ALBANCI RUŠE GLASANJE, DOK NE DOĐE DIJASPORA: Zašto se odužio izborni proces u Velikom Trnovcu

M. STANOJKOVIĆ

24. 06. 2022. u 20:21

PROCEDURALNI propusti, svađe među članovima biračkog odbora, pa čak i dojava o podmetnutoj bombi, doveli su do toga da će se na jednom biralištu u Velikom Trnovcu, kod Bujanovca, glasati peti put.

АЛБАНЦИ РУШЕ ГЛАСАЊЕ,  ДОК НЕ ДОЂЕ ДИЈАСПОРА: Зашто се одужио изборни процес у Великом Трновцу

ŠKOLA Biračko mesto broj šest u Velikom Trnovcu, Foto J. Stojković

 Sva ova odlaganja, međutim, idu naruku predstavnicima Albanaca iz ovog mesta.

Prema saznanjima "Novosti", Albanci kojima od glasanja na biračkom mestu u OŠ "Muharem Kadriju" zavisi da li će dobiti mandat, odgovara odugovlačenje procesa kako bi dočekali jul. Tada se, tradicionalno, u taj kraj vraća i njihova dijaspora, na čije glasove računaju kako bi Koalicija Albanaca Šaipa Kamberija dobila potrebnu većinu i ušla u Skupštinu Srbije s jednim poslanikom.

Od trenutka kada je ovo, sada već čuveno biralište otvoreno 3. aprila, kada i u svim ostalim delovima Srbije, prošla su skoro tri meseca. U međuvremenu, tu se glasalo još triput, a poslednji put biračko mesto broj šest bilo je otvoreno pre dva dana. Međutim, prekjuče su usledile nesuglasice među članovima biračkog odbora, a glavni problem je što predstavnici Albanaca nisu dozvolili Srbima da kontrolišu evidentiranje glasača, čime je čitav proces direktno opstruisan.

Zbog ovog grubog narušavanja izbornih pravila, umesto podataka o odzivu u prvim satima "zaokruživanja", sa ovog biračkog mesta stigla je vest da glasanje nije ni počelo. Nakon toga, usledila je i dojava o podmetnutoj bombi, zbog čega je propao i ovaj pokušaj da se izbori okončaju. Samo nekoliko sati kasnije, policija je uhapsila Z. K. iz Bujanovca zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo izazivanje panike i nereda, a njemu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Socijalisti, kojima od ovih izbora zavisi da li će imati jedan mandat više ili će on otići Albancima, odgovarajući na prozivke da su oni krivi za događanja u Velikom Trnovcu, navode da poštuju zakone i procedure. Predsednik poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević istakao je da su, kada je reč o aktuelnim izborima, prihvatili sve dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga sa evroparlamentarcima.

J.S.

- Naravno da su i Albanci iz Velikog Trnovca građani Srbije i dobro je što se ovo konačno čuje upravo od predsednika Nacionalnog veća Albanaca - rekao je Milićević.

- Samo, kada to kažete treba se pitati da li su se i vaši dosadašnji predstavnici u Narodnoj skupštini tako ponašali i da li su poštovali zakletvu koju smo svi kao narodni poslanici položili. Silom i pritiscima svakako ne možete doći do mandata, već samo kroz demokratske i fer izbore i utvrđene procedure.

Foto N. Karlić

Ova agonija čekanja i namerno odugovlačenje procesa omogućeno je i izmenama izbornog zakona uoči izbora 3. aprila. Izmene, na kojima je insistirao deo opozicionih stranaka, dopustile su pravo žalbe na tri nivoa, od Opštinske, preko Repubičke izborne komisije, do Upravnog suda - sa formulom dva puta po 72 sata za prijem i odgovor po svakom od ovih nivoa. Zbog ovih odlaganja nijedan rok još nije počeo da teče za konstituisanje republičkog parlamenta i izbor nove Vlade Srbije.

ROKOVI DOSAD NISU PROBIJANI

NAKON objavljivanja konačnih rezultata Narodna skupština mora da bude konstituisana u roku od 30 dana, nakon čega da teče rok od 90 dana za sastav vlade. Iako se još nije dogodilo da se oni probiju, Vlada iz 2007. bila je blizu i formirana je pred istek roka.

I na Vladu čiji je mandat počeo da teče 2016. godine, čekalo se oko dva meseca nakon što su poslanici seli u skupštinske klupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)