 miliona gostiju iz celog sveta. Uz to, i cena karata će biti udvostručena. Doduše, to neće važiti za mesečnu pretplatu. 

Vlasti su pozvale preduzeća da svojim zaposlenima omoguće da rade od kuće, ukoliko tehnologija posla to omogućuje. Veliki broj firmi se već organizovao. Poslodavci prenose da na kratke staze, tokom dve nedelje, to ne bi trebalo da se odrazi na produktivnost.

Srećom, ostala je navika još od kovida da se radi na daljinu, koja se zatim produžila i zbog štednje energije. Nije mali broj kancelarijskih službenika koji danas nedeljno odlaze jednom do tri puta u firmu, dok ostatak posla obavljaju iz svoje dnevne sobe.

Kompanije tako štede struju i grejanje, manje je i "krkljanca" u saobraćaju i prevozu, dok zaposlenima to odgovara jer ne gube vreme na transport, a mogu da se, u malim pauzama, posvete i svojoj porodici i domaćinstvu.

Foto: Goran Čvorović

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

Denver i Nikola Jokić su bili poniženi u prve dve utakmice sa Minesotom. I to poniženi pred sopstvenim navijačima, u mečevima na "milju nadmorske visine", u hali koja predstavlja najteže NBA gostovanje, ali u kojoj su Timbervulfsi razneli Nagetse. Sa 0:2 kao preteškim teretom na leđima trebalo je putovati na dva meča u gostima, gde je mogla da se završi Denverova sezona, ali... sve se promenilo. Sada, posle nestvarnih Jokićevih bravura, Denver vodi sa 3:2. I, izgleda da je za to kriva - večera. Na koju su pozvani svi igrači Nagetsa, osim jednog - Jokiću možda i najdražeg. Onog koji je letos doputovao u Srbiju da bi se družio sa našom i svetskom košarkaškom zvezdom.

15. 05. 2024. u 17:43

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici