SRBI NAJAVILI BOJKOT: Vanredni izbori prištinskih vlasti za opštine na severu Kosmeta

D. Z.

25. 11. 2022. u 20:58

ZA vanredne izbore za predsednike opština na severu Kosova i Metohije, Severnu Mitrovicu, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić,prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata.

СРБИ НАЈАВИЛИ БОЈКОТ: Ванредни избори приштинских власти за општине на северу Космета

foto D.Z.

Kako je danas popodne saopšteno iz Centralne izborne komisije u Prištini, albanska Demokratska partija Kosova dostavila je imena četiri kandidata za izbore u sve četiri opštine, Pokret Samoopredeljenje ima kandidate za sve četiri opštine, Građanska inicijativa "Srpski opstanak" prijavila se sa kandidatom za predsednika opštine Severna Mitrovica kao i Građanska inicijativa Mitrovica". Partija kosovskih Srba prijavila kandidata za predsednika opštine Leposavić a među prijavljenima je i jedan nezavisni kandidat.

Prema rokovima koje je odobrio CIK, do 28. novembra biće doneta odluka o potvrđivanju političkih subjekata i kandidata. Vanredni izbori će, kako su najavile privremene prištinske institucije, biti održani 18. decembra, a nakon prijema prijava CIK će obratiti nadležnim institucijama radi provere kandidata - da li su u skladu sa Zakonom o opštim izborima.

Inače, vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine održavaju se pošto su Srbi u tom delu KiM odlučili da kolektivno napuste kosovske institucije nezadoviljni neispunjavanjem potpisanih sporazuma od strane privremenih prištinskih institucija.

Predstavnici Srpske liste, koju podržava 95 odsto građana na severu Kosmeta, istakli su da neće učestvovati na izborima koje su raspisale privremene prištinske institucije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)