PRIRODNI PRAG PREŠLO 5 LISTA: Među 250 poslanika novog saziva Skupštine i dvadesetak pripadnika manjina

S. S. R. / M. St.

09. 05. 2022. u 08:22

U NOVOM sazivu Skupštine Srbije manjinski narodi imaće dvadesetak predstavnika, od ukupno 250 članova zakonodavnog doma.

ПРИРОДНИ ПРАГ ПРЕШЛО 5 ЛИСТА: Међу 250 посланика новог сазива Скупштине и двадесетак припадника мањина

Usame Zukorlić, Balint Pastor, Foto Tanjug

Posle aprilskih parlamentarnih izbora dovoljno glasova da se nađu u parlamentarnim klupama dobilo je pet lista koje su na glasanje išle sa statusom manjine i branili "boje" Mađara, Albanaca, Bošnjaka, Hrvata... Tako su obezbedili 13 poslanika, ali se i među kandidatima koje su predložile većinske stranke, nalaze pripadnici manjinskih naroda.

Četiri liste manjina uspele su da pređu prirodni prag na izborima 3. aprila, dok je Koalicija Albanaca doline osvojila mandat na ponovljenom glasanju na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu, kod Bujanovca 28. aprila.

Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika. To su Balint Pastor, Elvira Kovač, Arpad Fremond, Žombor Ujvari i Rozalija Ekres. Lista "Muftijin amanet" osvojila je tri mandata, pa će njihovi predstavnici biti Usame Zukorlić, Jahja Fehratović i Zaim Redžepović.

Dva člana liste "Zajedno za Vojvodinu" sedeće u skupštinskim klupama - Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Aleksandar Olenik, predstavnik Vojvođana. Isto toliko mesta dobila je i SDA Sandžaka, koju će predstavljati Enis Imamović i Selma Kučević.

Jednog mandata u "produžecima" uspeli su da se domognu Albanci, pa će njihov predstavnik biti Šaip Kamberi, ujedno i nosilac njihove liste.

U timu oko naprednjaka, godinama unazad je i Socijaldemokratska stranka Rasima Ljajića koja je, između ostalih, delegirala Muamera Bačevca i Jasmina Hodžića.

Inače, manjine imaju lakše uslove pod kojima mogu da uću u parlament. Za njih važi pravilo prirodnog praga, koji je na ovim izborima iznosio oko 11.000 glasova potrebnih za jedan mandat u parlamentu.

SOBA ZA MOLITVJU U PRIZEMLjU

POSLANICI muslimanske veroispovesti imaće ubuduće mogućnost da koriste sobu za molitve. Ona se nalazi u prizemlju Doma Narodne skupštine, a inicijativu za opremanje ovakve prostorije pokrenuo je pokojni Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESKRIVENO LICEMERJE ZAPADA I BEZOBRAZLUK DORE BAKOJANI: Važne tačke Vučićevog govora nakon jučerašnje vojne vežbe Vihor 2024