FERERO TORTA: Osvaja na prvi zalogaj

Novosti online

19. 04. 2024. u 15:00

Ferero torta je raskošna i za nju će vam trebati malo više vremena, ali rezultat će vas raspametiti.

ФЕРЕРО ТОРТА: Осваја на први залогај

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Za kore:
  • 450 g brašna
  • 240 ml toplog mleka
  • sok od 1/4 limuna
  • 65 ga kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 10 g vanilin šećera
  • 250 g šećera
  • 2 jaja
  • 120 ml biljnog ulja
  • 200 ml jake sveže skuvane kafe
  • Za prvi fil:
  • 4 jaja
  • 300 grama šećera
  • 90 ml vode
  • prstohvat limunske kiseline
  • 400 g putera na sobnoj temperaturi
  • 3-4 kašike čokoladnog krema od lešnika
  • 150 grama mlevenih lešnika
  • Za drugi fil:
  • 175 ml slatke pavlake
  • 350 g čokoladnog namaza od lešnika
  • 3 podloge za vafle (oblanda) isečene na veličinu torte
  • 70 ml krema 30%
  • 100 ml crne čokolade

Priprema:

U mlako mleko iscedite sok od limuna i ostavite da odreaguje. Brašno i kakao prosejte u činiju, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli pa sve lepo umešajte. U drugoj činiji umutite jaja sa uljem i mlekom koje ste pomešali sa limunom. Dok mutite postepeno dodajte kašiku po kašiku prethodne smese. Dobro sve sjedinite. Zatim dodajte skuvanu kafu jednu šolju. Testo podelite na 2 dela pa pecite u kalupu na 180 stepeni 30-40 minuta.

Za fil razdvojite žumanca od belanaca. U šerpicu stavite šećer, vodu i limunsku kiselinu. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori bez mešanja. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite dok ne postanu penasta. Nastavite da mutite i sipajte sirup u tankom mlazu. Mutite maksimalnom brzinom dok se masa ne ohladi na sobnu temperaturu. Potom u tu smesu umešajte i puter. Mutite mikserom. Dodajte i krem od lešnika. 

Kada su kore pečene i skroz ohlađene, odsecite izbočine na korama i isecite svaku na 2 dela po širini. Dobićete ukupno 4 kore.

Slatku pavlaku umutite sa kremom da dobijete još jedan fil.

Ređanje torte: Kora, 2 fil, oblanda, prvi fil nanet poslastičarskim špricem po obodu, a unutra fil broj 2, mleveni lešnici, kora..pa sve ponovo do utroška materijala. Tortu sa svih strana ukrasite ostatkom prvog fila, a odozgo prelijte čokoladom i ukrasite lešnicima i ferero čokoladicama.

(stvarukusa/mondo)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)