MAĐARSKA ĆE UPRKOS PRITISKU OSTATI IZVAN LUDE NATO MISIJE: Sijarto objasnio šta to zapravo znači

Novosti online

08. 05. 2024. u 17:23

MAĐARSKA neće učestvovati u dugoročnom planu NATO-a za pomoć Ukrajini, poručio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijato.

МАЂАРСКА ЋЕ УПРКОС ПРИТИСКУ ОСТАТИ ИЗВАН ЛУДЕ НАТО МИСИЈЕ: Сијарто објаснио шта то заправо значи

FOTO: AP/Tanjug

- Mađarska će uprkos pritisku ostati izvan lude misije NATO-a, rekao je on.

Saveznici NATO-a su se u aprilu dogovorili da započnu planiranje dugoročne vojne podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, kroz formiranje fonda vrednog 100 milijardi evra.

Prema tom planu, NATO bi preuzeo neke poslove koordinacije od koalicije koju predvode SAD, poznate kao Ramštajn grupa, prenosi Rojters.

Potparol mađarske vlade Zoltan Kovač, komentarišući inicijativu NATO-a prethodnog meseca, saopštio je da Budimpešta neće podržati nijedan predlog koji bi mogao da ''približi Alijansu ratu ili je promeni iz defanzivne u ofanzivnu koaliciju''.

Rojters navodi da su se odnosi Budimpešte i NATO-a pogoršali usled mađarskog odugovlačenja ratifikacije predloga o pristupanju Švedske u Alijansu, što je završeno u martu, ali i zbog veza premijera Viktora Orbana sa Rusijom uprkos ratu u Ukrajini.

Američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman prethodno je upozorio Mađarsku o navodnoj opasnosti bliskih odnosa sa Moskvom.

Takođe je rekao da će Zapad morati da ''zaštiti svoje bezbednosne interese'' ukoliko ne bude promene u politci Budimpešte prema Moskvi.

BONUS VIDEO: Vučić i Si Đinping potpisali Zajedničku izjavu o podizanju partnerstva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)