"SAVEZ RUSIJE I BELORUSIJE IZAZIVA ZAVIST" Alejnik: Zapad želi da zabije klin u odnose Moskve i Minska

Novosti online

08. 05. 2024. u 09:09

SAVEZ Rusije i Belorusije izaziva zavist, Zapad želi da zabije klin u savezničke odnose, rekao je beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik.

САВЕЗ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ ИЗАЗИВА ЗАВИСТ Алејник: Запад жели да забије клин у односе Москве и Минска

Foto: Pixabay

- Izgradili smo i nastavljamo da gradimo ovaj savez, i u tuzi i u radosti, kako se kaže. Naravno, polazimo od toga da je naš savez zaista jedinstven. On je multifunkcionalan, obuhvata praktično sve sektore privrede, humanitarne sfere. Naravno, kod nekih taj savez izaziva zavist - rekao je on.

Prema njegovim rečima, „neki pažljivo posmatraju savez, a neki direktno govore da bi želeli da zabiju klin u te odnose i strateški razbiju savezničke odnose koji su izgrađeni između Belorusije i Rusije“.

On je precizirao da o tome jasno svedoče javne izjave mnogih političara.

- Na primer, verujem da ste čuli određene izjave bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, gospodina Boltona - dodao je Alejnik.

Kako je rekao, Belorusija i Rusija su zabrinute zbog neprijateljske retorike i vojne aktivnosti Zapada. Minsk je u stanju da osigura svoju bezbednost, dodao je ministar.

O sankcijama Zapada

U isto vreme, ministar je ocenio da Zapad želi sankcijama da dovede Belorusiju u ekonomsku krizu. Međutim, Zapad ne uspeva u tome, naglasio je on.

- Naravno da zapadne zemlje žele da iskoriste polugu sankcija kako bi usporile naš ekonomski razvoj, kako bi nas dovele u ekonomsku krizu. Ali, postali smo snažniji, ojačali smo. Takođe smo ojačali u našoj Uniji, Uniji Belorusije i Rusije, ojačali smo i u drugim integracionim udruženjima - izjavio je šef beloruske diplomatije.

S tim u vezi, dodao je da generalni sekretar UN Antonio Guteres jasno ocenjuje nezakonitost i kontraproduktivnost sankcija protiv Minska, sankcija, posebno u pogledu prehrambenih proizvoda, ali da UN nisu sposobne da utiču na njihove inicijatore.

Prema rečima beloruskog ministra, Guteres je „svestan da ta ograničenja pogoršavaju situaciju sa prehrambenom sigurnošću u svetu i dovode do daljeg gladovanja u mnogim delovima naše planete“.

Alejnik je upozorio da će Belorusija odgovoriti na uvođenje ograničenja na uvoz beloruskih poljoprivrednih proizvoda. Kako je rekao, Minsk je već doneo odluke o embargu na određeni broj prehrambenih i industrijskih dobara sa Zapada.

- Želeo bih da istaknem potpuno nehumanu prirodu ovih odluka zapadnih zemalja, jer gađaju humanitarnu korpu sa robom, koja je svih vekova i u svim vremenima bila van okvira bilo kakvih sankcija - napomenuo je on, dodajući da su „danas naši zapadni partneri prešli ovu granicu“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: GENERALNA PROBA ZA PARADU POBEDE: Rusija pokazala naoružanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije