ZSO OBAVEZA PRIŠTINE: Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan jasan u porukama Kurtiju

V. N.

20. 11. 2022. u 06:30

ZAMENIK pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će Beograd i Priština, uz podršku specijalnog predstavnika EU, postići dogovor u narednim danima kako bi se stišale napetosti na severu KiM i naglasio da SAD aktivno podržavaju ove napore.

ЗСО ОБАВЕЗА ПРИШТИНЕ: Специјални изасланик САД за Западни Балкан јасан у порукама Куртију

Od sutra primena novčanih kazni, Foto D. Milovanović

Eskobar je u razgovoru za Tanjug pozvao Beograd i Prištinu da u cilju smirivanja situacije pokažu maksimalnu fleksibilnost i postignu sporazum u narednim danima, a uoči isteka roka 21. novembra - za kada su prištinske vlasti najavile početak kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim oznakama koji nisu preregistrovali tablice.

- Tada bi strane trebalo da udvostruče svoje obaveze prema dijalogu, uključujući i sprovođenje već potpisanih sporazuma, što znači i početak pregovora o osnivanju Zajednice srpskih opština - rekao je Eskobar.

Gabrijel Eskobar, Foto EPA

Na pitanje kako vidi rešenje ukupne situacije i da li veruje da se može postići kompromis s obzirom na to da je zahtev Srpske liste koja se povukla iz svih privremenih prištinskih institucija bio poštovanje Briselskog sporazuma, Eskobar je istakao da se SAD slažu sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući:

- Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove. Sve strane moraju preduzeti korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga.

Kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština, Eskobar je napomenuo da je "Skupština Kosova ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud odlučio da je potrebno uspostaviti ZSO, što formiranje čini zakonskom obavezom".

Na pitanje da li postoje diplomatske aktivnosti SAD po ovom pitanju, Eskobar kaže da postoji "puno partnerstvo sa kolegama iz EU".

- Sjedinjene Države su blisko angažovane sa EU, obema stranama i evropskim partnerima u punoj podršci ovom procesu. Politički, finansijski, kroz izgradnju kapaciteta, i kroz svaki drugi mehanizam kojim moramo da obezbedimo konačni rezultat za dugoročnu stabilnost regiona - rekao je Eskobar.

Kosovska Mitrovica, Foto D. Milovanović

Specijalni izaslanik dodao je i da se o detaljima francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja raspravlja u kontekstu dijaloga EU:

- Mi to snažno podržavamo. Pretpostavljam da će nakon razgovora između dve strane početi veće angažovanje da se o tome obavesti javnost.

Napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine veoma je važan za regionalnu i evropsku stabilnost u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu i njenim posledicama po ceo svet, dodao je Eskobar.

ŠOLE: Fokus da bude dijalog

SPECIJALNI savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole izjavio je da je juče od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija tražio da odloži odluku o registarskim tablicama i da se fokusira na dijalog sa Beogradom u cilju smanjenja dalje eskalacije.

- Odložiti kazne za registarske tablice, ostaviti otvorena vrata za povratak kosovskih Srba u institucije i fokusirati se na normalizaciju dijaloga sa Srbijom - najbolji put za unapređenje evropskih i evroatlantskih integracija Kosova - napisao je Šole na "Tviteru".

NOVE TABLICE ZA 26 VOZILA

MADA bi prema najavama prištinskih privremenih institucija kosovska policija sutra trebalo da počne naplaćivanje kazni od po 150 evra vozačima koji nemaju "RSK" tablice, iz kosovske policije ističu da Srbi nisu posebno zainteresovani za preregistraciju. Kako su saopštili za prištinske medije, od 1. novembra do jučerašnjeg dana izrečeno je više od 1.500 opomena vlasnicima sa tablicama izdatim od MUP Srbije, dok je tablice na severu KiM preregistrovalo svega 26, od 9.000 vlasnika automobila.  D. Z.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)