„GRAĐANISTI“ NEJAKI, OPASNIJA EKSTREMNA DESNICA: Analitičar Bojan Panaotović o očekivanjima zapada od srpske opozicije

J. S.

28. 01. 2023. u 15:11

ZAPADNI centri moći, a u prvom redu SAD čiji je ključni čovek na Balkanu prekaljeni diplomata Kristofer Hil, ovih dana kada se lomi sudbina Kosova i Metohije, Šolc-Makronovog plana i stabilnosti regiona o jednom važnom pitanju treba da budu načisto.

„ГРАЂАНИСТИ“ НЕЈАКИ, ОПАСНИЈА ЕКСТРЕМНА ДЕСНИЦА: Аналитичар Бојан Панаотовић о очекивањима запада од српске опозиције

KCNS

Reč je o alternativama Vučićevoj vlasti u Srbiji kao i spekulacijama i projekcijama na koga bi politički Zapad mogao da računa ukoliko bi aktivno učestvovao i doprineo eventualnom padu aktuelnog režima.- kaže  Bojan Panaotović, analitičar, sociolog i publicista.

Zarad fakata i političke realnosti, nastavlja Panaotović, valja predočiti strancima, a na prvom mestu iskusnom Hilu, da takozvana liberalna, građanska, leva opcija u Srbiji koja bi pohitala da prizna Kosovo i prihvati svaki plan Zapada, može da dosegne do 4,5 procenata  na izborima i nema ni u snovima kritičnu masu u društvu koja bi mogla takvu politiku da održi u praksi. Snage koje bi mogle da zagospodare Srbijom, smatra dalje Panaotović,  u slučaju nekakve obojene revolucije ili hibridnog udara na Vučića su predstavnici ekstremne desnice koji ovih dana već govore da je čak i sama debata o francusko-nemačkom planu čin veleizdaje i kapitulacije.

Po mišljenju ovog analitičara, Desnica u srpskom parlamentu ima u ovom trenutku kudikamo više poslanika od levoliberalnih građanista. Jašući na tezi o „veleizdaji“ „kapitulaciji“ i „kolaboraciji“ njihov politički rejting bi dodatno porastao. Ove snage jamačno bi dobile vetar u jedra dela ruskog establišmenta kome bi odgovarala konfrontacija Srbije sa Zapadom. Dolazak na vlast ovih snaga značio bi odbijanje svakog plana koji bi sa zapada došao, kao i moguću ratnu konfrontaciju sa NATO. Nestabilna Srbija ili još gore zapaljena Srbija i zapaljeno Kosovo značilo bi  najverovatnije i region u plamenu.

-Treba li to ikome u ovom trenutku? Američkom pragmatizmu daleko je jeftinije da izmeni jedan sporan stav u francusko-nemačkom planu i formuliše stvari tako da se Srbija ni aktivno ni pasivno ne može saglasti sa stolicom za Kosovo u UN ili da naprosto izuzme UN iz stava o neometanju ulaska Kosova u međunarodne organizacije, nego da lošim i neprihvatljivim tekstom sporazuma prinudi Vučića na odbijanje što će za posledicu imati pokušaj dela političkog Zapada da izoluje Srbiju i priredi joj neku vrstu Majdana ili obojene revolucije.- naglašava Panaotović.

On zaključuje da eventualni uspeh takvog scenarija otvara put ka vlasti ekstremnoj desnici što vodi čitav region ka požaru neslućenih razmera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)