OŠTAR ODGOVOR RUSIJE: F-16 ćemo smatrati za nosioce nuklearnog naoružanja (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 05. 2024. u 16:24

MOSKVA će avione američke proizvodnje F-16, koji uskoro treba da se pojave na bojnom polju, smatrati za nosioce nuklearnog naoružanja, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

ОШТАР ОДГОВОР РУСИЈЕ: Ф-16 ћемо сматрати за носиоце нуклеарног наоружања (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-Ne možemo zanemariti činjenicu da ovi avioni pripadaju platformama sa dvostrukom opremom – konvencionalnom i nuklearnom... Mi ćemo ih doživljavati kao nosioce nuklearnog naoružanja i smatraćemo ovaj korak Sjedinjenih Država i NATO-a ciljanom provokacijom, saopštilo je rusko ministarstvo.

Predstojeće vežbe ruskih trupa za razvijanje veština upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, treba posmatrati u kontekstu "nedavnih ratobornih izjava zapadnih zvaničnika i oštro destabilizujućih akcija koje je preduzeo jedan broj zamalja NATO-a", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

-Reč je, pre svega, o otvoreno deklarisanoj podršci i direktnoj pomoći terorističkim akcijama protiv Rusije koje sprovodi kijevski režim koristeći sve naprednije oružje koje isporučuje Zapad. Pored britanskih i francuskih raketnih sistema dugog dometa, koji su odavno primećeni u Ukrajini, u ovom kontekstu posebno izdvajamo one verzije američkih raketa porodice ATAKMS, koje su nedavno isporučene Kijevu i koje su takođe sposobne za dejstvo po ciljevima u dubini teritorije Rusije, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova dodalo je i da - gde god da se pojave rakete kratkog i srednjeg (koje su ranije bile zabranjene) - Moskva zadržava pravo da odgovori recipročno, "što će značiti kraj jednostranog ruskog moratorijuma na raspoređivanje ovih sistema naoružanja".

Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja francuskih i drugih kontingenata NATO-a u Ukrajinu "ne mogu a da ne začude svojom neodgovornošću i nepromišljenošću", dodaje se.

-Štaviše, u zapadnim medijima pojavila se informacija da se u Ukrajini već nalazi jedan broj plaćenika iz Francuske Legije stranaca. Teško je ovo shvatiti drugačije nego kao manifestaciju spremnosti i namere da se uđe u direktnu oružanu konfrontaciju sa Rusijom, što bi značilo frontalni vojni sukob nuklearnih sila. Takođe smo zabeležili niz koraka sa francuske strane, uključujući vojne vežbe i druge događaje, koji bi, po svemu sudeći, trebalo da potkrepe izjave Emanuela Makrona demonstracijom nuklearnih sposobnosti Pariza, saopšteno je.

Ove i neke druge akcije država članica Severnoatlantskog bloka, kako se ocenjuje, zapravo ukazuju na to da oni namerno rade na daljoj eskalaciji ukrajinske krize ka otvorenom vojnom sukobu zemalja NATO-a i Rusije "u sklopu sprovođenja neprijateljskog kursa da našoj zemlji nanesu strateški poraz", navelo je ministarstvo.

Sve je to, kako se zaključuje, bio osnov za donošenje odluke o izvođenju ruskih vojnih vežbi sa delom snaga i sredstava nuklearnog odvraćanja, koje treba da postanu "otrežnjujući signal Zapadu i njegovim marionetama u Kijevu".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...