VUČIĆ OBILAZI RADOVE NA MORAVSKOM KORIDORU Imaće tri deonice i celom dužinom će biti lociran u dolini Zapadne Morave

S. BABOVIĆ

26. 06. 2022. u 09:43

MORAVSKI koridor prolazi kroz srce Srbije, spaja Rasinski, Raški i Moravički okrug i sedam gradova i opština (Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo i Čačak), kao i Koridor 10 na istoku sa Koridorom 11 na zapadu. Ujedno, na teritoriji kroz koju prolazi prvi digitalni autoput Pojate-Preljine živi oko 500.000 ljudi, posluje 20.000 malih i srednjih preduzeća.

ВУЧИЋ ОБИЛАЗИ РАДОВЕ НА МОРАВСКОМ КОРИДОРУ Имаће три деонице и целом дужином ће бити лоциран у долини Западне Мораве

foto: Novosti

Koridor ima tri deonice Pojate-Kruševac, Koševi (27,83 km), Koševi-Adrani(53,9 km), Adrane-Čačak, Preljina (30,66 km). Gradi se 11 denivelisanih raskrsnica i 117 objekata (mostovi, podvožnjaci, nadvožnjaci).

Praktično celom svojom dužinom lociran je u dolini Zapadne Morave, koja je u prošlosti plavila i ostavljala značajne posledice po ljude, objekte, imanja.   

Novosti

Tehnička regulacija ove reke kroz projekat podrazumeva izgradnju: 60 km hidrotehničkih objekata, 23 km potpuno novog korita, 12 km regulacije postojećeg, 4 km jednostrane obaloutvrde i čak 22 km rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih odbrambenih nasipa.

Takođe,koridor će imati i sistem u kome će svi digitalni uređaji na trasi biti međusobno povezani radi ostvarivanja brze i pouzdane razmene informacija,a sve sa krajnjim ciljem omogućavanja bezbednog i komfornog korišćenja autoputa.

Tako će budući korisnici biti u prilici da besplatno koriste bežični internet,razne vrste sadržaja na odmorištima i parkiralištima,a ono što je najznačajnije na izmenjivoj saobraćajnoj signalizaciji će dobijati informacije i upozorenja o eventualnim problemima na samom autoputu i o situaciji u saobraćaju.

Digitalizacija se radi po deonicama. Izgradiće se kablovska kanalizacija kroz koju će proći optički kablovi i povezati sve digitalne uređaje,metro stanice,brojače saobraćaja,naplatne stanice,stanice za bežični internet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a