DAVNO JE BILA 2010. GODINA: Španci u potrazi za starom slavom

M.T.

23. 11. 2022. u 16:42 >> 16:42

KOSTARIKANCI su se poslednji plasirali na Svetsko prvenstvo.

ДАВНО ЈЕ БИЛА 2010. ГОДИНА: Шпанци у потрази за старом славом

Foto: Profimedia

Start Svetskog prvenstva u Kataru, bar kada je u pitanju grupa "E", doneo je međusobni meč Španije i Kostarike na stadionu ''Al Tumama'' danas od 17 časova, odmah pošto utakmicu takođe iz ove grupe odigraju Nemačka i Japan.

Davno je bilo vreme kada su Španci u istom trenutku držali svetsku i evropsku krunu. ''Crvena furija'' osvajala je Evropsko prvenstvo 2008. i 2012, a između toga je u Južnoj Africi postala i prvak sveta, ali se od tada mnogo toga promenilo. Na naredna dva Svetska prvenstva Španija je bila neprepoznatljiva. U Brazilu 2014. Španci su takmičenje završili u grupi, dok su četiri godine kasnije u Rusiji stigli do osmine finala u kojem ih je domaćin Mundijala izbacio na penale. Bljesak i potencijalni povratak u vrh su najavili na Evropskom prvenstvu gde su stigli do polufinala.

Španija se na Svetsko prvenstvo plasirala sa prvog mesta u grupi, a u Ligi nacija se plasirala u polufinale. U poslednjoj proveri pred Svetsko prvenstvo selekcija Luisa Enrikea je savladala Jordan sa 3:1, a u poslednjih deset mečeva pretrpela je samo jedan poraz od Švajcarske.

Selekcija Kostarike prvi put se plasirala na Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji kada je selektor bio Bora Milutinović i ovo će im biti šesti Mundijal. Većinom su ''los tikosi'' ispadali u grupnoj fazi, ali su najveći uspeh ostvarili pre osam godina u Brazilu kada su stigli do četvrtfinala turnira, ali ih je na penale izbacila Holandija.

Kostarikanci su poslednja reprezentacija koja se plasirala na Mundijal pošto su u junu u finalu interkontinetalnog plej-ofa savladali Novi Zeland.

Poslednji pripremni meč Kostarika je odigrala protiv Nigerije i slavila sa 2:0, a nalazi se u veoma dobroj formi pošto je u poslednjih 13 utamica pretrpela samo jedan poraz i to od Paname.

Luis Enrike morao je da se pomiri sa činjenicom da Hoze Gaja neće igrati na Mundijalu zbog povrede, a kao njegova zamena je pozvan Alehandro Balde. Osim toga, ''crvena furija'' drugih kadrovskih problema nema pred današnji meč. Identična je situacija i što se tiče Kostarike čiji selektor Luis Fernando Suarez ima na raspolaganju sve igrače.

Zvanične mečeva ove dve reprezentacije nisu igrale i današnji će biti prvi. Odigrali su tri prijateljska meča, a osim prvog koji je završen nerešeno, preostala dva je dobila Španija.

NAŠ TIP: 1&2+ (kvota 1,40)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)