PROČITAJTE KAKVE ZAMKE KRIJE BEČKA KONVENCIJA Vučić: Evo zašto nisam potpisao - na svakom mestu nedvosmisleno govorim o crvenim linijama

S.S.R.

19. 03. 2023. u 13:04

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić bio je danas izričit tokom obraćanja javnosti da nije potpisao ništa za vreme maratonskog dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i precizno objasnio da je jedan od razloga to što je "Srbija međunarodno priznata država, a tzv. Republika Kosovo - nije".

ПРОЧИТАЈТЕ КАКВЕ ЗАМКЕ КРИЈЕ БЕЧКА КОНВЕНЦИЈА Вучић: Ево зашто нисам потписао - на сваком месту недвосмислено говорим о црвеним линијама

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Zato nisam ništa potpisao! Nisam potpisao, jer ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazumom sa Kosovom, pažljivo i disciplinovano vodim računa o svakoj reči koju izgovaram. Teško je dokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja na svakom mestu nedosmisleno govorim o crvenim linijama Srbije koji se odnose na nedvosmisleno nepriznavanje Kosova - naglasio je Vučić, a onda citirao član 3 Bečke konvencija o ugovornom pravu, koja se tiče međunarodnih ugovora.

U ovom članu piše:

- Činjenica da se ova konvencija ne primenjuje na međunarodne sporazume zaključene između država i drugih subjekata međunarodnog prava ili između ovih drugih subjekata međunarodnog prava, kao i na međunarodne sporazume koji nisu zaključeni pismenim putem, ne ide na uštrb:

a) pravne vrednosti ovih sporazuma;

b) primene na ove sporazume svih pravila izraženih u ovoj konvenciji, pod koja će potpadati u skladu sa međunarodnim pravom nezavisno od ove konvencije;

c) primene Konvencije na odnose između država koji su regulisani međunarodnim sporazumima čije su isto tako članice ostali subjekti međunarodnog prava.

Onda je citirao i član 7 istog dokumenta:

- Jedno lice se smatra predstavnikom države u cilju usvajanja ili overavanja teksta nekog ugovora ili izražavanja pristanka države da bude vezana ugovorom:

a) ako podnese odgovarajuće punomoćje ili

b) ako proizilazi iz prakse zainteresovanih država ili drugih okolnosti da su imale nameru da ovo lice smatraju kao predstavnika države u tom cilju i da ne zahtevaju podnošenje punomoćja.

- Na osnovu svojih funkcija i bez obaveze podnošenja punomoćja smatraju se kao predstavnici svoje države:

a) šefovi država, šefovi vlada i ministri inostranih poslova, za sve akte koji se odnose na zaključenje ugovora;

b) šefovi diplomatskih misija, za usvajanje teksta ugovora između države koja akredituje i države kod koje se akredituje;

c) akreditovani predstavnici država na međunarodnoj konferenciji ili kod međunarodne organizacije ili nekog njenog organa, za usvajanje teksta ugovora na toj konferenciji, u toj organizaciji ili tom organu.

Vučić je zatim pojasnio čak i da član 7 utvrđuje da verbalna saglasnost šefa države ima obaveznost:

- Naravno, uvek manje nego potpis, ali ima vrednost. Namerno sam izbegavao termine na engleskom koji znače prihvatanje i slično - podvukao je predsednik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (156)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života