SAMIT U PRAGU: Vučić poručio - "Naučili smo da trpimo pritiske, ali nikada nećemo dovesti Srbiju u opasnost" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

06. 10. 2022. u 13:08 >> 18:27

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Samit u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

САМИТ У ПРАГУ: Вучић поручио - Научили смо да трпимо притиске, али никада нећемо довести Србију у опасност (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Pink Printscreen

Vučić se sreo sa Šarl Mišelom

Predsednik se susreo sa Šarl Mišelom, predsednik Evropskog saveta.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić je rekao da je razgovarano sa predstavnicima Norveške, na osnovu čijih saveta pravimo energetsku strategiju.

- Mnogo dobrih stvari se tu čulo, kojim putem će Evropa da ide. Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energetnti iz celog sveta koji stižu u Evropu. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam se Evropljanima na podršci za izgradnju interkonektora sa Bugarskom - kazao je on.

Vučić je rekao da očekuje predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva uskoro u Beogradu, kako bi se osigurali novi izvori gasa.

- Ovo što smo sa Rusima radili bilo je po dobrim cenama. Želeli smo da nastavimo, ali nismo uspeli da se dogovorimo. Želim ljudima i da objasnim šta se ovo desilo sa naftom. Juče, na tom sastanku, kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke, i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinuta derogacija norme za zapadni Balkan. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. A valjda je fer da imaju neke evropske zemlje, koje troše više ruske nafte. Pa čekajte, jel vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju - zapitao je predsednik.

Vučić se zahvalio predsedniku Bugarske Radevu i premijeru Grčke Micotakisu, koji su istakli da nije fer to što je predloženo.

- Moram da kažem da sam na drugom panelu dobio informaciju da su svoje nezadovoljstvo izrazili i Orban i Rama. Nije loše što je ta odluka za sada odložena. Mi smo manji potrošač i od Mađarske, Češke i Bugarske, pa bi to sada valjda smetalo, a ovi troše više ruske nafte pa ne smetaju. Nikakve tu želje nije bilo nego da se napakosti Srbiji - kaže on.

Predsednik kaže da ga čeka bilateralni sastanak sa Pedrom Sančezom, dok pravo sa obraćanja medijima ide na sastanak sa Šolcom i Makronom.

- Sa Ursulom fon der Lajen večeras bilateralni sastanak. Dobio sam informacije da će tema razgovora sa Šolcom i Makronom biti Kosovo i Metohija. Razgovarao sam sa mnogo lidera evropskih, i o posetama - kaže Vučić.

On je dodao da će i predsednik Češke Miloš Zeman doći u Srbiju, i da mu je taj veliki državnik rekao da se nada da će mu to biti poslednja poseta.

Predsednik Vučić je rekao da se nije svađao sa hrvatskim novinarima, već je odgovarao na njihova dobacivanja.

- Kada nemate argumente morate da upadate nekima u reč i da vičete. Nažalost ima medija u Srbiji koji su jedva čekali da na takav način prenesu. Postoji ta mreža ljudi koji se raduju svakom neuspehu Srbije, misleći da je to neuspeh Vučića - kaže predsednik.

- Da pokušam da odgovorim na to. Srbija može da uvozi svaku naftu osim ruske. Pa u pravu ste. Svako može da ode u Jasenovac, ako se ne zove Aleksandar Vučić, i ako nije predsednik Srbije. Svako može da koristi ćirilicu, ali isključivo u četiri zida. Svako može da kaže šta god poželi, osim Srba, koji ne mogu da podignu glas ni po pitanju svog broja, prava - kaže on.

Predsednik je zapitao ko daje za pravo Hrvatima da određuju čiju će naftu Srbija kupovati.

- I kada su sve to radili, i zabranjivali pristup Jasenovcu, ja sam i tada govorio da nismo imali problema sa korišćenjem Janafa, naftovoda koji smo zajedno gradili u Jugoslaviji. Bili su pouzdan snabdevač. Ali to više nisu, a pritom 70 odsto biznisa Janafa se zasniva na Srbiji. Nikada ne kasnimo ni dana sa plaćanjem - rekao je Vučić.

On kaže da nam je samo ovo falilo sa svim problemima.

- Oni su intervenisali da to ne bude pušteno. Nema objašnjenja. Činilo mi se u jednom trenutku da je Plenković pokušao da priča, ali ja nisam želeo da pričam - kazao je predsednik.

Vučić je pojasnio da je odluka odložena do 1. decembra.

- Ukoliko ne dođe do promene, ostaje stara odluka. Pazite, mi naravno možemo da uvozimo Kirkuk. Ali nije to samo platiti 20 odsto više, država će to da preuzme na sebe. Teško je, ali bismo preživeli. Vidite sada tenzije između Saudijaca i Amerikanaca. Optužuju Rijad da radi sa Rusima, a sada se očekuje i da Amerikanci vade svoju naftu. I biće enorman rast cena - kazao je predsednik.

On dodaje da i Ukrajina više neće izvoziti struju, što će stvoriti veliki pritisak na evropske zemlje.

- Sada ja pitam, kako da preživimo ako ćemo sebi unutar Evrope da saplićemo nogu, zato što je neki Vučić hteo da ode da položi cvet u Jasenovac. Ne postoji nijedno racionalno objašnjenje. Mi smo svu tu naftu koja je stizala preko Janafa plaćali. I skladištenje, i trasnport i takse, sve. Šta još hoćete od nas. Ko ste vi da nam određujete od koga ćemo da kupimo a od koga ne. Sada već imamo problem i sa dizelom, ali o tome ću pričati više - rekao je Vučić.

Predsednik je zapitao šta bi se desilo kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, pa više ne bismo dobijali potrebne količine gasa, kao što to traže neodgovorni mediji i političari u Srbiji.

- Niko sebi ne postavlja to pitanje, osim kako da napadnete Aleksandra Vučića. Jedni će da se prave da nam pitanje sankcija Rusiji ne stoji kao damoklov mač nad glavom, a drugi se prave nevešti. Svaka takva odluka je veoma teška, i iz moralnih razloga, mi smo preživeli sankcije, a i znate kakve probleme imamo sa teritorijalnim integritetom. Čega se niko u Evropi ne seća, a puna su im usta teritorijalnog integriteta drugih zemalja - rekao je Vučić.

On kaže da je Srbija izdržala pritiske spolja i pored svega što su radili neodgovorni mediji i političari.

- Naučili smo da trpimo pritiske, ali nikada nećemo dovesti Srbiju u opasnost, već ćemo gledati da naša zemlja opstane i ostane, i da razmišljamo o prosperitetu, što je gotovo nemoguće u ovakvim uslovima - kazao je predsednik.

Vučić je rekao da očekuje otvoren razgovor sa Šolcom i Makronom, na pitanje da li očekuje pritiske.

- Sa Šolcom sam već pričao tokom panela, sedeo je preko puta mene. Premijeru Sančezu sam rekao, a ponoviću i na bilaterali, da očekujem otvorene razgovore. Bio je i Mario Dragi na panelu, a reći ću to i Đorđi Meloni. Suviše mi problema imamo, od kojih je najveći Kosovo i Metohija, sankcije Rusiji će biti tema, a ja sam spremio dve teme koje ću da pokrenem, ali ću vas obavestiti tek posle sastanka - istakao je on.

Predsednik je kazao da nas danas niko nije kritikovao, ali da je moguće da će to biti tema.

- Niko sa govornice. Što se tiče onih koji su bili na našoj strani po pitanju nafte, Rumen Radev je bio fantastičan, rekao je da to nije fer prema Srbiji. Onda je i Šolc rekao da mora da vidi o čemu se radi. I Micotakis je to pomenuo u završnoj reči - otkrio je Vučić detalje sa sastanka.

On je zapitao zašto je pet zemalja oslobođeno ovih pritisaka, iako troše rusku naftu.

- Malo je glupa ta logika. Ja zato nikada nisam govorio da nešto moramo, ali je moje možda uvek bilo važnije od nečega tvrdog "da". Moje pokušaću je značilo više nego nečije najsnažnije obećanje - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da se ne zaklinje i ne obećava ništa, već se zaklinje samo na Ustavu, Miroslavljevom jevanđelju, i interesima Srbije.

Predsednik kaže da u EU ne postoji volja da se ubrza otvaranje poglavlja, već samo volja da Srbija uvede sankcije Rusiji.

- Da budem sasvim fer, to je jedino pitanje. I ja njih razumem, oni su u velikom sukobu sa Rusijom, traže da imaju ujedinjen blok. Pritom zaboravljaju na specifičnost naše situacije. Zato to nije uvek jednostavno i lako - rekao je on.

Vučić kaže da je za nas vrlo korisno to što su okupljeni svi evropski lideri, koji mogu da čuju poziciju Srbije.

- Video sam takođe koje mere mnogi počinju da primenjuju u svojim zemljama, deo toga ćemo i mi da primenimo, o čemu ću govoriti u subotu. Nama ovo znači i koristi, e sada kada i kako će da se nastavi, ubrza ili uspori evropski put, to ćemo videti - istakao je predsednik.

Vučić je potom na engleskom odgovorio za libanski medij o uvođenju sankcija Rusiji i pritiscima iz EU.

- Ja se borim za interese svoje države, i tražim da Srbija bude izuzeta iz obaveze uvođenja sankcija. Nije mi lako da razuverim sve one koji veruju u teorije zavere, postoje neke zemlje u EU koje neće uvek da saslušaju naše argumente, ali nadam se da će saslušati to do 1. decembra. Ali i ako ne saslušaju, bitno je da mi budemo ovde da predočimo naše mišljenje - kazao je predsednik, i dodao:

- Srbija je zauzela jasan stav o ratu u Ukrajini, što Ukrajinci nisu učinili tokom NATO agresije protiv Jugoslavije.

Na pitanje strane novinarke da li će se sastati sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, Vučić je kratko da se neće sastajati sa njom, a potom je otišao.

Predsednik Vučić evropskim liderima predočio sve probleme koji su pred nama

Tokom izlaganja svih prepreka koje ne nalaze na putu našoj zemlji, dobio je snažnu podršku od predsednika Bugarske Rumena Radeva i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa. Nemački kancelar Olaf Šolc je pažljivo slušao izlaganje predsednika Srbije.

Vučić je još jednom zamolio evropske lidere da razmotre odluku o zabrani uvoza nafte.

Vučić razgovarao sa Milošem Zemanom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Češke Milošem Zemanom tokom Samita u Pragu.

- Sa dragim i poštovanim prijateljem Milošem Zemanom razmenio sam mišljenja o geopolitičkim izazovima današnjice, pogotovo u svetlu aktuelne energetske situacije, ali i u brojnim drugim aspektima. Kao i uvek, slušao sam mudre procene iskusnog državnika i iskrenog poštovaoca naše zemlje - piše na zvaničnom nalogu predsednika Srbije na Instagramu.

- Razgovarali smo i o bilateralnim i ekonomskim odnosima Srbije i Češke, kao i o njegovoj predstojećoj poseti Srbiji, kojoj se unapred radujem.

Evropski lideri na okupu pred početak Okruglog stola

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Okruglom stolu na temu: Energetika, klimatska pitanja i ekonomska situacija u okviru Samita u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

- Lideri na okupu pred početak diskusije o najbitnijim pitanjima koja opterećuju ceo svet. Kao i uvek i na svakom mestu, zastupaću pozicije Srbije ozbiljno i odgovorno, jer je to jedini pravi put i pristup za rešavanje sve većih problema u Evropi - piše na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Razgovor sa premijerom Belgije

Predsednik Aleksandar Vučić je u Pragu razgovarao i sa premijerom Kraljevine Belgije Alekasnderom de Kruom.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Srdačan susret sa Sanom Marin

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Vlade Republike Finske na otvaranju Samita u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

Srdačan susret sa premijerkom Finske Sanom Marin pred otvaranje Samita u Pragu i prilika da ponovim poziv visokoj gošći da poseti Srbiju, kako bismo zajedno radili na daljem unapređenju odnosa naše dve zemlje.

Razgovor sa Makronom o važnim pitanjima

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom na otvaranju Samita u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

Kao i uvek, gde god da se sretnemo u svetu, srdačan susret sa prijateljem Emanuelom Makronom pred otvaranje Samita u Pragu. Dogovorili smo se da se ponovo sastanemo, kako bismo razmotrili najbitnija pitanja od značaja za budućnost, ne samo naše zemlje i regiona, već i u svetlu globalne krize sa kojom se svi suočavamo.

Vučić se sastao sa Šolcom

- Kratak susret sa @bundeskanzler na otvaranju Samita u Pragu, na kojem ćemo diskutovati o nekim od najbitnijih tema današnjice koje opterećuju ceo svet. Ponovio sam da Nemačka od Srbije uvek može da očekuje ozbiljno učešće i partnerstvo u svim projektima koji su u nacionalnom interesu naše zemlje.

Tokom Samita predsednik se susreo sa brojnim svetskim zvaničnicima među kojima su francuski predsednik Emanuel Makron, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, nemački kancelar Olaf Šolc, sa finskom premijerkom San Marin.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Predsednik se na Instagramu zahvalio domaćinima Samita, te najavio o čemu će govoriti.

- Hvala ljubaznom domaćinu @petr.fiala1964 na srdačnom dočeku - napisao je Vučić i dodao:

- Na Samitu ću govoriti o dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim i političkim dalekosežnim odlukama u narednom periodu, a Srbija će voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana.

 

Susret sa Sančezom

Predsednik se na marginama skupa susreo sa Pedrom Sančezom, španskim premijerom, a što je objavljeno na Vučićevom Instagramu.

Foto: Instagram

Vučić se obratio novinarima

U Prag stižu inicijator francuski predsednik Emanuel Makron, ali i nemački kancelar Olaf Šolc, nova britanska premijerka Liz Tras. Pozvano je 27 zemalja članica EU, ali i Velika Britanija, Ukrajina, Turska, Albanija, Severna Makedonija, BiH, Crna Gora, Srbija, tzv. Kosovo, Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Švajcarska, Lihtenštajn, Island i Norveška.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (49)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)