"SRBIJA SE NIKADA NIJE SLUŽILA TRIKOVIMA" Vučić: Moj stav se ni za jotu nije promenio - nema govora o članstvu u UN i nema priznanja

Tanjug

21. 03. 2023. u 13:22

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija nikada nije služila nikakvim trikovima i da će implementirati ono što je, kako je naglasio, rekla da će da uradi.

СРБИЈА СЕ НИКАДА НИЈЕ СЛУЖИЛА ТРИКОВИМА Вучић: Мој став се ни за јоту није променио - нема говора о чланству у УН и нема признања

Foto: Tanjug

- To je moja poruka onima koji su govorili o tome. Za razliku od svih njih, mi se nikada trikovima ne služimo. Ono što sam rekao u Narodnoj skupštini Republike Srbije, što sam rekao njima u Ohridu, njima u Briselu i petorki u Beogradu, ponavljam svakoga dana i ni za jotu se moj stav nije promenio ni pred kim - rekao je Vučić je na konferenciji za novinare sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antonijem Tajanijem povodom Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će Beograd implementirati ono što je dogovoreno na sastanku u Orhridu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, predsednik je kazao da je pravno obavezujuće za Srbiju nešto na šta on stavi potpis ili pečat ili kada se sa tim verbalno, odnosno usmeno saglasi.

- I niko drugi ne može da proizvede pravne posledice za Republiku Srbiju osim njenog predsednika i u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova - napomenuo je Vučić.

Dodao je da će Srbija raditi na implementaciji svega što je, kako je kazao, "rekla da će da radi".

- Ne mislim da će Priština da ispuni ono što joj je jedina obaveza, a to je da u skladu sa sporazumima postignutim u dijalogu formira Zajednicu srpskih opština. Dakle, sve što smo rekli da ćemo da radimo na implentaciji mi ćemo da uradimo. Ono što sam rekao da nećemo, to sam i danas ponovio Antoniju Tajaniju, da ne bi bilo pokvarenih i lažnih tumačenja i da vidite da se uopšte ne plašim što govorim svima u lice potpuno isto. Zamolio bih pojedine ministre iz nekih zemalja da pitaju i kancelara Nemačke Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona jesam li im to u lice rekao ili ne - rekao je Vučić.

Ponovio je da to za Srbiju podrazumeva da nema govora o članstvu u Ujedinjenim nacijama za takozvano Kosovo, kao ni organizacijama, institucijama i agencijama UN i da nema priznanja.

- Sve ostalo što znači stvarno normalizaciju odnosa, što znači normalan odnos između Srba i Albanaca, bolje odnose, bez tenzija i sukoba Srbija je spremna da primenjuje i Srbija će da implementira. A da li će neki drugi, to ćemo da vidimo, pa ću uskoro da ih pitam ko se služio trikovima, a ko nije - naglasio je predsednik.

Istakao je da što se Srbije tiče, ona ima svoju reč i da njena reč nešto znači.

- A plašim se da nečiji potpisi ni do danas nisu značili ništa, jer da to nije tako, onda 10 godina posle potpisivanja sporazuma ne bismo i dalje pričali o ZSO, kao što pričamo danas - rekao je Vučić.

Dodao je da mu nije lako da trpi "nejnedogovornije i najnesposobnije tipove u zemlji koji su uništili zemlju".

- To ću ostaviti za neke druge dane, ne želim u takve stvari da mešam naše goste. I dobiće zaslužen odgovor. Kao što ne mislim da Srbija treba da se povlači i sklanja od bilo koga i da ima nečega da se stidi, tako ima mnogo manje da se stidi onih najgorih u njoj koji bi je uništili u roku od pet minuta i oni će dobiti svoj pravi politički odgovor - poručio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (279)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti