MINISTAR ODBRANE NA "ŠUMAN FORUMU" U BRISELU: Evo koje sve zemlje su članice i koja je Vučevićeva poruka (FOTO)

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 10:45

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, učestvuje danas na prvom „Šuman forumu“ posvećenom partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane koji se održava u Briselu.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ НА ШУМАН ФОРУМУ У БРИСЕЛУ: Ево које све земље су чланице и која је Вучевићева порука (ФОТО)

Foto: Instagram

Ministar Vučević učestvovaće u više sesija na kojima će biti razmatrana pitanja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u svetu, najnovijim pretnjama i izazovima i njihovim posledicama na globalnom nivou, zatim uspostavljanja novih partnerstava i jačanje međunarodne saradnje, kao i na sesiji u vezi sa odgovorom na krize.

Tokom održavanja Foruma, ministar Vučević imaće i više bilateralnih sastanaka.

Ovogodišnji, prvi “Šuman forum” okuplja prvenstveno ministre odbrane iz 45 partnerskih zemalja i 27 država članica EU, kao i međunarodne i regionalne organizacije sa kojima EU sarađuje po pitanjima bezbednosti i odbrane.

Foto: Instagram

Cilj foruma, koji će se održavati svake druge godine, je da okupi ministre odbrane država članica EU i partnerskih zemalja, kao i predstavnike ključnih međunarodnih i regionalnih organizacija, odnosno civilnog sektora i akademske zajednice u cilju održavanja dijaloga na visokom nivou u vezi sa međunarodnom bezbednošću i odbrambenim pitanjima.

Partnerstvo Republike Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije i ogleda se prvenstveno kroz doprinos vojnim operacijama i misijama EU. Poziv za učešće na ovom važnom forumu pokazatelj je da je Republika Srbija prepoznata kao jedan od značajnijih partnera Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane.

Učešće na “Šuman forumu” prilika je da se razmene iskustva i mišljenja sa ministrima odbrane država članica EU, visokim zvaničnicima institucija EU, ali i predstavnicima drugih partnerskih država i međunarodnih organizacija, sa kojima Republika Srbija zajedno učestvuje na zadacima očuvanja stabilnosti i mira u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (98)

ŽIVELA VOJSKA SRBIJE, ŽIVELA SRBIJA! Moćan video sa vojne vežbe Vihor 2024