ZAHAROVA NAKON IZJAVE BLINKENA: Amerika više ne podržava nezavisnost Kosova?

Novosti online

11. 01. 2022. u 21:23

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je protivrečnost u rečima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o nedopustivosti nasilne promene granica, ironično upitavši da li je to Vašington prestao da podržava „suverenitet Kosova“.

ЗАХАРОВА НАКОН ИЗЈАВЕ БЛИНКЕНА: Америка више не подржава независност Косова?

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Konkretno, Blinken je ranije izjavio da je jedan od američkih ciljeva pregovora o bezbednosnim garancijama sa Rusijom zaštita osnovnih principa međunarodnih odnosa, odnosno nedopustivost nasilne promene granica, ograničenja učešća u savezima, kao i uspostavljanja sfera uticaja.

-Da li dobro razumemo da Vašington više ne podržava 'suverenitet Kosova' i ne protivi se povratku Sirije u Arapsku ligu?, prokomentarisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Mada, kako su SAD ranije mogle to da rade što se tiče regiona sa kojima nemaju veze ni nemaju međunarodno-pravni mandat za regulisanje konfliktnih situacija, napomenula je portparolka, uzimajući u obzir da se „suštinski protive uspostavljanju sfera uticaja“.

Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)