DRECUN UPOZORAVA: Srbi u strahu, Priština povukla potez koji može da bude povod za upad na sever Kosova

Sputnjik

05. 01. 2022. u 13:02

UŠLI smo u period stalne opasnosti od mogućih novih, jednostranih akcija Prištine, uz upotrebu specijalnih jedinica. Sada su zabranili rudarenje bitkoina, što može da im bude povod za upad jedinica na sever KiM da pretražuju teren, izjavio je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

ДРЕЦУН УПОЗОРАВА: Срби у страху, Приштина повукла потез који може да буде повод за упад на север Косова

Foto: Tanjug

Drecun je rekao da uoči Božića Srbi na KiM strahuju od mogućih jednostranih akcija Prištine uz upotrebu specijalnih jedinica i nasilja, da su obespravljeni i pretvoreni u građane drugog reda, kao i da nemaju siguran život.

- Strahuju jer Priština ne pokazuje nameru da situaciju menja na bolje, da stvori uslove za povratak proteranih, što ne želi da se posveti dijalogu sa Beogradom, što ne želi da realizuje ono što je dogovoreno, posebno Zajednicu srpskih opština, kao i zbog mnogih razloga. Srbi opravdano strahuju za svoj opstanak i budućnost na KiM - kazao je Drecun za RTS.

Iako nema indikatora koji ukazuju da se priprema veća konkretna akcija specijalnih jedinica, dodaje, ne može se ni u kom slučaju isključiti mogućnost eskalacije, jer su stvoreni preduslovi, kako kaže, za tako nešto.

- Vidite da su uveli vanredno stanje na planu energetike, da su stalne restrikcije struje. Albanci to podržavaju, jer Kurti stalno ide sa pričom da je sever KiM kriv zbog tih nestašica struje i Srbija, kao i sa pričom o naplati struje vezano za područje severa, što njemu podiže rejting kod Albanaca - izjavio je Drecun.

Ističe da smo ušli u period stalne opasnosti od mogućih novih, jednostranih akcija Prištine, uz upotrebu specijalnih jedinica.

Foto AP

Tekst potpisa

"Zabranili su tzv. rudarenje bitkoina. Već dugo govorimo da je u dva sela velika potrošnja struje, Vinarce i Suvi Do, u kojima Albanci tajno troše struju zbog tog rudarenja bitkoina. Sada su zabranili to, što može da im bude povod da upadnu sa specijalnim jedinicama i da pretražuju teren, da vide ko se to i dalje bavi rudarenjem i koristi velike količine struje - upozorava Drecun.

Istakao je da KFOR jedino može da spreči upad specijalnih jedinica.

- Dobro je što je komandant KFOR-a mađarski general, što su u pripravnosti pripadnici mađarskog kontigenta KFOR-a u narednih šest meseci. Mislim da će oni imati dovoljno razumevanja - naveo je on.

Drecun je naglasio da Srbe na KiM dotiče i dijalog Beograda i Prištine, zato što su pitanja koja se nalaze na dnevnom redu vezana za njihov svakodnevni život.

Foto: Printskrin/RTS

- Pitanje imovine je na dnevnom redu dijaloga. To je veoma bitno za opstanak srpskog naroda i za povratak proteranih. Sloboda kretanja je sastavni deo toga, kao i pitanja da li ćete imati redovno struju, takođe, obezbeđena radna mesta, da li ćete moći da decu školujete normalno... - objasnio je.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju zaključio je da privremene institucije na KiM ohrabruju ekstremiste i obeshrabruju srpski narod da ostane na KiM, kao i da Priština minira dijalog.

BONUS VIDEO: 

BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU: Potresna ispovest starice iz Rudara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili