BRNABIĆ: Ne očekujem da EK postupi po preporukama EP

Tanjug

24. 11. 2022. u 14:00

PREMIJERKA Ana Brnabić ne očekuje da će Evropska komisija postupiti po preporukama koje je usvojio Evropski parlament u vezi sa Srbijom, jer, ističe, ne vidi nijedan pravni osnov za to.

БРНАБИЋ: Не очекујем да ЕК поступи по препорукама ЕП

Foto: Vlada Srbije

Kako je rekla, usvojene preporuke nemaju snagu rezolucije, i Evropska komisija može da ih uzme u obzir i postupa po njima, ali može i suprotno.

Brnabić je navela da je preporuka, pored toga što se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji, i da dođe do međusobnog priznavanja sa tzv. Kosovom.

- Te dve preporuke imaju istu težinu i ne znam zasto se u našim medijima govori o jednoj preporuci, a ne i o drugoj, zato što u stvari te dve preporuke pokazuju karakter ovoga što je sada prošlo u Evropskom parlamentu, a što ja ne mislim da je u interesu Srbije i ne mislim da je fer - rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da je sigurna da preporuka EP nije ni u skladu sa međunarodnim pravom, niti sa Rezolucijom SB UN 1244.

- Taj dokument je suprotan rezoluciji SB UN tako da ja nemam očekivanja da će Evropska komisija postupiti po tim preporukama, pre svega zato što EK mora biti statusno neutralna i zato što postoji pet država članica koje ne priznaju nezvaisnost Kosova - rekla je Brnabić.

S druge strane, to što stoji u preporukama ne stoji u pregovaračkom okviru, naglasila je premijerka.

- Pregovarački okvir je u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, on daje preciznu metodologiju za pregovaranje, možete nazadovati samo ako nemate značajan napredak u oblasti vladavine prava i ništa drugo. Taj okvir sasvim jasno stavlja kao definiciju da je usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU mora biti postepeno i treba da bude 100 odsto u trenutku kada se pristupi EU - rekla je Brnabić.

Ona je podsetila sve poslanike u EP koji su glasali, a preporuke da Srbiji još nije otvoreno poglavlje 31.

- Ne znam na osnovu čega menjaju standarde i okvire pregovora ili žele da ih promene, jer ništa od toga što oni govore u preporukama nije u skladu sa okvirom, ali to je jedan politički signal od strane određenih evroparlamentaraca - navela je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna