NOVAK ĐOKOVIĆ OVO NIJE ZASLUŽIO: Australijan open priredio bruku posle finala

Novosti online

29. 01. 2023. u 16:38

Novak Đoković je osvojio Australijan open 2023, pobedom u finalu je došao do rekordne, desete grend slem titule u Melburnu, a onda su se orgaanizatori grend slema u Melburnu obrukali.

НОВАК ЂОКОВИЋ ОВО НИЈЕ ЗАСЛУЖИО: Аустралијан опен приредио бруку после финала

Tanjug/AP

Podsetimo, Novak Đoković je Australijan open 2023 osvojio pobedivši u finalu Stefanosa Cicipasa, čime je na dva načina ušao u istoriju tenisa.

Najpre, od ovog dana, Nole je prvi igrač sa deset titula na pomenutom turniru, a ujedno je stigao do 22. grend slem trofeja, po čemu se izjednačio sa dosad vodećim, Rafaelom Nadalom.

Naime, AusOpen je na svojim nalozima na društvenim mrežama objavio "Top5" listu osoba koje su u "belom sportu" došle do najviše pomenutih trofeja u pojedinačnoj konkurenciji. Prva je Amerikanka Serena Vilijams, sa 23, a zatim sledi zanimljiva situacija. Bar iz ugla onoga što je australijski grend slem uradio posle novog Novakovog trijumfa.

Naime, ne samo da Srbin i Španac imaju po 22 grend slem pehara, već to ima i Štefi Graf.

I, kada su to hteli da prikažu svetu (uz Rodžera Federera, na petoj poziciji, sa 20. titula), organizatori Australijan opena su Đokovića stavili na četvrto mesto.

To možda ne bi bilo čudno, jer, zaista, mnogo je važnije koliko ko ima tih pehara, nego gde je grafički prikazan, ali...

Mnogi Noletovi navijači su prilično besni što je upravo AusOpen stavio Nadala i Grafovu ispred Novaka.

U redu za Nemicu, dama je, i treba je možda i staviti ispred dvojice tenisera, ali ne postoji nijedan razlog zbog kog bi Australijan open na ovoj listi stavio Nadala ispred Novaka.

Niti je po abecednom redu, a engleski alfabet je "na snazi" u Australiji, N, od Nadal, ispred D, od "Djokovic", niti je R od Rafael ispred N, od Novak, a niti je Nadal ispred Đokovića po broju titula u Melburnu (naprotiv, Srbin je tamo apsolutni rekorder). Ipak, "omaklo" se organizatorima da prirede baš ovakvo grafičko rešenje, koje ne mali broj Novakovih navijača smatra brukom i sramotom.

  - Dakle, Nole se nije pomerio sa 4. mesta nakon što je osvojio 10. AusOpen? Okej - jedan je od komentara Novakovih navijača na pomenutu objavu melburnskog grend slema.

Naravno, mnogi će reći "Pa, to nije važno, važnije je da je Novak Đoković osvojio Australijan open, opet". I, jeste, daleko je važniji učinak na terenu od jedne objave na društvenim mrežama. Ali, kako se ne pamte ovakve omaške na račun Nadala ili Federera, ostane gorak utisak što se to desi, eto, baš Srbinu koji je iznova zadivio svet. Naizgled nebitan detalj, poput ovog redosleda liste osoba koje imaju isti broj grend slem titula, zapravo pokazuje da AusOpenu njegov rekorder baš i nije bitan koliko bi to bio red. 

A ovde se upravo o redu i radi.

Jer on ukazuje na poštovanje.

A ko ne poštuje sopstvenog šampiona, ne može se ni nadati dobrim reakcijama.

Novak Đoković - Rafael Nadal, međusobni učinak

Nakon što je Nole osvojio AusOpen, jedna od najtraženijih pretraga na internetu je bila "Djokovic vs Nadal H2H", odnosno Novak - Rafa, međusobni mečevi.

Sa razlogom.

Obojica su sada na po 22 osvojena grend slem trofeja, po čemu su iznad svih koji su se ikada tenisom bavili. Podsetimo, Rodžer Federer je u penziju otišao sa 20 takvih titula.

Đoković, inače, vodi protiv Nadala u pobedama. Trenutni rezultat je 30:29.

Rafael Nadal je, pritom, dobio tri od njihova poslednja četiri meča (finala Rolan Garosa 2020, Rima 2021 i, opet na Rolan Garosu, četvrtfinalni meč 2022. gdine, a Novak je Španca upravo na Otvorenom prvenstvu Francuske pobedio u polufinalu 2021.

Iako dolaze "nove snage" u tenisu, možda baš na ovogodišnjem Rolan Garosu Rafa ili Nole stigne do 23. grend slem trofeja i tako povede u tzv. "GOAT" trci (engl. skraćenica za Greatest of all time - najbolji svih vremena).

Pratite i dalje sve vesti o Noletu na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO - PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković

Pratite "Novosti sport" i na Fejsbuku!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)