FELJTON - SRPSKI MASONI, TAJNE, ZABLUDE, ISTINE: Slobodni zidari rade u tišini i bez larme

Piše: Slobodan KLjAKIĆ

06. 08. 2022. u 18:00

SREDINOM dvadesetih godina prošlog veka , o masonima je šira javnost već sticala šira znanja, prvenstveno zahvaljujući dnevnom listu ,,Politika“ u kome su povremeno objavljivani tekstovi na tu temu.

ФЕЉТОН - СРПСКИ МАСОНИ, ТАЈНЕ, ЗАБЛУДЕ, ИСТИНЕ:  Слободни зидари раде у тишини и без ларме

Foto "Vikipedija"

Tako je 22. marta 1925. godine na stranicama ovog lista objavljen poduži članak pod naslovom ,,O Slobodnim Zidarima“, koji zavređuje da ga šire prenesemo, pošto smo navođenjem nekih delova tog teksta i započeli ovaj feljton:

,,Nečujno, nezapaženi čak i od budnih očiju beogradskih reportera, stigli su u Beograd slobodni zidari iz svih krajeva naše Otadžbine. Oni su juče održali svoje savezno veće, a danas imaju godišnju skupštinu.

Ko su ti 'slobodni zidari'? Šta upravo hoće ti 'Masoni'? To je pitanje koje se već puna dva stoleća nameće svima 'profanim' ljudima celoga sveta. I pored celoga ljubopitstva ipak se nikada nije uspelo da se u suštinu toga pitanja zaviri dublje nego što su to dozvoljavali sami slobodni zidari kroz svoje popularne spise. Tih spisa je u stranome svetu priličan broj, međutim u nas ih je malo, čak manje nego što bi trebalo da ih bude s obzirom na starost naše masonerije. (...)

NAŠI masoni izdaju u Beogradu časopis 'Neimar', namenjen široj publici. U Zagrebu izdaju svoj službeni i poverljivi organ 'Šestar', koji i ako je namenjen samo 'braći', padne po koji put i u 'profane' ruke. Najzad jedan od naših najstarijih živih masona, ugledan javni radnik, brat Sr. izdao je ovih dana u jako popunjenom izdanju svoju popularno napisanu i vrlo dobru knjigu 'Slobodno zidarstvo'.

Mnogo stranih i ovo malo domaćih podataka omogućavaju da se o slobodnom zidarstvu sazna bar toliko, koliko da se zadovolji obična ljudska ljubopitljivost.

Šta hoće masoni? To je pitanje koje se dva stoleća nameće običnim ljudima iz celoga sveta

Slobodno zidarstvo je ustanova čiji se nerazgovetni koren pruža u daleku prošlost. Tek u srednjem veku ono se jasnije ocrtava u ondašnjim zidarskim radionicama, u kojima se u tajnosti održavala i usavršavala neimarska veština. Verski pritisak i zloupotreba katoličke crkve izazvaše u šesnaestom stoleću reformaciju, uperenu protivu neograničene papske vlasti. Taj pokret zadahnuo je ondašnje društvo željom za slobodu savesti. U toj atmosferi počeo je i preobražaj zidarskih loža u skupove slobodoumnih ljudi, pod geslom: pravde, istine, slobode, jednakosti i bratstva. Prva tako preobraženaslobodnozidarska loža javila se u Londonu 1717. godine, a odatle se kroz nekoliko decenija masonerija pronela kroz svih pet delova sveta.

MNOGE krunisane glave pripadale su masoneriji. Iz masonskih redova su i Kant, Fihte, Hegel, Blunčli, Klopštok, Prudon, Lesing, Gete, Puškin, Volter, Bajron, Eužen Si, Igo, Renan, Hajdn, Betoven, Majerber, Mocart, List, Napoleon Bonaparta, Suvorov, Kutuzov, đeneral Mira, Vašington, Garibaldi, Macini, Krispi, Košut, Andraši, Gambeta, dr Rašin i mnogo drugih najkrupnijih figura staroga i novoga sveta.

Kad čovek pogleda ta imena, on i nehotice oseti visoko poštovanje prema instituciji u kojoj su sarađivale tako markantne umne veličine.

Foto Vikipedija

Živojin Mišić je 1909. postao slobodan zidar

U burno doba 1848. godine masonska loža je bila u Gornjem Gradu, u onoj zgradi koja je prava na udaru pri ulazu u grad sa Velikog Kalemegdana. Toj loži su pripadali i Dositej Obradović i Sima Milutinović Sarajlija.

SLOBODNi zidari rade u tišini, bez reklame i bez larme. Otuda i danas mnogi od nas i ne sanjaju da su mnoge humane i korisne ustanove u našoj zemlji dela naših slobodnih zidara.

Za vreme prošlih ratova naši su masoni imali delegate u Londonu, Parizu, Rimu, Ženevi i Americi, te su preko njih učinile mnoge korisne stvai za našu zemlju. Svetski Savez Slobodnih Zidara, koji broji preko 26.000 loža u svih pet delova sveta, važna je i uticajna činjenica u današnjem svetu.

Kemalovu Tursku izvlače danas iz tame i preporađaju turski slobodni zidari. Bugari su vrlo dobro pronikli u snagu ove institucije. Oni su posle rata na brzu ruku stvorili mnoge lože i u njih upisali na hiljade članova, samo da bi u Svetski Savez ušli sa jednom impozantnom cifrom.

KOD NAS  je slobodno zidarstvo imalo prilično neprijatelja. Njemu se čak nabacivalo da nije dovoljno nacionalno usled toga što je bilo zavisno od Pešte. Naši slobodni zidari međutim tvrde da je sve to rezultat neobaveštenosti. Tu tvrdnju osnažuju baš time, što su u doba aneksije Bosne zahtevali od mađarske lože da se založi za pravednu stvar, a kad tamo nisu našli dovoljne potpore, onda su proglasili nezavisnost svoje lože. Rezultat toga bio je, da su naši slobodni zidari ušli kao ravnopravni i nezavisan član u Svetski Savez.

TURČIN "SRPSKA MAJKA"

NA TERITORIJI naše proširene otadžbine slobodno zidarstvo se javlja od 1769. godine. Prva loža bila je u Glini, u zagrebačkoj županiji. U predratnoj Srbiji prva loža osnovana je krajem osamnaestog stoleća. Ona je bila u vezi sa ložama u Rumuniji i Bugarskoj. Toj loži su pripadali: Mustafa-paša koji je zbog dobrote prema Srbima prozvan 'Srpska Majka', zatim beogradski mitropolit Metodije, vojvoda Janko Katić, Petar Ičko, braća Čardaklije, Riga od Fere i Pazvan Oglu.

I baš to rđavo iskustvo naših slobodnih zidara moglo bi im dati povoda da u pogledu obaveštenja javnosti budu širokogrudiji“, navedeno je na kraju ovog teksta objavljenog u ,,Politici“.

O pomenutoj knjizi ,,Slobodno zidarstvo“, beogradski dnevni list ,,Vreme“ objavio je 17. marta 1925. godine sledeći tekst:

,,U VIDU pisama mladome prijatelju, čija duša vibrira na svetlosti opšteljudskih ideala, izašla je ovih dana čitko i toplo pisana knjiga o Slobodnom Zidarstvu. Njen pisac je brat Sr., upravo g. Sreta R. Stojković, predsednik Srpske Književne Zadruge i bez sumnje jedan od najzaslužnijih neimara rodoljublja i humanosti u nekad maloj, predratnoj, Srbiji koji i na polju franmasonstva ima svoju zamenitu tradiciju. I, mora se priznati: uvaženi pisac dao je vrlo pregledan istorijat Slobodnoga Zidarstva – tog čarobnog i nevidljivog lanca, koji valjane ljude svih veroispovesti i sviju narodnosti spaja u moćno bratsko kolo, vršeći kroz čitava stoleća svoj dalekosežni uticaj na najvažnija istorijsko–politička i kulturna zbivanja u celome svetu.

Foto Vikipedija

Đorđe Vajfert je bio osvedočeni mason

KNjIGA g. Srete Stojkovića zaslužuje tim veću pažnju, što ona razbija pouzdano zablude i predrasude našeg neobaveštenog sveta o Slobodnom Zidarstvu uopšte a prvenstveno u Srbiji, gde su tzv. farmazoni bili od nekuda smatrani kao neka vrsta otpadnika i jeretika. Međutim, baš iz kruga srpskoga Slobodnog Zidarstva, vršene su mnoge predradnje, koje su višestruko doprinele ne samo oslobođenju Srpstva nego i duhove pripremile za ujedinjenje Jugoslovena – onako isto, kao što je italijanska masonerija izvršila ujedinjenje Italije pod Macinijem i Garibaldijem.

Zato ovu knjigu treba da pročita svako, osobito naše mlađe generacije, kako bi se upoznale sa visokim i idealnim principima Slobodnog Zidarstva.“

SUTRA: Svetski kongres masona u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024