NADAL SE UZDA SAMO U "AKO": Đoković uskoro dostiže nešto po čemu će "GOAT" trka biti praktično gotova

Č.Vuković

07. 02. 2023. u 21:08

ČESTA tema u teniskim krugovima je trka za najboljeg igrača "belog sporta" svih vremena. Rodžer Federer se penzionisao, pa je po mnogima to sada borba u dvoje, između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

НАДАЛ СЕ УЗДА САМО У АКО: Ђоковић ускоро достиже нешто по чему ће ГОАТ трка бити практично готова

Tanjug/AP

Mnogi traže argumente koji su na strani jednog od dvojice pomenutih. Ipak, čini se da je Srbin taj koji u potpunosti dominira nad rivalom u svim najvažnijim teniskim parametrima.

Grend slem titule

Grend slemovi se verovatno najviše vrednuju. Dvojica velikih šampiona su potpuno izjednačani - 22:22. Rolan Garos je nova prilika da se neko od njih osami na vrhu (Nadal rekorder u Parizu sa 14 titula). Nole optimizam da može do trećeg "kupa musketara" gradi na tome što je na poslednja tri najveća turnira osvojio dve titule (Vimbldon i Australijan open).

Broj nedelja na prvom mestu ATP liste

Ovo je takođe parametar u kome je Beograđanin apsolutni vladar i to ne samo kada je muška konkurencija u pitanju. On će 27. februara početi 378. nedelju na čelu ATP liste i pretećiće slavnu Štefi Graf (377). Rafael Nadal je daleko iza sa 209 i jasno je da Španac do kraja karijere neće moći da pretekne velikog rivala.

RIVALSTVO Novak Đoković i Rafael Nadal/FOTO: AP

Međusobni dueli

Rivalstvo Đokovića i Nadala je najveće u istoriji tenisa. Oni su do sada 59 puta igrali jedan protiv drugog i Novak ima minimalnu prednost - 30:29. Treba reći da se ove sezone još uvek nisu sastali.

Kraj godine na prvom mestu

Noletu i ovde svi gledaju u leđa. Srpski as je sedam puta godinu završavao kao predvodnik teniskog karavana. Rafa je to do sada u karijeri uradio pet puta.

Masters titule

Kada su turniri iz serije 1000 u pitanju, Novak Đoković je i tu u prednosti u odnosu na Nadala - 38:36. Takođe, ono što je na strani trenutno prvog reketa planete je to da je do svaki Masters osvojio bar po dva puta, dok "bik sa Majorke" nema nijednu titulu u Majamiju, Šangaju i Pekingu. A uz to, Rafa nikada u karijeri nije stigao do trofeja ni na Završnom mastersu na kome nastupa osam najboljih tenisera u godini. Novak deli rekord sa Federerom - obojica su po šest puta bili najbolji na tom turniru za "elitu teniske elite".

Kada se sve sabere Đoković, u svim parametrima dominira u odnosu na Nadala. Jedino u šta Španac može da se uzda su grend slem titule, ako pretekne Novaka, i eventualno međusobni dueli sa Srbinom, ako i tu nadmaši Noleta. Ali, to su dva "ako".

A nekad je i jedno mnogo kada treba nadmašiti Novaka Đokovića.

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO: Sa ovih 5 stvari biće nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)