KANALI: Zapad redovno, javno i tajno, komunicira sa Moskvom, ali mu smetaju srpsko-ruski diplomatski razgovori

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

30. 09. 2022. u 12:01

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken priznao je da Vašington ovih dana vodi razgovore s Moskvom.

КАНАЛИ: Запад редовно, јавно и тајно, комуницира са Москвом, али му сметају српско-руски дипломатски разговори

Novosti

Šef američke diplomatije se u jednom intervjuu pohvalio da Rusima mogu sve da kažu u direktnim, ali i u privatnim diskusijama. Znači, ima i privatnih, tajnih ili diskretnih razgovora, kako je kome draže da ih nazove.

Savetnik za bezbednost Bele kuće Džek Saliven nadovezao se rečima da Amerikanci imaju kapacitete da razgovaraju direktno na visokom nivou s Rusima i da im jasno prenesu poruke, kao i da čuju njihove. To se, kaže Saliven, često dešavalo poslednjih meseci, čak i prethodnih dana.

Poznato je i da je francuski predsednik Emanuel direktno i frekventno komunicirao sa kolegom Putinom na početku rata u Ukrajini. Diplomatski kanali opštenja su, izvesno, opstali. Zašto, onda, kritikuju Srbiju koja je s Rusijom nedavno potpisala tehnički dokument s agendom planiranih sastanaka u naredne dve godine? Srbija, bar, to ne radi ispod žita. Znalo se i kad je Makron razgovarao s Putinom, ali se ne zna kad, ko i kako iz Amerike priča s Rusima.

Prošlo je vreme famoznog "crvenog telefona" iz ere Hladnog rata, pa se nagađa da kontakti, možda, postoje između visokih vojnih zvaničnika, administracije, poslovnih ljudi... Već je, uostalom, otkriveno da su pre izvesnog vremena razgovarali šefovi generalštabova Valerij Gerasimov i Mark Majli. Jer, ulog je veliki, a radi se o nuklearnoj pretnji.

U kontaktima nema ničeg lošeg. Oni ne služe da bi se pravila vojna savezništva u trenutku kada sve treba učiniti da oružje zaćuti, već da se traže diplomatska rešenja za nagomilane svetske krize. Tome, izvesno, služi i javni plan konsultacija između Beograda i Moskve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije