KRAJ DIVLJIH DEPONIJA? Privodi li se kraju značajan projekat u Gornjem Milanovcu

M. BOŠNjAK

27. 06. 2022. u 00:24

PROJEKAT "Gornji Milanovac bez divljih deponija" se, kako se nadaju nadležni, završava.

КРАЈ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА? Приводи ли се крају значајан пројекат у Горњем Милановцу

Početak sanacije deponije u Lunjevic, Foto Opštinska uprava

Od preostalih 28 velikih na celoj teritoriji ove opštine, počelo je raščišćavanje deponije u Lunjevici, na lokalitetu Šapčeva ćuprija. Projekat sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Opština je sa svojom Kancelarijom za zaštitu životne sredine formirala katastar tih deponija, i do sada sopstvenim sredstvima očistila njih 315. JKP "Gornji Milanovac" je po sprovedenim javnim nabavkama obavljalo njihovo čišćenje, sanaciju i rekultivaciju, a sav prikupljen otpad deponovalo na sanitarnu, modernu deponiju "Vujan".

- Ovo je prva od 28 preostalih "divljih" koje će JKP u saradnji sa Opštinskom upravom u ovoj godini očistiti. Time ćemo doprineti zdravijoj, čistijoj životnoj sredini - veli Ivan Lazić, direktor JKP.

Ivana Adamović, šef pomenute kancelarije, apeluje na sugrađane da odgovorno odlažu otpad u za to predviđene kontejnere.

- Posude za pravilno odlaganje otpada imamo na čitavoj teritoriji opštine, ne samo u gradu. Čišćenjem ovih 28 deponija smatramo da će to biti njihov kraj, da će se sugrađani prema prirodi ophoditi ekološki i savesno - rekla je Adamovićeva.

OD MINISTARSTVA 5,2 MILIONA

ZA ovaj projekat, Ministarstvo je izdvojilo 5,2 miliona dinara, što predstavlja 75 odsto njegove ukupne vrednosti. Ostalo je udeo opštine, u iznosu od 1,7 miliona dinara. Krajnji rok za njegovu realizaciju je 2. novembar ove godine. Svih 28 očišćenih, saniranih i rekultivisanih lokacija biće obeleženo tipskim edukativnim tablama sa jasnim upozorenjima za zagađivače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)