RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju u Donbasu, vode se žestoke borbe za Novomihajlovku i na prilazima Časovom Jaru (MAPA/VIDEO/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

30. 03. 2024. u 07:00 >> 00:59

RAT u Ukrajini – 766. dan. Volodimir Zelenski istakao je da će, ako Ukrajina ne dobije obećanu američku vojnu pomoć, njene snage morati da se povlače u "malim koracima“. U novim vazdušnim napadima ukrajinskih snaga na Belgorod poginula jedna osoba. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski upozorava na "napetu" situaciju na delovima fronta, ističući da ruska vojska troši šest puta više municije od snaga Kijeva.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују у Донбасу, воде се жестоке борбе за Новомихајловку и на прилазима Часовом Јару (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug

Izveštaj sa fronta: Ruske snage napreduju u Donbasu, vode se žestoke borbe za Novomihajlovku i na prilazima Časovom Jaru (MAPA/VIDEO)

Oružane snage Ukrajine pogodile su raketama iz VBR HIMARS Briljevku u Hersonskoj oblasti – četvoro je ranjeno. Granate i dronovi povremeno lete do Donjecka i njegovih predgrađa. Sa dronova ukrajinski operateri bacaju eksplozivne naprave. Još jedan DRG je pokušao da uđe u oblast Belgoroda, ali ruska vojska nije im ostavila nikakve šanse.

Zauzvrat, ruska vojska je ponovo napala mete u Ukrajini. Prijavljeno je da su pogođene trafostanice Usatovo u Odeskoj oblasti, kao i u regionu Krivog Roga. Rusi udaraju po termoelektranama i hidroelektranama da bi onesposobili regulacione kapacitete. Kao rezultat toga, sada je na snazi raspored hitnog napajanja u sedam regiona. U Poltavskoj oblasti pogođeno je najveće postrojenje za proizvodnju LNG u Ukrajini i došlo je do jakog požara.

Ilustracija telegram rybar

U Hersonskoj oblasti je sve stabilno. Oružane snage Rusije nastavljaju da gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u podrumima Krinokija i artiljerijski gađaju u Tjaginku.

Foto Tanjug/AP


Na zaporoškom pravcu linija fronta je takođe nepromenjena. Kod Rabotina aktivni su ruska artiljerija i dronovi – traže Oružane snage Ukrajine u rovovima. Oružane snage Ukrajine, sudeći po gustini vatre, takođe ne štede granate. Ruske jedinice još nisu uspele da napreduju na terenu. Čini se da u ovoj oblasti postoji približan paritet snaga.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Donjecka, ruske oružane snage napreduju u Novomihajlovki, plus uspešno napadaju i vikend naselje severno od sela. Ruska vojska je pogodila put snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine kod Paraskovijevke, a takođe je uništila železnički most u Kurahovu, sledećem većem naselju. Presecanje ovih puteva će značajno otežati odbranu ukrajinskih oružanih snaga u Novomihajlovki i susednim selima. Lokalni izveštaji ukazuju da zbog poplava neće biti moguće brzo obnoviti put. Na poljima je, naravno, i prolećno otapanje. Veći deo Georgijevke je pod kontrolom ruske vojske, plus ruske jedinice jačaju svoje pozicije oko Krasnogorovke, verovatno se spremajući za juriš. U Pervomajskom su rusi napredovali skoro 1,5 km, oslobodili centar sela, ostavljajući ukrajinskim oružanim snagama samo severozapadni deo.

Ilustracija telegram rybar


Zapadno od Avdejevke, ruske oružane snage potiskuju ukrajinske oružane snage iz Berdičija, koje su više od polovine oslobođene. Ruska artiljerija pogađa zasade na zapadu, gde se snage VSU povlače. U Semjonovki vlada lagano zatišje, rusi drže zauzete linije, spremaju nove napade, a udaraju i na rezerve Oružanih snaga Ukrajine u cilju jačanja odbrane.

U pravcu Artjomovska vode se žestoke borbe kod Časog Jara. Oružane snage Rusije gađaju objekte Oružanih snaga Ukrajine u gradu i čiste zasade na prilazima. Juriš na Bogdanovku se nastavlja nesmetano.

Postoje izveštaji o napredovanju ruskih oružanih snaga u južnom delu Severskog isturenog dela, u blizini Razdolovke. Prethodno su ruske jedinice već kretale u napad između Razdolovke i Veselog.

Foto Tanjug/AP



U pravcu Krasnolimanska vode se borbe za Terni. Do sada se, međutim, linija fronta nije promenila.
 

 

Novi neuspeh Oružanih snaga Ukrajine kod Pobede

VSU je pokušao da izvrši kontranapad na američkim M113, ali ih je dočekao 255. puk. Jurišna grupa Oružanih snaga Ukrajine bačena je u samoubilački napad sa naređenjem da izvrši kontranapad na ruske položaje u rejonu naselja Pobeda između Marjinke i Novomihajlovke.

Ali vojnici 255. puka su im priredili iznenađenje. Američka oprema nije stigla do cilja i samouništavala se zajedno sa desantom i posadom.

Ranije, kod Marjinke, 255. puk Južnog vojnog okruga probio je odbranu neprijatelja u Pobedi, oslobađajući naselje. Tamo ukrajinske oružane snage redovno vrše samoubilačke pokušaje kontranapada.

 

Lancet vs abrams (VIDEO)

Na ruskim društvenim mrežama pojavio se još jedna snima  na kome Lancet“ pogađa ukrajinski M1A1 „abrams“ na avdejevskom pravcu.

 

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovu trenutno odjekuju eksplozije, saopštavaju ukrajinski mediji pozivajući se na gradonačelnika Igora Terehova.

Pored Harkova, eksplozije su odjeknule i u nekoliko mesta u Harkovskoj oblasti, prenose mediji.

 

Foto: Iks

 

10.000 Zmajevih zuba oko Kijeva

U Kijevskoj oblasti postavljeno je 10 hiljada protivtenkovskih barijera, poznatih kao "zmajevi zubi", izjavio je u subotu načelnik regionalne vojne administracije Ruslan Kravčenko.

Ranije je Vladimir Zelenski izvestio da je u Ukrajini počela izgradnja tri linije utvrđenja u dužini od 2 hiljade kilometara.

Ugljedarski pravac: napredovanje Oružanih snaga RF u Novomihajlovku (MAPA)

Ruske trupe razvijaju uspehe u Novomihajlovki i okolini. Sa snimka u jednom od izveštaja o borbama u naseljenom mestu, postaje jasno da su marinci 155. brigade marinaca otišli ​​znatno dalje od centra naseljenog mesta, preuzimajući kontrolu nad teritorijom škole, rekreacionog centra, pošta i seosko veće.

Ilustracija telegram rybar

Zapadni deo sela i barem deo baštenskog partnerstva Mašinostroitel ostaju pod kontrolom VSU, što potvrđuju snimci napada ruske oklopne grupe na tom području. Prema ruskim podacima, Oružane snage Rusije uspele su da se dokopaju istočne periferije objekta.

Pored toga, sama činjenica dejstava ruskih jedinica duž šumskog pojasa ukazuje na odsustvo snaga VSU tamo. Pojavili su se i snimci vazdušnog udara na Paraskovijevku, gde je jedan od dva asfaltna puta pod kontrolom VSU koji vode ka Novomihajlovki ozbiljno oštećen.

Na južnoj periferiji sela Oružane snage Rusije takođe pokušavaju da napreduju u rejonu ulica Ševčenka i Timirjazeva, VSU pruža otpor i udara artiljerijom i bespilotnim letelicama.

 

Rusi zauzimaju Pervomajskoje

Ruske snage nastavljaju napredovanje u različitim sektorima fronta. Postalo je poznato da su ruske snage isterale ukrajinske snage iz zapadnog dela sela Pervomajskoe.

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je u sedam ukrajinskih regiona – u Harkovskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Nikolajevskoj oblasti, podaci su onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile u 15.38 po lokalnom vremenu.

Arhiva

Oboren dron iznad Belgoroda

Ruska vojska je uništila dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Uništena lokacija ukrajnskih nacionalista 

Oružane snage Rusije su udarom raketama „iskander” uništile lokaciju ukrajinskih nacionalista u Harkovskoj oblasti.

Hersonska oblast na udaru

Ukrajinska vojska gađala je Hersonsku oblast "hajmarsima", četiri osobe su ranjene, rekao je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:

- Na kupjanskom pravcu protivnik je za nedelju dana izgubio do 310 vojnika, a uništene su haubice američke proizvodnje, kao i francuska „cezar“;

- Na avdejevskom pravcu grupa „Centar“nastavila je prodor u dubinu odbrane protivnika i zauzela povoljnije položaje; Na istom pravcu odbijena su 64 napada ukrajinske vojske, koja je za nedelju dana izgubila više od 1.870 pripadnika, 13 tenkova i 20 oklopnih vozila;
- Ruska vojska je u proteklih nedelju dana izvela 58 udara na objekte u Ukrajini, između ostalog i hiperzvučnim raketama „cirkon“;
- Na donjeckom pravcu tokom protekle nedelje ruska vojska je zauzela naselje Krasno, odbila 12 ukrajinskih napada, dok protivnik izgubio više od 2.350 vojnika;
- Sedam jedinica ukrajinskih brigada pretrpelo je poraz u toku prethodne nedelje na južnodonjeckom pravcu, ruska vojska je odbila pet kontranapada, a ukrajinska vojska izgubila je više od 860 vojnika;
- Na hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile više od 370 vojnika, dva tenka, sedam oklopnih vozila, 13 komada artiljerijskog oružja, od toga pet haubica M777;
- U istom periodu predalo se 18 ukrajinskih vojnika;
- Ruska vojska je uništila četiri ukrajinska višecevna bacača raketa, između ostalog, nemački „mars II“i „vampir“ češke proizvodnje;
- Za nedelju dana oboreno je 1.208 ukrajinskih dronova, 20 raketa, 171 granata iz višecevnih bacača.

Vazdušna opasnost u Kijevu

U Kijevu i više oblasti Ukrajine je proglašena vazdušna opasnost. Eksplozije odjekuju u Odesi i Hersonu koji je pod kontrolom Ukrajinaca.

Dramatično u Brjanskoj oblasti

Dve osobe su ranjene kada je ukrajinska vojska otvorila vatru na selo Bela Berjoska u Brjanskoj oblasti, oštećeno je nekoliko kuća, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

Uništen "leopard"

Operater bespilotne letelice iz sastava grupe snaga „Jug” Oružanih snaga Rusije uništio je protivnički tenk nemačke proizvodnje „leopard”.

Uništeno skladište municije ukrajinskih snaga

Ruske artiljerijske jedinice uništile su skladište municije ukrajinskih snaga na desnoj obali Dnjepra, dok su na donjeckom pravcu uništena ukrajinska uporišta. U oblasti oko Artjomovska ruske desantne snage izvele su skoro 40 napada na ukrajinske položaje.

Vicekancelar Nemačke: Ne treba se nadati da će rat u Ukrajini imati srećan kraj

Ne treba se nadati se da će sukob u Ukrajini završiti uskoro i da će imati srećan kraj, rekao je vicekancelar Nemačke i ministar ekonomije Robert Habek.

- Pošten i gorak odgovor: najverovatnije je da uskoro neće biti srećnog kraja sve i da mi želimo drugačije - rekao je on u video poruci na mreži "Iks".

On je rekao da se Rusija potpuno preorijentisala na proizvodnju oružja i vojne tehnike i značajno povećava količinu naoružanja. Evropa i Nemačka treba da budu spremne za eventualne pretnje po bezbednost, dodao je nemački ministar.

Habek je naveo i da se protivi opciji zamrznutog konflikta, dodajući da takve odluke može da donosi samo Ukrajina. Založio se za dalju vojnu pomoć Kijevu, napominjući da se ljudi strahuju od eskalacije, što važi i za njega.

Za države članice NATO ne postoji direktna pretnja od Rusije

Za države članice NATO ne postoji direktna pretnja od strane Rusije, prenosi "Baltik njuz" reči šefa vojnog komiteta Alijanse Roberta Bauera.

- Nema nikakvih naznaka da Rusija planira da napade bilo koju članicu NATO. Nema direktne pretnje - rekao je on.

Zelenski prvi put o pregovorima s Moskvom bez povratka na granice iz 1991.

Pregovori između Moskve i Kijeva mogli bi da počnu bez povratka Ukrajine na granice iz 1991. godine, proizlazi iz izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za TV kanal Si-Bi-Es njuz.

- Nije neophodno da deokupiramo sve naše teritorije isključivo vojnim putem. Siguran sam da će on (predsednik Rusije) biti spreman na dijalog kada bude izgubio sve što je zauzeo od početka 2022. godine - rekao je on.

Rusi oborili tri drona

Ruska PVO oborila je u jutarnjim satima tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Zelenski: Ako ne dobijemo pomoć od SAD, moraćemo da se povlačimo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će, ako Ukrajina ne dobije obećanu američku vojnu pomoć blokiranu sporovima u Kongresu, njene snage morati da se povlače u "malim koracima“.

Sirski: Napeta situacija

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski upozorava na "napetu" situaciju na delovima fronta, ističući da ruska vojska troši šest puta više municije od snaga Kijeva.

- Odbrambene snage sada izvršavaju zadatke duž cele, ogromne, linije fronta, sa malo ili bez oružja i municije - istakao je Sirski.

Novi napadi na "Ukrenergo" naneli veliku štetu

Ukrajinski operater električne mreže "Ukrenergo" naveo je da su novi napadi naneli veliku štetu proizvodnim i prenosnim energetskim postrojenjima, primoravajući Kijev da zaustavi izvoz struje i oslanja se na uvoz.

Sa druge strane, lokalne vlasti u Rusiji saopštile su da je jedna osoba poginula, dok su dve povređene kada se ukrajinski dron srušio na stambenu zgradu u Belgorodu.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je navelo da su sistemi PVO oborili 15 projektila ukrajinskog višecevnog raketnog sistema "vampir" iznad teritorije Belgorodske oblasti.

 

BONUS VIDEO: ŠTA JE SVE IZVUČENO IZ KUĆE - Prizor sa mesta gde je nestala Danka posle 4. dana potrage

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024