KRALJ SE VRAĆA NA PRESTO: Novak Đoković od ponedeljka opet svetski broj jedan, rekord Štefi Graf pada za četiri nedelje (FOTO)

Novosti online

29. 01. 2023. u 13:25

SPASAO je Stefanos Cicipas dve meč lopte u trećem setu finala Australijan opena, ali nije uspeo i treću na servis Novaka Đokovića koji je sa 6:3, 7:6, 7:6 osvojio 10. titulu u Melburnu i 22. grend slem titulu. Time se srpski as vratio na mesto koje mu pripada i koje, da je bilo sportske i ljudske pravde, nikad ne bi ni izgubio - Nole će od ponedeljka ponovo biti prvi na ATP listi.

КРАЉ СЕ ВРАЋА НА ПРЕСТО: Новак Ђоковић од понедељка опет светски број један, рекорд Штефи Граф пада за четири недеље (ФОТО)

Tanjug/AP

Time će početi svoju 374. nedelju na čelu ATP karavana i nedostaju mu samo četiri nedelje da obori apsolutni teniski rekord u singlu koji drži Štefi Graf sa 277 nedelja na čelu VTA liste.

Sa 2000 bodova osvojenih za titulu, Novak je preskočio Karlosa Alkaraza kome sada beži 340 bodova. Đoković će biti prvi sa 707 bodova, a Karlitos sa 6730 drugi.

Mladi Španac u naredne četiri nedelje ne samo da ne može da nadoknadi taj zaostatak, nego će zbog povrede koju još nije sanirao, verovatno izgubiti još 500 bodova, od prošlogodišnjeg trijumfa na turniru Serije 500 iz Rija.

Što se tiče Cicipasa, on je porazom u finalu propustio priliku da postane prvi Grk na čelu ATP liste i prvi grend slem šampion iz ove zemlje. Sa 6195 ATP poena preskočiće Kaspera Ruda na zvaničnoj ATP listi i biće od ponedeljka zvanično treći reket planete, što je njegov najbolji plasman u karijeri.

Rud je zbog rane eliminacije pao na četvrto mesto sa 5765 bodova, Rus Andrej Rubljov koga je na putu do titule eliminisao Novak u četvrtfinalu, biće peti, što je i njemu najbolji renking karijere, sa 4200 poena, dok je prošlogodišnji šampiona Rafael Nadal posle šokantne eliminacije u drugom kolu pao na šestu poziciju. bik sa Majorke ipak na kraju može da bude zadovoljan, jer je mogao da završi i deseti, da nije bilo mnogo iznenađenja.

U top 10 ostaju Feliks Ože-Alijasim, Tejlor Fric i Helger rune, a vraća se i Hubert Hurkač, koji je istisnuo Danila Medvedeva.

Rus koji je prošle godine igrao finale a ove ispao u trećem kolu, pao je na čak 12. poziciju. Ispred njega je i Kameron Nori, a za vratom mu diše i sunarodnik Karen Hačanov.

Sada na ATP turneji sledi jednonedelja pauza jer se od ponedeljka igraju kvalifikacije za Dejvcis kup, a u februaru su na programu četiri turnira iz serije 500 - Roterdam, Rio, Akapulko i Dubai. Na ovom poslednjem Novak brani 90 poena za prošlogodišnje četvrfinale, ali neće to imati značajan uticaj na poredak.

BONUS VIDEO - Nepoznati Australijan open

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)