5ivanicZVEZDA

OVOG VIKENDA POČINJU FUDBALSKA PRVENSTVA U SRBIJI, HRVATSKOJ, SLOVENIJI…

Startuje balkanski karavan

Reprezentativnog fudbala je ovog leta bilo preko glave, sada je vreme da se fokus kladioničarskih listića usmeri ka klupskim takmičenjima. U vikendu pred nama, sa novom sezonom startuje nekoliko prvenstava Starog kontinenta, među kojima je i naša Superliga kao i hrvatski i slovenački šampionat, dok će se „bubamara“ zakotrljati i u Rumuniji, Danskoj, ali i Argentini. Znači, liste će biti bogatije za šest novih prvenstava.

Iako su ove lige daleko od samog fudbalskog krema, svakako za sobom nose dozu zanimljvosti, neizvesnosti i takmičarskog naboja. Nama najzanimljivija je „redizajnirana“ Linglong Superliga u kojoj će se za šampionski naslov boriti 16 ekipa umesto 20, kao što je to bilo prošle sezone. Međutim, deluje da je i ta cifra prevelika za (ne)kvalitet koji imamo.

Bilo kako bilo, ponovo će se trka za tron voditi između Crvene zvezde i Partizana. Crno-beli ce pokušati da prekinu četvorogodišnju dominaciju najvećeg rivala, dok će crveno-beli želeti da nastave slavljenički niz. I jedni i drugi su igrački kadar značajno osvežili i treba očekivati nešto neizvesniju borbu nego što je to bio slučaj lani. Kladionice veće šanse daju četi Dejana Stankovića koja je oformila tim za napad na grupnu fazu Lige šampiona, ali i momci iz „Humske“ nisu bez „municije“. Vojvodina, Čukarički i TSC će se boriti za izlazak u Evropu dok je velika većina preostalih učesnika „osuđena“ na goli opstanak i tu bi trebalo da bude dosta dramatičnije.

Identična „atmosfera“ je i kod naših zapadnih komšija, Hrvata, pošto zagrebački Dinamo tamo takođe četiri godine zaredom gospodari. Prvi pratioci Rijeka i Hajduk su se pokazali kao nedovoljno finansijski i organizaciono jaki, dok Osijek, koji je prošlu sezonu završio na drugom mestu, pati od kompleksa malog kluba. Sve su prilike da se neće mnogo toga menjati u „lijepoj njihovoj“.

Za razliku od Srbije i Hrvatske, gde fudbalom veder i oblače dva kluba, u Sloveniji je priča itekako drugačija i raznovrsnija. U prethodne dve godine, krunu su u deželi podizali Celje i Mura, timovi koji nikada ranije nisu napravili sličan podvig. Najveći slovenački klubovi, Olimpija i Maribor su svojim navijačima prošlih sezona priređivali velike neprijatnosti i stoga sa velikim ambicijama ulaze u novu.

Takođe, i četvrti šampionat u komšiluku ove sedmice započinje novi takmičarski ciklus. Utakmice prvog kola igraju se u Rumuniji gde „bukmejkeri“ najbolje početne pozicije u trci za tron daju Klužu i CSB, dok jednake sanše za prelazak u niži rang imaju ekipe Voluntarija, Miovenija, Akademike i Rapida.

Za sve one koji nisu baš veliki obožavaoci balkanskog fudbala, „najvažnija sporedna stvar“ će se ponovo igrati i u Danskoj. Titulu je proletos, posle 15 godina ponovo uzeo Brondbi kojeg pak kladionice stavljaju kao trećeg favorita, iza Kopenhagena i Midtjilenda, dok su za drugu ligu već viđeni Silkeborg i Viborg.

Na kraju, i stanovnici Argentine će ponovo uživati u čarima elitnog takmičenja. Očekuje se da novo poglavlje svog dugogodišnjeg istorijskog rivalstva napišu fudbaleri River Plejta i Boke Juniors, koji su po kvotama ubedljivo ispred ostalih konkurenata.

G. KELIĆ

Оставите одговор