SVEČANOST U MANSTIRU KAONA: Svetinja stara 630 godina obeležila Svetog arhangela Mihaila (FOTO)

V. Mitrić

21. 11. 2022. u 18:00

MANASTIR Kaona, jedna od najlepših svetinja, ne samo u Eparhiji šabačkoj i već i SPC , obeležila je 630. rođendan uz slavu - Svetog arhangela Mihaila.

СВЕЧАНОСТ У МАНСТИРУ КАОНА: Светиња стара 630 година обележила Светог архангела Михаила (ФОТО)

foto: V.mitrić

Tim povodom održana je liturgija koju je služio episkop šabački Jerotej.

- Bog Otac Svedržitelj, tvorac svega vidljivog i nevidljivog stvorio je najpre angleski, a potom materijalni svet. Anđeli su duhovna bića, ustrojeni kao vojska nebeska i poslušni jedni drugima. Na čelu ove vojske je Sveti Arhangle Mihailo koji je ognjenim mačem prognao onog koji je od Boga otpao i koji od tada ratuje sa Bogom preko nas ljudi, pomislima koje nam ubacuje da činimo ono što je protivno zapovestima Božjim - rekao je episkop Jerotej.

Povodom rođendana i manastirske slave Svetog Aranđela oglasio se i nastojatelj manastira iguman Filimon.

- Blagodarimo Gospodu Bogu, Majci Božjoj i Svetom Arhangelu Mihailu što smo se na ovom svetom mestu okupili na svetoj liturgiji koja se ovde služi više od šest vekova. Imali smo čast da je ovo prvi dolazak našeg episkopa Jeroteja koji je blagoslovio verni narod koji se u velikom broju okupio da zablagodari svome svetitelju, ali i da se pomoli da ga i dalje čuva, štiti, rukovodi i u carstvo nebesko privodi. Anđeli su prisutni, sve vide i svuda nas prate, ne treba da se opuštamo i da mislimo da možemo nešto u tajnosti da uradimo. Oni su naši čuvari koji nam sa desne strane uvek šapuću da se uklanjamo od zla i idemo za dobrim - poručio je iguman Filimon.

Manastir je nastao je u 14. veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11. veka. Prema narodnom predanju ova svetinja zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića. Predanje kaže da su dve Miloševe sestre, Ikonija i Vida, pratile brata na Kosovo.

Slavi je, među brojnim vernicima, prisustvovao i gradonačelnimk Šapca Aleksandar Pajić.

- Služeći kao vekovni izvor duhovnosti srpskog naroda, manastir Kaona je i vredan spomenik kulture i jedan od najznačajnijih svetilišta šabačkog kraja. Crkvene i narodne svetinje, poput manastira Kaona, mesta su duhovne obnove našeg naroda - rekao je Pajić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković