ĐOKOVIĆ JE KRALJ AUSTRALIJE: Novak razbio Cicipasa u finalu Australijan opena, jači od povrede, provokatora i Australije!

A. I.

29. 01. 2023. u 12:41 >> 12:46

NOVAK Đoković je i zvanično teniski kralj Australije. On je u finalu 10. australijan opena, došao do desetog trofeja. U finalu Australijan opena 2023. godine savladao je nakon velike borbe Stefanosa Cicipasa 3:0 (6:3, 7:6. 7:6).

ЂОКОВИЋ ЈЕ КРАЉ АУСТРАЛИЈЕ: Новак разбио Циципаса у финалу Аустралијан опена, јачи од повреде, провокатора и Аустралије!

Tanjug/AP

Impresivno, Novak Đoković je nakon povrede koju je vukao tokom većeg dela turnira, smogao snage da pokaže još jednom zbog čega je najbolji igrač sveta. Upisao je 22. titulu na grend slemu, svoju 10. u Melburnu.

Nakon godinu dana pauze, vratio se u Melburn gde su pojedini navijači jedva čekali da ga provociraju tokom dve nedelje trajanja turnira, ali je on odgovorio na najbolji način, podigao je još jednom pehar u Australiji!

Prva dva seta pitao se za sve na terenu Đoković, evidentno je na kraju drugog i početku trećeg bilo da ima problema sa servisom, što je na startu trećeg iskoristio Grk, koji je došao do brejka, odmah ga je vratio Nole. Viđena je velika drama u taj-brejku drugog seta koji je nakon triler završnice dobio Srbin.

Vrhunski je počeo Đoković. Servirao je prvi, i odmah poslao rivalu jasnu poruku da mu neće biti lako. Došao je do tri gem lopte, prvu nije iskoristio, ali jeste drugu.

Zanimljivo je da je Novak imao tri druga servisa u gemu, ali ga je svakako ubedljivo dobio. Ni na servis Stefanosa Cicipasa nije odstupao Novak, koji je na servis rivala imao dve brejk lopte. Prvu je spasao Grk. Potom i drugu.

Jako dobri servis gemovi Đokovića na startu meča. Još jednom je došao do tri gem lopte, iskoristio je sa lakoćom prvu. U četvrtom gemu nastavio je Đoković, da pritiska servis rivala, došao do gem lopte, iskoristio ju je, a u narednom potvrdio brejk - 4:1.

U nastavku su obojica dobili svoj gem, te je Cicipas servirao za ostanak u prvom setu na 5:2. Servisi su sačuvali Grka u prvom setu, ali je potom imao tešku misiju, da oduzme servis Srbinu. Treba istaći da je u osam gemova prvog seta imao šest asova, naspram dva Đokovića. Bio je još jednom siguran Novak na servis, te imao dve set lopte, iskoristio je prvu.

Tanjug/AP

Svojim sigurnim servisom Cicipas je otvorio drugi set, Došao je do dve gem lopte i po prvi put u meču pokazao emociju nakon dobrog poteza. Srbinu je slao oštre i duboke loptice, a Novak je mogao samo da mu čestita.

Na isti način u drugom gemu odgovorio je Đoković. Oštro, jako i sigurnim servisima došao je do tri gem lopte, iskoristio prvu. Siguran je Cicipas bio na svoj servis u trećem gemu. Dobio ga je kao i Novak prethodni "nulom".

Sa dve neiznuđene greške sa bekhend strane počeo je četvrti gem, drugi na servis Novaka Đokovića. Usledila su tri vezana poena Srbina za 2:2. Obojica su morali da se bore za poene u drugom setu, Đoković je duplom servis greškom rivala uveo gem u igru na razliku. Bio je tu na visini zadatka Stefanos - 3:2.  

Tanjug/AP

Sjajan tenis u šestom gemu. Skraćenom loptom dolazi do poena Grk, odgovorio je smeč udarcem Đoković, koji je potom sa dva odlična servisa došao do dve gem lopte.Iskoristio je prvu. U sedmom gemu viđena je prava drama. Poveo je Novak 30:15, nakon narednog poena završio je na betonu, zabrinut je bio  svaki navijač Srbina nakon tog pada, ali se Novak brzo pridigao. Imao je gem loptu Cicipas, nakon toga ušlo se u igru na razliku gde se bolje snašao Cicipas.

Osmi gem bio je najduži, velika borba Grka i Srbina, koju na kraju dobija Novak. Vršio je Cicipas pritisak, a na 30:30 došao je Nole do dva vezana poena. Na servis Stefanos dolazi do tri gem lopte. Dve je spasao Đoković, treću je iskoristio rival.  

Slično je protekao i naredni gem, koji je dobio Cicipas. Da bi potom na servis Đokovića došao do 30:15. Uspeo je poenom Đoković da spreči dramu u gemu - 30:30. Ipak, došao je Cicipas do brejk lopte, koju nije iskoristio, a nakon izjednačenja Novak je uspeo da "preživi" triler gem.

Tanjug/AP

Jedanaesti gem drugog seta "nulom" je dobio Cicipas. Servirao je potom Novak za ostanak u drugom setu. Imao je potom Đoković tri gem lopte. Dve nije iskoristio, napravio je duplu servis grešku, a potom ne koristi ni drugu. Treću jeste, te se igrao taj-brejk.

Obojica su taj-brejk počeli mini brejkom. Usledila su potom tri vezana poena Đokovića. Srbin je nakon toga prokockao dva mini brejka, napravio je na 4:2 duplu servis grešku, a rival je bio siguran na svoj servis, ipak, deveti poen dobija Novak za 5:4. Iskoristio je potom greške rivala Đoković da taj-brejk dobije rezultatom 7:5 i povede sa 2:0 u setovima.

Mučio se Đoković sa servisom na startu trećeg seta. Napravio je prvo duplu servis grešku, a potom rivalu dao dve brejk lopte. Uspeo je da spase prvu, ne i drugu Srbin.

Tanjug/AP

U narednom gemu odmah je pretio Nole, došao je do brejk lopte, uspeo je da uvede Cicipas gem u razliku, gde je još jednom imao brejk priliku Novak, koji vraća brejk rivala - 1:1. Potom je sa lakoćom Novak potvrdio brejk. U nastavku, uprkos velikoj borbi i želji obojice, čuvali su svoj servis sve do završnice seta. O tome kako servira Đoković najbolje govori što je u trećem setu u nizu uzeo 17 poena na servis rivala. Poput prethodnog, i treći je odlučivao taj-brejk.

Poveo je Đoković na startu 3:0.Nastavio je u istom ritmu. Nanizao pet poena. Tek tada je Đoković dozvolio rivalu prvi poen, koji je vezao tri u nizu, vratio jedan mini-brejk. Tri meč lopte nakon toga imao je Đoković. Nije iskoristio prvu, a ni drugu.

NOVAK ĐOKOVIĆ - STEFANOS CICIPAS  6:3, 7:6, 7:6

TAJ-BREJK 7:6

- Počeo je servisom Đoković, koji je upisao uvodni poen. Usledio je loš drugi servis koji je omogućio Novaku da snažno riternira - 2:0, a potom i treći dobija Đoković. Nanizao je pet poena Đoković, tek tada je Cicipas uzeo prvi -5:1. Dodao je još dva Grk, a potom je tri meč lopte imao Đoković. Prvu nije iskoristio, a ni drugu.

6:6 - Neverovatno je kojim intenzitetom igraju u ovim trenucima. Pogađaju linije, dosta trče, zaista vrhunski tenis koji opravdava finale. Dva vezana poena dobio je Cicipas, jedan je uzeo Novak. Usledio je drugi as u gemu za 40:15, a potom je Đoković naterao rivala da pogreši - 40:30. Trećim asom u gemu uvodi Cicipas set u taj-brejk.

6:5 - Dva brza poena osvojio je Đoković. Hladnokrvno kao da ne igra finale došao je i do trećeg, servis vinerom. Osvojio je čak 17 poena za redom na svoj servis i ponovo poveo.

5:5 - Pokušao je da pritisne Novak rivala, ipak do gem lopte došao je Cicipas. Potom je uveo set u igru na razliku.

5:4 - Umetnost! Đoković je prvo prošetao Cicipasa, a onda ga slomio skraćenom loptom. Usledila je potom duga razmena, koju ponovo dobija srpski teniser. Nastavio je u istom ritmu, došao do tri gem lopte. Serviraće Cicipas za ostanak u meču.

4:4 -  Ovacije publike dobio je Cicipas nakon odigranog voleja na mreži. Dobrim i sigurnim servisima došao je potom do tri gem lopte. Koristi prvu.

PROČITAJTE JOŠ ĐOKOVIĆ IZGUBIO ŽIVCE: Novak se žestoko iznervirao i psovao (VIDEO)

4:3 - Još jednom siguran Đoković na servis. Novi koji dobija "nulom". Nije ni u jednom trenutku rivalu dao priliku da se nada mogućnosti za brejk.

PROČITAJTE JOŠ: CICIPAS FRUSTRIRAN: Psovke nemoćnog Grka nakon Novakove neverovatne defanzive

3:3 - Dve gem lopte za Cicipasa u nastavku. Sjajno je odservirao, te došao lako do gema.

3:2 - Peti gem počeo je sa tri uvodna poena Novaka Đokovića. Prelepom skraćenom loptom došao je do novog gema.

Tanjug/AP

2:2 - Cicipas je na 30:30 odigrao sjajnu dijagonalu. Odličnim servis vinerom došao je do novog gema.

2:1 - Za razliku od Cicipasa Đoković je uspeo da sačuva brejk.

PROČITAJTEJ OŠ: ĐOKOVIĆ ZABRINUO NAVIJAČE: Svi su utihnuli nakon pada Srbina

1:1 BREJK!  - Već u narednom gemu pokušao je Đoković da vrati brejk, došao do brejk lopte, odlično je potom servirao Grk, koji je uveo gem u igru na razliku. Tu je još jednom naš igrač došao do brejk prilike i iskoristio ju je.

0:1 BREJK! - Nije dobro počeo Đoković. Duplom servis greškom otvorio je treći set. Imao je dve brejk lopte Grk, a evidentno je bilo da se Novak muči sa servisom iskoristio je to Grk.

Tanjug/AP

DRUGI SET 7:6

TAJ-BREJK 7:4 Pravi na startu mini brejk Đoković. Naterao je rivala da napravi devetu neiznuđenu grešku. Odgovorio je mini brejkom Cicipas. Dobio je potom drugi poen Srbin - 2:1. Dva mini brejka za srbina potom i 4:1.

Dobija Grk još jedan poen na servis Đokovića, zanimljivo je da nijedan nije dobio na svoj servis do sada. Duplom servis greškom vratio je Novak rivala u taj-brejk -4:3. Potom su na servis Cicipasa podelili ponovo poene i još jednom je naš igrač poveo 5:4. Dočekao je potom Đoković grešku Cicipasa za dve set lopte.

Tanjug/AP

6:6 - Istom merom odgovorio je Đoković. Imao je tri gem lopte. Prvu nije iskoristio, napravio je duplu servis grešku. Potom ni drugu, ali je treća bila njegova. Igraće se taj-brejk.

5:6 - Bez milimetra odstupanja igraju u drugom setu Cicipas i Đoković. Obojica čuvaju svoj servis. Sada je "nulom" Grk dobio gem, te će Novak servirati za ostanak u drugom setu.

5:5 - Na 30:15 za Grka, Đoković je uspeo da dođe do poena. Da bi potom ipak došao Cicipas do set lopte. Nije Novak ubacio prvi servis. Kada je bilo najpotrebnije, iz drugog servisa, nakon 15 razmenjenih udaraca forhendom dolazi do izjednačenja i potom gem lopte, koju koristi.

Tanjug/AP

4:5 -Na servis Stefanos dolazi do tri gem lopte. Dve je spasao Đoković, treću je iskoristio rival.  

4:4 - Vrši sada Cicipas pritisak na Novaka na 30:30, ipak gem loptu za Srbina, koju koristi. Dve je uspeo da spasi Novak. Ne i treću.

* Ponovo se na društvenim mrežama vodi rasprava o tome šta Miljan Amanović sipa Novaku u flašicu.

3:4 - Vršio je pritisak na rivala Đoković koji je došao do 30:15. Odigrali su sjajan poen akteri meča, završio je Novak na betonu.  Navijači su se odmah zabrinuli zbog pređašnje povrede. Sudija meča pitala je Đokovića da li je dobro, klimnuo je potvrdno glavom, nastavljen je meč. Gem lopta za Cicipasa. Promašio je sa mreže Grk, izjednačenje. Nakon velike borbe došao je do gema.

3:3  - Drugi put u u meču skraćenom loptom poentira Cicipas, isto tako, drugi put smeč udarcem poentira Đoković - 15:15. Dva odlična servisa su usledila za dve gem lopte. Koristi prvu Novak.

Tanjug/AP

2:3 - Napadao je Cicipas Novaka, ali je Srbin uspevao da se brani. Čak 197 kilometara na čas išao je servis Grka, ali je Nole odlično riternirao i naterao ga na grešku. Uzvratio je potom Grk za 30:30. Usledila je prvo gem lopta, pa dupla servis greška Grka - izjednačenje. Bio je potom na visini zadatka i dobio gem.

2:2 - Sa dve neiznuđene greške sa bekhend strane počeo je četvrti gem, drugi na servis Novaka Đokovića. Potom je smečom izjednačio na 30:30, a potom naterao rivala na neiznuđenu grešku - gem lopta.

1:2 - Novi siguran gem grčkog tenisera koji je pronašao dobar tajming i forhend koji mu je doneo tri gem lopte. Iskoristio je već prvu. Probao je da izbaci iz ritma Novaka skraćenom loptom, a Nole ju je poslao u mrežu.

1:1 - Na isti način u drugom gemu odgovorio je Đoković. Oštro, jako i sigurnim servisima došao je do tri gem lopte, iskoristio prvu. Kažnjavao je naš teniser sve skraćene lopte rivala.

0:1 - Svojim sigurnim servisom Cicipas je otvorio drugi set, Došao je do dve gem lopte i po prvi put u meču pokazao emociju nakon dobrog poteza. Srbinu je slao oštre i duboke loptice, a Novak je mogao samo da mu čestita.

PRVI SET - 6:3

6:3 - Jako lep servis Đokovića, koji nakon riterna izlazi na mrežu i šalje na paralelu rivalu. Dve set lopte imao je Srbin. Iskoristio je prvu. Pomalo je neočekivano lako došao Novak do prvog seta.

5:3 - Lepo je Đoković izgradio poen, izašao na mrežu nakon duge razmene, ali pogodio sam vrh iste. Usledila je potom greška Cicipasa 15:15, pa tri odlična servisa Grka za novi gem na njegov servis. Do ovog momenta imao je šest asova, naspram dva Đokovića.

5:2 - Dve gem lopte za Đokovića, Srbin je pogađao linije i šetao rivala, dok jednostavno nije odustao, na kraju dolazi srpski igrač do gema. Serviraće Cicipas za ostanak u meču.

4:2 - Imao je sreće Cicipas, pogodio je vrh mreže Đoković na 30:30, a potom Grk as udarcem smanjuje zaostatak.

4:1 - Đoković uspeva da potvrdi brejk! Rivalu je dao jedan poen, te sa lakoćom došao do prednosti.

Tanjug/AP

3:1 BREJK! - Pritiskao je u četvrtom gemu Đoković rivala. Došao do 30:30, potom i brejk lopte. Iskoristio ju je Đoković

2:1 - Još jedan gem u kome Đoković dolazi do tri brejk lopte, velikom lakoćom koristi prvu.

1:1  - Nije dobro počeo Cicipas, dozvolio je Đokoviću dve vezane brejk lopte. Dobrim servisom, i potom greškom Đokovića na osnovnoj liniji spasao je Grk obe. Izvukao se Grk nakon izjednačenja, odservirao je dva dobra servisa.

PROČITAJTE JOŠ: NEVEROVATNA PODRŠKA PRAVOSLAVNE BRAĆE: Srbi i Grci zajedno bodre Novaka i Cicipasa

Tanjug/AP

1:0 - Prvi poen na meču dobio je Novak Đoković. Drugim servisom došao je do vinera. Potom je još sjajnije kombinovao i došao do tri gem lopte. Prvu nije iskoristio Srbin, jeste drugu. Zanimljivo je da je Novak imao tri druga servisa u gemu, ali ga je svakako ubedljivo dobio.

PROČITAJTE JOŠ "NOVOSTI" SA NOVAKOVIM FANOVIMA: Đoković ima podršku sa svih strana sveta, vole ga od Amerike do Indije (FOTO)

UOČI MEČA

PROČITAJTE JOŠ: ODLIČNE VESTI: Đoković izašao na zagrevanje, jedan detalj posebno raduje!

PROČITAJTE JOŠ: OGLASIO SE I BIVŠI NOVAKOV TRENER: Beker odabrao koga će podržati u finalu

Novak Đoković i Stefanos Cicipas igrali su već u finalu grend slema - te 2021. godine Grk je bio tako blizu, a ipak, tako daleko od titule. Poveo je 2:0 u setovima, a na kraju ipak izgubio 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4)

Sretali su se Srbin i Grk na turu do sada 12 puta, s tim da Novak vodi 10:2, uz to, dobio je devet poslednjih susreta. Treba podsetiti na to da je Cicipas obe pobede nad Noletom ostvario na tvrdoj podlozi.

Kompletnu istoriju njihovih duela pogledajte ovde.

ĐOKOVIĆ: Ovako sam i zamišljao

- Naravno da sam zadovoljan što sam u novom finalu, tako sam i zamišljao. Zamišljao sam da se borim za još jedan trofej ovde, imao sam iskustva već ovde ranije i to pomaže. To mi znači kao dosta dobar buster, ali sve to moram da potvrdim na terenu. Igram protiv Cicipasa koji igra veoma dobar tenis i biće motivisan da osvoji Grend slem titulu. Znamo se dobro, igrali smo nekoliko puta međusobno. Znam šta je preda mnom - rekao je Novak

CICIPAS: Jedan osvojio sve, drugi je gladan trofeja

- Jedan je ovde osvojio mnogo turnira, a drugi je gladan trofeja... Igram sjajan tenis, uživam, samo ne vidim ništa negativno u tome kako igram, čak i kada ne funkcioniše. Vrlo sam optimističan protiv bilo koga da igram, to je nedostajalo mojoj igri, više verujem u ono što radim i to je više nego dovoljno. Možda ne ispadne kako sam hteo, ali dao sam 110 odsto - rekao je grčki teniser.

Najbolji mečevi

Novak Đoković i Stefanos Cicipas igrali su 2020. godine u polufinalu Rolan Garosa. Srbin je tada dobio prva dva seta, odgovorio je rival, te uveo meč u pet setova, na kraju je Nole uspeo da slavi (6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1).

Godinu dana kasnije igrali su finale ATP mastersa u Rimu. U tri seta dobio je Đoković (4:6, 7:5, 7:5)

Ne treba zaboraviti ni finale Rolan Garosa iste godine koje je pomenuto na početku teksta.

EPA

Osvojene titule

Novak Đoković u pohodu je na svoju 22. grend slem titulu u nedelju. Srbin ima jednu manje od Rafaela Nadala. Osvojio je 92 ATP trofeja u singlu.

Grend slemovi - 21

Završni mastersi - 6
ATP mastersi 1000 - 38
ATP 500 - 14
ATP 250 - 13

Sa druge strane, Cicipas juri drugo grend slem finale, nada se, kao i cela grčka nacija, da može da postane prvi grk koji je podigao grend slem trofej.

Završni masters - 1

ATP masters 1000 - 2

ATP 250 - 6

Pozicija na ATP listi Đokovića i Cicipasa od ponedeljka

Osvajač trofeja u Australiji će pored 2000 bodova i bogate novčane nagrade takođe postati prvi igrač sveta. Đoković, vratio bi se na prvo mesto i nastavio pohod ka apsolutnom rekordu koji drži Štefi Graf, a Cicipas, bi po prvi put "seo na tron".

 BONUS VIDEO Koreča za Novosti: Važno da je Đoković osetio ljubav navijača u Australiji

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije