SRBI SA CENTRALNOG KOSOVA NA SKUPU U GRAČANICI: Pružamo čvrstu podršku braći i sestrama na severu (VIDEO)

kosovo-online

23. 11. 2022. u 14:20

SRBI koji žive na centralnom Kosovu danas su ispred Doma kulture u Gračanici održali skup podrške Srbima se severa Kosova, sa koga je poručeno da srpski narod na ovim prostorima nikada nije bio ujedinjeniji.

СРБИ СА ЦЕНТРАЛНОГ КОСОВА НА СКУПУ У ГРАЧАНИЦИ: Пружамо чврсту подршку браћи и сестрама на северу (ВИДЕО)

Foto: kosovo-online

Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su nosili srpske zastave i transparent "Srbi sa Kosova i Metohije".

Prisutnima se obratila predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je istakla da današnji skup pokazuje srpsko jedinstvo na Kosovu, dodajući da ukoliko se pritisci nastave da i Srbi sa juga znaju šta će učiniti.

"Odluke da napuste sve institucije na severu je bila pravedna i ona ima za cilj zaštitu srpskih nacionalnih interesa, a i ljudskih prava svih građana. Političko nasilje nad našim narodom i institucijama širom KiM, od strane Aljbina Kurti, sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjem, pokazuje jasnu nameru Prištine i jasni cilj Prištine - da Srba nema na KiM. Nikada Srbe nije odlikovao strah, ali ovih dana reči zabrinutosti i neizvesnosti oslikava život Srba na KiM, strah od onih koji misle da je nasilje način za rešavanje otvorenih pitanje između Beograda i Prištine, koji misle da su jednostrani potezi, pretenje i ucene adekvatna zamena za dijalog. Naš narod nikada nije trepeo niti će trpeti gaženje slobode i prava, jer smo mi narod koji ljubi slobodu", kazala je Šubarićeva.

Šubarićeva je dodala da će se još odlučnije nastaviti sa zalaganjem za poštovanje ljudskih prava.

"Mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvrstu podršku našoj braći i sestrama na severu. Nikada ujedinjeniji pred sve izazove, i ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim relevantne faktore da i mi Srbi na jugu znamo šta moramo da učinimo", poručila je Šubarićeva.

Direktorica Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić istakla je da današnji skup predstavlja odgovor na torturu koju sprovode institucije u Prištini.

"Dostra je bilo. Prestanite da vršite torturu nad našim predstavnicima i našim predsednikom. Prestanite sa socijalnim inžinjeringom. Tapiju na ovu zemlju imamo mi. Ona je upisana kod Boga. Ako tražite nešto čvršće, nemojte da idete dalje, uzmite u ruke Rezoluciju 1244, upravo je Srbija tu upisana kao vlasnik. Mi nismo ovde samo zbog tablica, vi (Priština) pred očima sveta sprovodite egzistencijalni teror. Molim vas u ime svih nas, ne pišite nam u ličnim kartama Kosovar, mi nismo Kosovari, i ono kad kažu srpska manjina, mi nismo manjina u svojoj državi. Nevolje nas i dalje stiskaju, te nevolje nas ujedinjuju, mi smo jedno. Poruka sa skupa je da shvatite ozbiljno svi oni koji nas niste čuli dao sada, prestaniti da vršite institucionalno, egzistencionalno i bilo koje drugo nasilje. Narod kad nešto shvati ne može mu se više ništa", poručila je Kostićeva.

Učitelj u penziji Ljubomir Maksimović poručio je danas sa skupa da je cilj okupljanja da Srbi pokažu onim koji su "umislili da su veliki silnici i prevršili svaku daru i meru".

"Mi Kosovci smo miran i trpljiv narod, ali više od sebe volimo slobodu i čast. Evo već 20 godina pokušavaju da nam oduzmu slobodu i čast i da nas oteraju. Što je najgore, dragi moji Kosovci, to rade tako perfidnio da čitav svet pomisli da mi sami sebi želimo da ograničimo slobodu i svoja prava. Mi u toj predstavi nećemo da učestvujemo", poručio je Maksimović.

Maksimović je na kraju obraćanja poslao i reči podrške Srbima sa severa Kosova.

"Mi smo jedinstveni i spremni da krenemo putem naše braće sa severa Kosova".

Skup u Gračanici obezbeđivala je Kosovska policija.

(kosovo-online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MLATI ČOVEK PRAZNU SLAMU I NE PRESTAJE Brnabićeva odgovorila Georgievu: Retko kad sam videla da neko toliko uživa u uzaludnosti (FOTO)