KENEDI MLAĐI LJULJA KAMPANJU BAJDENU I TRAMPU? Nezavisni kandidat za predsednika SAD sapliće lidere vodećih partija u trci za Belu kuću

A.Vojinović

29. 03. 2024. u 07:00

KAMPANjU za predsedničke izbore u SAD aktuelnom šefu Bele kuće Džozefu Bajdenu (81) i lideru republikanaca Donaldu Trampu (77) mogao bi da poljulja nezavisni kandidat za predsednika države, bivši demokrata, Robert Kenedi Mlađi.

КЕНЕДИ МЛАЂИ ЉУЉА КАМПАЊУ БАЈДЕНУ И ТРАМПУ? Независни кандидат за председника САД саплиће лидере водећих партија у трци за Белу кућу

Tanjug

Iako se, bar zasad, od bratanca bivšeg predsednika SAD Džona F. Kenedija i sina nekadašnjeg američkog državnog tužioca Roberta Kenedija, obojice ubijenih u atentatima, više pribojavaju u "plavim" redovima, ne isključuje se da će sa zahuktavanjem kampanje i "crvena" partija početi da brine da će mu član čuvene američke "dinastije" preuzeti određeni broj birača.

Kenedi, advokat za životnu sredinu, u SAD je poznat i kao okoreli antivakser, zbog čega su ga američke vlasti cenzurisale tokom pandemije kovida. U predizbornu trku ušao je pre nešto manje od godinu dana, a jesenas je najavio da pokreće nezavisnu kandidaturu. Ove nedelje je objavio da će njegova potencijalna potpredsednicu biti Nikol Šanahan (38), advokat i filantrop, koja nije nikada bila na nekoj državnoj funkciji.

- Nikol i ja smo oboje napustili Demokratsku stranku. Naše vrednosti se nisu promenile, ali Demokratska partija jeste - rekao je Kenedi.

Američki mediji ocenjuju da izbor Šanahanove bio promišljen, naročito jer se radi o poslovnoj ženi sa "dubokim džepom" koja bi mogla ozbiljnu finansijsku vakcinu da usmeri ka njegovoj kampanji. Ona je, kako piše Si-Bi-Es, nedavno izdvojila čak četiri miliona dolara za Kenedijevu reklamu na "Super boulu".

Donald: Volim što je kandidat

REPUBLIKANSKI kandidat za predsednika SAD Donald Tramp poručio je da je Robert Kenedi Mlađi "najradikalniji levičarski kandidat" u predsedničkoj trci. "On je veliki obožavatelj nove zelene prevare i drugih katastrofa koje ubijaju ekonomiju. Pretpostavljam da bi to značilo da će uzeti glasove pokvarenom Džou Bajdenu, što bi bila velika usluga Americi. Volim što se kandidovao", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži.

Analitičari smatraju da bi Kenedi Mlađi mogao i Bajdenu i Trampu da oduzme deo glasova, naročito kod neodlučnih birača. No, bez podrške stranke bratanac čuvenog predsednika SAD suočava se sa teškim zadatkom da uđe u izbornu trku zbog različitih pravila u 50 saveznih država. On je kao cilj zacrtao da se njegovo ime nađe u svim državama, iako je zasad uspeo da se kvalifikuje samo u Juti. Iz njegove kampanja kažu da su prikupili dovoljno potpisa da se Kenedi kvalifikuje u Nju Hempširu, Nevadi i Havajima.

Kenedijevi članovi porodice otvoreno su naklonjeniji demokratama, što je nedavno pokazala i njihova zajednička fotografija u Beloj kući kao vid podrške Bajdenu. Ali, iz Kenedijeve kampanje tvrde i da demokrate navodno pokušavaju da blokiraju Kenediju pristup glasačkim listićima u Nevadi, iako su iz "plavih" redova te navode kasnije demantovali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024