NIJE SVAKA MASAŽA DOBRA: Upozorenje stručnjaka - Oprez sa tretmanima ako imate neke od ovih tegoba

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

06. 05. 2024. u 06:45

ŽENE masovno, a muškarci u nešto manjem broju, u ovo vreme započinju s tretmanima kojima žele da dovedu telo u top formu pred leto, a mnogi od tih tretmana - agresivne masaže, topao vosak, laseri - mogu da budu štetni. Naročito za one koji imaju obolele krvne sudove nogu.

НИЈЕ СВАКА МАСАЖА ДОБРА: Упозорење стручњака - Опрез са третманима ако имате неке од ових тегоба

Foto Shutterstock

Doktor Dario Jocić, vaskularni hirurg, kaže da naučni dokazi ukazuju na to da snažna i agresivna manipulacija tokom masaže može da izazove pritisak na već oslabljene vene, što dovodi do oštećenja njihovih zidova:

- Ovo povećava rizik od tromboze, odnosno, stvaranja krvnih ugrušaka, što može da bude veoma ozbiljno stanje i zahteva hitnu medicinsku pažnju. Kod onih žena koje već imaju izražene proširene vene, toplota od voska dodatno širi krvne sudove koji su blizu površine kože i povećava rizik od povrede. Ove povrede je jako važno izbeći, jer tako, takođe, nastaje tromb.

Naš sagovornik napominje da tromb u površinskim venama može da dovede do upale, takozvanog tromboflebitisa, koji, osim što je bolan, može da poremeti ukupan kvalitet života na neko duže vreme.

- Ukoliko masažu protiv celulita, bilo ručnu, bilo putem nekih alata, sprovodi stručna osoba, rizik od pucanja krvnih sudova je minimalan - iskren je dr Jocić. - Najlakši način da se vidi da li je masaža urađena dobro, jeste ako ona ne ostavlja modrice i podlive. Jer, modrice su, u stvari, povrede krvnog suda.

Trećina obolela

PROCENjUJE se da oko trećine opšte populacije ima problem s proširenim venama. Među potomcima čiji roditelji imaju proširene vene učestalost ovog zdravstvenog problema je mnogo veća, čak i do 80 odsto.

Masaže okglagijama, popularne u poslednje vreme, već mogu da budu mnogo agresivnije, samim tim i štetnije.

Da li su krvni sudovi oboleli ili nisu, uglavnom ne može da prođe neprimećeno, a samim tim umesto na tretman za ulepšavanje trebalo bi otići na pregled lekaru.

- Proširene vene su stanje koje daje simptome - kaže dr Jocić. - Prošireni krvni sudovi nogu izazivaju nelagodnost i bol, naročito noću, ili se vide na koži, u vidu ljubičastih ili plavih ispupčenja. Nažalost, anticelulit masaža i limfna drenaža mogu dodatno pogoršati ovu situaciju. Isto tako, depilacija vrelim voskom sigurno ne predstavlja prijatno iskustvo, čak i ženama koje nemaju problem s proširenim venama i kapilarima. Što se epilacije tiče, ako ne uključuje preterano zagrevanje kože nogu, ne bi trebalo da utiče na krvne sudove ni na koji način.

Doktor Jocić ističe da se na pregled kod vaskularnog hirurga ne ide preventivno, već onda kad neko ima simptome ili sumnja da se razvija venska bolest:

- Simptomi, koji ljude najčešće dovode u ordinaciju, uključuju bol, grčeve u nogama, osećaj težine ili osećaj da im proširene vene svojim izgledom nekako narušavaju kvalitet života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)