NIKOLA SELAKOVIĆ POČASNI GRAĐANIN TRSTENIKA: Pomogao da se ispravi istorijska nepravda

S. BABOVIĆ

07. 10. 2022. u 16:14

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković proglašen je za počasnog građanina opštine Trstenik, odlučeno je danas na sednici Skupštine opštine.

НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН ТРСТЕНИКА: Помогао да се исправи историјска неправда

S.Babović

Priznanje će biti uručeno 15.oktobra, na Dan opštine, kojoj je, kako se navodi u odluci, Selaković pružio nesebičnu pomoć i podršku u realizaciji projekta negovanja slobodarske tradicije i spomenično oživljavanje sećanja na žrtve Prvog svetskog rata.

Spomen-park “Natalijina ramonda”, koji će uskoro biti otvoren, prostire se na 840 kvadrata prostora ispred Gimnazije "Vuk Karadžić". Park će biti u obliku ljubičastog cveta sa pet latica i dve lente poput onih na Albanskoj spomenici. I osim što će biti prve ove vrste u Srbiji, predstavljaće prvo obeležje posvećeno žrtvama Velikog rata u samom Trsteniku.

- Sa teritorije Trsteničkog sreza mobilisano je tokom Prvog svetskog rata oko 9.500 vojnih obveznika,a među njima je poginulo ili preminulo 4.700 - navodi se u obrazloženju odluke. - Od posledica epidemije tifusa i španskog gripa preminulo je još oko 2.500 meštana zapadnomoravskog kraja. Ostao je nepoznat broj onih koji su nastradali u internaciji u logorima širom Austro-Ugarske ili Nemačke. Iako je Trstenik dostojno obeležio stogodišnjicu završetka Velikog rata organizovanjem brojnih izložbi, predavanja, projekcija filmova i književnih večeri, do sada nije imao spomenično obeležne posvećeno žrtvama.

Podrška ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića pomogla je da se ta istorijska nepravda ispravi.

- Ministar Selaković je pružio ogromnu pomoć prilikom realizacije projekta,koji se odnosi na negovanje slobodarske tradicije srpskog naroda, zbog čega ćemo se na zaista primeren način odužiti našim precima za herojski podvig i teško stradanje tokom Prvog svetskog rata-navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke.

BONUS VIDEO - OBNOVLjENA NEMANjIĆKA RADIONICA PISANE REČI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)