ZASTUPAĆU SRBIJU I INTERESE NARODA NA KiM: Vučić uoči sastanka sa zvaničnicima EU i Kurtijem govorio o jasnim pozicijama

M. S.

18. 03. 2023. u 07:22

U OHRID ne putujem sa porukama, jer sve što sam imao, rekao sam u lice specijalnim predstavnicima za dijalog EU i SAD Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru, već zastupam interese države Srbije i našeg naroda na Kosovu i Metohiju. Nadam se pristojnom razgovoru i mogućnosti da se stvari pomeraju. Ne bavim se trikovima kao što to neki drugi rade.

ЗАСТУПАЋУ СРБИЈУ И ИНТЕРЕСЕ НАРОДА НА КиМ: Вучић уочи састанка са званичницима ЕУ и Куртијем говорио о јасним позицијама

Foto: Printscreen

Ovo je juče pred put u Ohrid, gde će se danas sastati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Što se tiče Srbije, ona je uvek spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima, ostalo sve znate, ništa se nije promenilo od skupštinske rasprave i zaključaka koje smo donosili - rekao je Vučić i dodao da se iznenadio kada je čuo da će u Ohridu biti više od 200 medijskih kuća.

Vučić je istakao da ZSO može da se osnuje samo na osnovu četiri dokumenta koja su potpisana, a to su akti o upravljačkom timu, principima, implementaciji i prvi sporazum.

- Sva četiri su potpisana i njihov sadržaj mora da bude ispunjen. A za njihove fantazmagorije o danskim, švedskim i drugim modelima, nisam naročito zainteresovan, jesam za ono što je potpisano da bude ispunjeno - rekao je Vučić i dodao da ne veruje da je Lajčak to na taj način rekao, kao i da "bez obzira na to šta neko proučava ili želi da obesmisli, ZSO mora da ide u skladu sa onim što je potpisano".

Kako je i ranije isticao, sa crvenim linijama, da ni defakto ni de jure, nema priznavanja Kosova ni stolice za Prištinu u Ujedinjenim nacijama, delegacija Srbije stiže u Severnu Makedoniju. Predsednik je prethodno, pozvao građane da mu veruju, poručivši da garantuje da nikada ništa neće potpisati na štetu Srbije i da zna šta radi. Takođe, kazao je i da ostajemo na pozicijama da je formiranje Zajednice srpskih opština preduslov za sve dalje korake.

Iako se ne očekuje sudbinski dan, prema najavama zvaničnika EU, predstoje drugačiji sastanci od prethodnih.

Kako je uoči sastanka kraj živopisnog jezera istakao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đozep Borelj, tokom susreta sa predsednikom Srbije i premijerom tzv. Kosova, "fokus će biti na aneksu o implementaciji evropskog plana o putu normalizacije odnosa, koji će rezultirati dugoročnom normalizacijom odnosa Kosova i Srbije".

- Rezultat treba da bude normalizacija života ljudi u regionu i otvaranje puta ka pristupanju EU. Ali, da bismo otvorili put ka postizanju tog cilja, Srbija i Kosovo moraju da normalizuju odnose. Nema načina da se to zaobiđe - rekao je Borelj.

S druge strane pregovaračkog stola - šef države imaće Kurtija koji, između ostalog, ne odustaje od stavljanja međusobnog priznavanja u centar evropskog predloga. Od prištinskih zvaničnika i juče su se, posle sastanka sa Eskobarom u Prištini, čule poruke da "svaki sporazum koji će se postići u procesu dijaloga sa Srbijom, mora da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova".

- Evropski predlog kvalifilikovan je i prihvaćen od strane Kosova kao dobra osnova i čvrsta platforma za napredovanje ka punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sa uzajamnim priznavanjem u centru - navodi se u saopštenju vlade tzv. Kosova.

Eskobar je juče, posle susreta sa prištinskom delegacijom, poručio da očekuje pozitivan rezultat, kao i da je optimističan u vezi sa mirnim rešenjem između tzv. Kosova i Srbije.

- Ovaj evropski predlog, olakšan kroz dijalog EU, pruža izuzetnu priliku za mir i stabilnost između dve važne zemlje regiona. Kao najveći pobornik Kosova u svetu, nameravamo da ovo funkcioniše na Kosovu, ali ne samo na Kosovu, već u celom regionu.

Kako je najavljeno, najpre će se održati odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, nakon čega će uslediti zajednički sastanak sa Boreljom i posrednikom EU Miroslavom Lajčakom.

IŠINGER: DA POKAŽU HRABROST

NEMAČKI diplomata i bivši izaslanik EU za status Kosova Volfgang Išinger, poručio je da od Vučića i Kurtija očekuje da "pokažu političku hrabrost i liderstvo i da im je ovo istorijska šansa za to":

- Sada je vreme da zajedno krenemo napred, u interesu svog naroda, u interesu Zapadnog Balkana. Ostvarite svoj "cajtenvende" (prekretnica - radikalno odstupanje od svojih prošlih politika i principa), odmah. Do sada su i Srbija i Kosovo nagovestili da prihvataju tekst, ali razlike u pogledu modaliteta i primene ostaju. Kao što je slučaj u kriznoj diplomatiji, bitni su sitna slova ili jezik aneksa. Ali rešenje je jednostavno: Srbija treba da prihvati činjenicu da je Kosovo tu da ostane.

BRANKOVIĆ: NE OČEKUJEM NAPREDAK

DIPLOMATA Branko Branković uveren je da se nikakav specijalni napredak neće dogoditi na ovom sastanku, kao ni u onome što je najvažnije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

- Biće priče, svaka strana će da kaže svoje, a naš stav treba da bude - kako da očekujemo da će drugi sporazumi koje se očekuje da potpišemo da se poštuju, ako sporazum koji je garantovao ZSO nije. Francusko-nemački predlog je na stolu i o tome će se tek pričati. Moramo izneti svoje predloge, jer taktički ni diplomatski nije dobro da se pregovara samo sa onim što nam se ponudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (250)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)