SRBI SVE DALJE OD HRVATSKE VLADE: Pupovac nije poželjan Domovinskom pokretu

Nakon duljeg vremena ćutanja lider Srba u Hrvatskoj poručio da niko neće ponižavati SDSS.

СРБИ СВЕ ДАЉЕ ОД ХРВАТСКЕ ВЛАДЕ: Пуповац није пожељан Домовинском покрету

Foto HINA/ ZVONIMIR KUHTIC

“Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj”, poručio je Milorad Pupovac nakon pregovora HDž-a i Domovinskog pokreta za formiranje nove hrvatske vlade. Iako se pregovori vode iza zatvorenih vrata činilo se da će na zahtev Domovinskog pokreta u vladajuću koaliciju ući samo pet manjinskih poslanika, ali ne i tri srpska.

Pupovac nije otkrio da li je to istina, ali je rekao da će manjinski poslanici ostati jedinstveni. “Niti ćemo dozvoliti ponižavanje ni političku segregaciju, niti ćemo slušati raspirivanje nacionalne i političke mržnje”, kazao je lider Srba u Hrvatskoj, uz komentar da će mnogi nakon svega ovoga posle hrvatskih izbora “staviti prst na čelo”. “Nadam se da se neće pitati “gde mi je bila pamet”. “Još uvek nije kasno, u jednom trenutku je izgledalo kao da smo ostali bez političke pameti, sada se suočavamo s posledicama”.

“Prst na čelo, a ne nešto drugo kao što se sad stavlja na SDSS, jer SDSS niti je meta niti je politički Pedro, niti će biti. Ne samo dok ja stojim pred vama, nego i kad stane neko drugi. Nismo od juče i nismo ništa manje važni za ovu zemlju kao što su svi drugi, naročito oni koji misle da su najvažniji od svih”, rekao je predsednik SDSS- i najavio razgovore manjinskih poslanika pre konačne odluke.

Pupovac se čuo i sa premijerom Andrejom Plenkovićem i nije dobio dojam da se odriče Srba u Hrvatskoj, ali nije precizirao što to znači. Poslednjih dana iz Domovinskog pokreta se ponovo čulo da neće ni po koju cenu pristati da idu u koaliciju sa SDSS-om, pa se kalkulisalo da će se po prvi put manjinski poslanici pocepati i ići svako na svoju stranu. Očito se vodi rovovska bitka za većinu u Hrvatskom saboru, time da su i dalje sve opcije moguće. Jedino je jasno da je levica izgubila i da SDP čekaju bolni rezovi koji uključuju smenu sadašnjeg šefa, marginalnog Peđe Grbina.

Nezadovoljni su i članovi Domovinskog pokreta koji predsedniku stranke Ivanu Penavi poručuju da ih je izdao, jer je pristao na koaliciju sa HDž-om. Na kapaljku su do sada procurili detalji pregovora sa HDž-om, a navodno Domovinski pokret između ostalog traži da dobije resor demografije i da se obezbede veliki novci za demografsku obnovu zemlje. Ostaje sporno da li je u igri i resor kulture i prihvatanje “kulturne revolucije” kako je to zamislio krajnje desni Domovinski pokret, kojeg vode političari iz Slavonije.

U svakom slučaju Hrvatsku čeka neizvesna politička budućnost, a moguće i vlada koja će kratko trajati. Skretanje udesno i odricanje od poslanika manjina stvorilo bi tekstonske poremecaje u zemlji, koja je ionako sve jače podeljema između desnice i levice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)