BUDUĆE UČITELJICE ZAJEDNO U KLUPAMA: Studentkinje sa KiM gošće Pedagoškog fakulteta u Somboru

J. SIMIĆ

25. 11. 2022. u 11:37

BUDUĆE učiteljice i vaspitačice, njih deset studentkinja Učiteljskog fakulteta iz carskog grada Prizrena, sa privremenim sedištem u Lipljanu, od 20. do 26. novembra gošće su Sombora, a juče i Novog Sada.

БУДУЋЕ УЧИТЕЉИЦЕ ЗАЈЕДНО У КЛУПАМА: Студенткиње са КиМ гошће Педагошког факултета у Сомбору

Ugostio ih pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje, Foto N. Karlić

Pregršt lepih utisaka svetluca im u očima jer dani se nižu lagano, bez velihih trzavica i strepnji za ličnu sigurnost, pa se i u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru lekcije bez muke upijaju.

Na osnovu sporazuma o saradnji ove dve visokoškolske ustanove, potpisanog krajem prošle godine u Lipljanu, studentkinje sa Kosmeta, svaka na svojoj studijskog grupi, sa domaćinima slušaju predavanja na somborskom fakultetu, stasalom iz prve škole za učitelje u Srba koju je Avram Mrazović osnovao 1778.

- Oba fakulteta, naš u Lipljanu i ovaj u Somboru, imaju vrlo sličan nastavni program, ali, svejedno, ovde smo za samo sedam dana usvojile mnogo novih znanja - kazala nam je Marija Božović, iz Zubinog Potoka, studentkinja razredne nastave.

Njena koleginica Katarina Košanin, sa četvrte godine za vaspitače, kaže da je na njenom smeru u Lipljanu svega dvadesetak studenata, a sam fakultet pohađa jedva njih stotinak.

- Sve mi osećamo veliku čast i zahvalnost što smo ovde. Uživamo učeći, družeći se sa kolegama i upoznajući znamenitosti Sombora, a evo i Novog Sada - kaže Katarina koja se naročito radovala poseti novosadskoj Galeriji Matice srpske.

Marija Božović, Foto N. Karlić

U pratnji somborskih kolega, Andreana Šipoša i Bojana Raškovića, predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, te dekana Saše Markovića, studentkinje su juče bile gošće pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića koji im je poželeo dobrodošlicu rečima da su - među svojima, u svojoj Srbiji.

- Vi se pripremate za profesiju koja treba da obrazuje kvalitetne mlade ljude, one žedne znanja koji ne izmiču stolicu svojim učiteljima i ne tuku svoje vršnjake, nego sa njima osvajaju medalje na takmičenjima - rekao je Milošević podsetivši da će i ubuduće studenti sa Kosmeta u organizaciji Pokrajinske vlade ići na Kopanik na besplatno skijanje, a škole na KiM dobijaće podršku u nastavnom materijalu.

Katarina Košanin, Foto N. Karlić

BEZ IDENTITETA - IZGUBIĆEMO SE

DEKAN Pedagoškog fakulteta u Somboru prof. dr Saša Marković rekao je da učitelji, nastavnici i vaspitači imaju ogromnu ulogu u očuvanju identiteta našeg naroda, i da je ova saradnja institucija sa juga i severa most koji spaja celokupan srpski narod:

- Tehničko-tehnološki napredak je neumitan i ne smemo da ga zapostavimo, ali kulturno-identitetski još je važniji, jer ako ga nemamo, izgubićemo se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024