NA METI CRKVE, JEVREJI I HOMOSEKSUALCI: Sprečena dva velika islamistička napada u Francuskoj

Francuska je ovih dana pretvorena u pravi bunker. Posle napada u Moskvi, zazvonila su sva zvona na uzbunu. U javnosti su najednom isplivale sve sumnje koje se poslednjih meseci odnose na pripadnike i "uspavane članove" Islamske države iz Horasona.

НА МЕТИ ЦРКВЕ, ЈЕВРЕЈИ И ХОМОСЕКСУАЛЦИ: Спречена два велика исламистичка напада у Француској

Foto: Goran Čvorović

Opasnost je toliko velika da je aktiviran najviši stadijum zaštite od terorizma, s urgentnom zaštitom od mogućnosti iminentnog napada.

Broj do zuba naoružanih vojnika koji u trojkama krstare ulicama povećan je sa tri na sedam hiljada. Čuvaju javne ustanove, škole, ulice, gradski prevoz. Psihoza je podgrejana, oprez je na maksimumu. Ponovo se pretresaju torbe, zagleda svaki bagaž, osmatraju sumnjivi pogledi.

Kao da su sa napadom u Podmoskovlju svi bezbednosni akteri najednom progledali. I ranije se znalo za opasnost grupe i Horasona, bilo je relevatnih indicija, ali se tek sada podseća na sve što je primećeno, izrečeno i osujećeno poslednjih meseci.

Francuske vlasti ističu da su od početka godine sprečile dva velika atentata. Tako je 10. januara ove godine u Marselju uhapšen 23-godišnji mladić. Obaveštajci iz kontraterorističkog odeljenja su primetili veoma radikalizovanu osobu koja se spremala za napad vatrenim oružjem. Uhapšeni je imao tri moguća cilja: noćni klub, članove jevrejske zajednice ili pripadnike LGBT populacije.

Drugi potencijalni atentator je sprečen 5. marta. Reč je o čoveku starom 62 godine koji je spremao napad na hrišćanske hramove.

Ističe se da su od 2015. godine do danas u Francuskoj osujećena 74 od 98 pripremanih napada. Jedna četvrtina, ipak, nije mogla da bude sprečena. U poslednjih pet godina je uhapšeno 1.500 osoba koje su bile u direktnoj vezi s terorizmom. Godišnje, pod nadzor obaveštajne službe stavi se oko 6.500 sumnjiivih.

Francuski premijer Gabrijel Atal je istakao da je od 2017. godine do danas 760 radikalizovanih stranaca izbačeno iz zemlje. Problem, međutim, prave oni s francuskim pasošem, jer osim zatvora nema druge mere. A odatle će, kad-tad, izaći, najčešće kao još veća pretnja po društvo.

UZBUNA U EVROPI

Švedske vlasti se pribijavaju napada tokom izbora za Pesmu Evrovizije koji će biti održan od 7. do 11. maja u Malmeu, a naročito su na oprezu zbog prisustva izraelske delegacije. Dvoje osumnjičenih Avganistanaca za pripremu napada na švedski parlament uhapšeni su prethodne sedmice u Nemačkoj. U Danskoj su takođe primetili povećanu opasnost od terorizma, pa su podigli gotovost bezbednosnih snaga. U Norveškoj će policijaci, koji su obično nenaoružani, dobiti oružje tokom predstojećeg katoličkog uskršnjeg vikenda, zbog rizika od atentata. Nemačke vlasti kao najveću opasnost vide pripadnike ID iz Horasona, a posebno ih brine organizacija Evropskog prvenstva u fudbalu od 14. juna do 14. jula u takvim uslovima. Nivo bezbednosti podignut je i u Švajcarskoj, gde je 50-godišnji Jevrejin napadnut nožem početkom ovog meseca. Oprez od 4 na skali od 5 podigli su i Španci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!