ZAPADNI MEDIJI O KRIZI NA FRONTU: Ako ruska vojska zauzme Časov Jar, front se urušava, padaju gradovi (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 04. 2024. u 22:21

RUSIJA će steći kontrolu nad najbližim gradovima nakon oslobođenja Časovog Jara, objavio je „Špigl“.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ О КРИЗИ НА ФРОНТУ: Ако руска војска заузме Часов Јар, фронт се урушава, падају градови (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

-Grad se nalazi na strateški važnom brdu između Konstantinovke i Bahmuta. Iza njega je otvoren prostor. Ako Rusi zauzmu Časov Jar, imaće kontrolu nad gradovima u okolini, navodi se u članku.

Predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog upozoravaju da će Oružane snage Ukrajine teško uspeti da zadrže grad. Ako pređe pod kontrolu ruske vojske, to može da uspori njihovo napredovanje u Donbasu.

-Osvajanjem Konstantinovke, dobiće pristup važnoj liniji snabdevanja u Donbasu. Ona vodi do Kramatorska i Slavjanska ─ najvažnijih odbrambenih pozicija Ukrajinaca u regionu, ističe „Špigl“.

Prošle nedelje je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio da su ukrajinske snage od početka SVO izgubile gotovo 500.000 ljudi. On je istakao da sada ruske jedinice imaju inicijativu duž cele kontakt-linije i nastavljaju da potiskuju ukrajinske snage.

Ranije se glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski žalio na težak položaj ukrajinskih snaga na frontu. Prema njegovim rečima, Rusija je u značajnoj prednosti i aktivno napada duž cele linije razgraničenja, što rezultira taktičkim uspesima. Najvažnije tačke po Sirskom su Ivanovsko i Časov Jar na kramatorskom pravcu u DNR. Ukrajinske snage su u teškom položaju i na krasnoarmejskom (ranije pokrovskom) i kurahovskom pravcu.

 

USPESI RUSIJE PRETE UKRAJINI KOLAPSOM FRONTA

Napredovanje ruske vojske u Donbasu otkrilo je ranjivost položaja ukrajinskih oružanih snaga. Štaviše, prema mišljenju analitičara, postoji mogućnost da se daljim pritiskom Oružanih snaga Rusije uruši ukrajinska linija fronta, piše Volstrit džornal.

Rusija još nije postigla veliki proboj, ali postepeno napreduje u uspostavljanju kontrole nad Donbasom. Štaviše, njene trupe se približavaju „velikoj nagradi“ – Časov Jar i Pokrovsk, zbog čega će ključni položaji ukrajinskih oružanih snaga u regionu biti ugroženi.

Glavni cilj napada je „polako oslabiti odbranu Ukrajine duž linije fronta“. Kao rezultat toga, ruske oružane snage bi trebalo da budu u stanju da „manevrišu i zauzmu taktički i operativno važne vojne ciljeve“.

Dalja dejstva ruske vojske ostaju pod znakom pitanja. Neki stručnjaci smatraju da ona neće duboko napredovati, već će pokušati da opkoli ukrajinske jedinice.

(sputnikportal.rs/RVvoenkor)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)