KINESKA TRASA MIRA ODUDARA OD BRISELA: Lider Zmaja s Istoka razvio plan za Ukrajinu

Pogled francuskog predsednika Emanuela Makrona, dok je za govornicom u Jeliseju nastupao kineski predsednik Si Đinping, sve je govorio.

КИНЕСКА ТРАСА МИРА ОДУДАРА ОД БРИСЕЛА: Лидер Змаја с Истока развио план за Украјину

Foto: EPA

Dok je francuski šef države, koji čak zagovara i slanje trupa na ukrajinski front, prethodno apostrofirao agresivni rat Rusije u Ukrajini, njegova visoka zvanica iz Pekinga je imala sasvim drugačiji pristup. U zemlji domaćina, koji je potpompognut podrškom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen pokušavao da kineskog šefa države nagovori da utiče na Rusiju u širenju zapadnog stava na ukrajinsku tragediju, Si Đinping je govorio o mirovnom planu.

Kineski predsednik, koga na zapadu predstavljaju kao "glavnog saveznika" Vladimira Putina, ali i koga smatraju kao razumnog sagovornika koji bi mogao da utiče na ruskog šefa države, nema istu viziju kao vodeći političari na Starom kontninentu. Put do mira ne ide istom trasom, kada se gleda iz Pekinga, s jedne strane, Brisela, Berlina i Pariza, s druge. Osnovna razlika u tome je što Đinping zagovara hitnu mirovnu konferenciju i tretiranje sukobljenih strana na ravnopravni način. Dok na Zapadu misle da bi prekid neprijateljstava u Ukrajini u aktuelnom rasporedu snaga, Rusiju doveo u situaciju da pokuša da zadrži osvojene teritorije, zvanični Peking je mnogo pragmatičniji, smatrajući da se u miru i hladne glave može postići mnogo više, za obe strane, nego dok besni sukob u kome stradaju stotine hiljada ljudi i koji može ceo svet da uvede u najteže trenutke Hladnog rata. Za Kinu je sve bolje, od nastavka krvoprolića.

Još prošle godine, Si Đinping je izneo sopstveni plan za mir u Ukrajini u 12 tačaka, koji uključuje proglašavanje prekida vatre, ali kojim se ne traži da se Rusija povuče sa zauzetih teritorija, jer je to gotovo nemoguće zamisliti. Makron je izneo u Parizu očekivanja da Peking pokuša da doprinese miru, ali Kina to radi na svoj način. Si Đinping se, nastupajući s pozicije najvišeg predstavnika neutralne zemlje, založio za političko rešenje ovog konflikta. U Jelisejskoj palati je podsetio na mirovne napore Kine, referišući se na višednevnu turneju koju je u martu izvršio kineski diplomata Li Hui, u Rusiji, EU i Ukrajini, u pokušaju da se pronađe konsenzus. Svako dalje dolivanje ulja na vatru, smatraju u Pekingu, u ovom trenutku može da bude pogubno.

Makron je za Sija rasprostro crveni tepih, nadajući se da će pronaći saveznika u traženju rešenja za konflikt koji je Evropu doveo do maksimalne zategnutosti s Rusijom. Si je u Jeliseju objasnio s koje pozicije namerava da nastupi. Dodatni prostor za dogovaranje dvojica državnika imala su juče u intimnijoj atmosferi planinskog restorana u mestu Monži na Visokim Pirenejima, u krajoliku u kome je Emanuel kao mali provodio zimske i letnje rasupste kod svoje bake. Vratio je tako svojoj zvanici ukazano gostprimstvo u Kantonu, u južnoj pokrajini Guangdung, na ceremniji ispijanja čaja u palati guvernera u kojoj je nekada boravio njegov otac.

Zli jezici ističu da nekada intimne situacije nisu od koristi, podsećajući na posetu Vladimira Putina Makronu 2019. godine u njegovom letnjikovcu u tvrđavi Breganson na Mediteranu, gde ga je francuski šef države pozvao da izgrade odnose poverenja. Optimisti se, s druge strane, nadaju da bi na ledenim Pirenejima moglo da se učvrsti prijateljstvo koje će dovesti do posredništva u kompromisnom prekidu vatre na ukrajinskom tlu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)